miercuri, 7 noiembrie 2018

OSANDA CARTILOR - UN SPECTACOL "FANION", DAR ŞI UN TRIBUT VICTIMELOR REGIMULUI COMUNIST DIN ROMÂNIA!

Vineri, 2 noiembrie 2018, de la ora 19.00, la Casa de cultură "Friedrich Schiller" a avut loc spectacolul  OSÂNDA CĂRŢILOR pentru prieteni (un fel de repetiţie generală cu public)

Amfitrionul acestui spectacol a fost doamna Mariana Duliu, directorul Casei de cultură „Friedrich Schiller” din Bucureşti.

A fost o seară petrecută într-o sală arhiplină cu prieteni veniţi să vadă "Osânda cărţilor" într-o altfel de distribuţie decât cea cu care erau deja familiarizaţi.  Printre aceşti prieteni s-a numărat şi Ada Marinescu, fiica doamnei Mimea Dimofte care în urmă cu 55 de ani, adică în data de 4 noiembrie 1963, ieşea din penitenciarul Oradea unde fusese condamnată la trei ani de închisoare de Tribunalul Militar al Regiunii Militari Bucureşti pentru "omisiune de denunţ". 

Practic, vina doamnei Mimea Dimofte consta în faptul că nu l-a denunţat pe Duca Nicolae Lucian, iniţiatorul unei organizaţii contrarevoluţionare şi subversive anticomuniste de care aflase în anii 1957 - 1958, denumită "Partidul muncitoresc ţărănesc". Iniţiatorii acestei mişcări urmăreau ca pe fondul "arestărilor întreprinse în rândul ţăranilor care refuzau să intre în gospodăriile agricole colective" - asa cum a fost cazul personajului din "Osanda cartilor" - să-şi răspândească ideile în întreaga ţară (http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.com/…/mimea-dimo…).
Publicul de la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din Bucureşti care a asistat la spectacolului de teatru "Osanda cartilor" din 2 noiembrie 2018 a fost extrem de emoţionat de povestea de viaţă a doamnei Mimea Dimofte, membră a comunităţii parohiale de la biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti.

Ada Marinescu, fiica doamnei Mimea Dimofte, ne-a împărtăşit emoţia trăită de mama ei care, vâzându-se înconjurată de un val simpatie şi compasiune din partea tuturor celor care la împlinirea vârstei de 97 de ani i-au aflat povestea vieţii, a "simţit că a întinerit cu zece ani". 

Familia doamnei Mimea Dimofte a fost impresionată profund de spectacolul "Osânda cărţilor", izvorât din sânul comunităţii parohiale de la biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc, şi de actorii din noua distribuţie care au interpretat cu atâta convingere rolul victimelor comunismului încât au făcut-o să retrăiască momentele dramatice prin care au trecut.

Cum viaţa omului înseamnă şi bucurie, nu doar tristeţe, ulterior, comunitatea parohială de la biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti a aniversat duminică, 4 noiembrie 2018, cei 97 de ani de viaţă ai doamnei Mimea Dimofte într-un cadru înveselit de prezenţa tortului, a florilor şi a urărilor sincere de "La binecuvântaţi ani!".

Ca impresie generală, pot spune că sunt uluit de cât de mulţi oameni vin după spectacol şi îmi spun că ei sau familiile lor au trecut printr-o experienţă similară sub comunism. Aş putea spune, fără teama că exagerez, că acest spectacol devine treptat "vocea" unor astfel de martori tăcuţi ai ororilor comise de securitatea comunistă din România.

ARHIVA FOTO



















 

Niciun comentariu: