miercuri, 3 martie 2021

Proiectul „Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste”, ianuarie - martie 2021

”Priveghiul contenește; cartea se-nchide. Se cuvine, după rânduiala bunilor povestitori de odinioară să arătăm că sfârșitul văduvei lui Irimia-Vodă a fost cel mai nenorocit dintre al tuturor doamnelor Moldovei, căci după un an, în 1617, turcii și tătarii și gloatele pământenilor, pătrunzând până la Iași, i-au zdrobit oastea așa de frumos întocmită de ginerii ei, și pe ea au prins-o ș-au rușinat-o păgânii, cum spune cu durere cronicarul. Casa ei în țara moldovenească a fost risipită și feciorii înjosiți. Numai domnițele ei, în Lehia, s-au bucurat de averi și nume; dar, după firea mamei lor, semețe și poftitoare s-ajungă tot mai sus, la puterile lumii, au stârnit zâzanii, certuri și războaie, până ce s-au stins, și numele le-a rămas pomenite cu blăsteme de șleahtici”, își încheie Mihail Sadoveanu (1880 - 1961) romanul „Neamul Șomăreștilor” (Editura Ion Creangă, București, 1986, p. 265).

 

Dar, „eu unul știu să prețuiesc omul”, afirmă moralizator, în contraponderea personajelor negative, Cantemir bei din romanul lui Sadoveanu (Ibidem, p. 35). Dacă prețuiești omul, îndrăznim noi să continuăm ideea, atunci nu ai cum să nu prețuiești poveștile lui, iar Mihail Sadoveanu a prețuit neamul acesta al Șomăreștilor - înrudit după anumite părărei cu însuși ctitorul bisericii Sfântului Pantelimon din București - încât ne-a dat unul dintre cele mai frumoase romane istorice din literatura română. 
 
Și, dacă nu ar fi fost această înrudire cu marele scriitor, în trecutul bisericii Sfântul Pantelimon din București regăsim o altă conexiune cu lumea poveștilor, datorită părintelului Petru Gh. Savin, un pasionat colegător de povești, de la care ne-a rămas minunata cugetare că „cea mai frumoasă poveste din lumea poveștilor este copilăria”. Copilăria, comoara cea mai sfântă a fiecărui om, se sălășluiește firesc doar în brațele părintești ale familiei. Și, cum nu există copilărie fără de poveste, preocuparea familiei trebuie să fie aceea de a le împărtăși pedagogic copiilor „starea de bine” spunându-le cât mai multe povești. Introducerea copiilor în „împărăția poveștilor” este, în egală măsură, o moștenire testamentară și un adevărat ritual de dulce inițiere în truda cu care mai târziu vor fi nevoiți la rândul lor să se îngrijească de generațiile care le vor urma. Doar astfel vom putea evita situația tragică în care copiii și copiii copiilor noștri vor asista la o trudă educațională inutilă și care, în plus, le mai și crează cu tot pogresul tehnologic care se află în spatele ei o „stare de neputință” oferindu-le mecanic informații (de la noțiuni matematice până la educația sexuală!) pe care ei nici măcar nu le pot procesa. Cu adevărat fericiți sunt numai oamenii care au cele mai frumoase amintiri din vremea copilăriei și le povestesc cu bucurie copiilor, nepoților sau strănepoților lor, fiindcă au trăit acea „stare de bine” în brațele părintești.
 
Prețuind astfel copilăria, aidoma celor trei frați de cruce din „Neamul Șoimăreștilor”, în calitate de preot paroh al bisericii Sfântul Pantelimon, împreună cu Ioana Revnic/coordonator „Spune-mi o poveste pentru suflet” și Mihaela Purcaru/alumn „Teach for Romania” am inițiat proiectul „Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste”, eveniment extraordinar desfășurat în principal pe pagina de prezentare omonimă de pe rețeaua de socializare Facebook la care sunt invitați să participe acât mai mulți copii români din țară și străinătate, împreună cu părinții, bunicii, preoții și toți educatorii lor creștini. Ideea de a ne constitui în „ghizi” care să inițieze o „călătorie în copilăria sfinților” ne-a venit după ce inițial, în data de 6 decembrie 2020, ne întâlnisem la biserica Sfântul Pantelimon pentru a le face cadou de Sf. Ierarh Nicolae copiilor cărțile scriitoare Veronica Iani, „Maia și străinul”, „Curajul” și „Perseverența”

De aici, apoi, ne-am gândit că nu ar fi rău să lărgim sfera acestei manifestări la românii noștri din Danemarca și Spania, încurajați de îndemnul părintelui protopop Mihai Popescu de la Protoieria 2 Capitală de a participa la Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

Ținând cont de faptul că în urmă cu cinci ani (31 ianuarie 2016), a avut loc canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, sâmbătă, 30 ianuarie 2021, la biserica Sf. Panteliomon din București am organizat prima ediție a galei „Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” la care au fost invitați să participe - sub coordonarea doamnei Iuliana Samsing - inclusiv copii din Danemarca. Astfel, poveștile Sfântului Ioan Casian, hirotesit întru arhidiacon de însuși Sfântul  Ioan Gura de Aur,  și Sfântului Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) au prins viață prin intermediul actriței Magda Catone, scriitoarei Veronica Iani, profesoarelor Ioana Revnic și  Mihaela Purcaru, după ce în prealabil au avut loc săptămânal cel puțin trei seminarii online pregătitoare pe această temă. Detaliile organizării acestei gale au fost povestite în data de 7 februarie 2021 pentru ascultătorii Radio România Antena Satelor de către Iuliana Samsing în cadrul emisiunii „Departe de casă” realizată și prezentată de Simona Popescu. Emisiunea DEPARTE DE CASĂ este dedicată românilor de pretutindeni și se difuzează la Radio România Antena Satelor în fiecare duminică între orele 17.00 – 18.00. Aceasta reprezintă o legătură de suflet între cei plecați la muncă în străinătate și cei rămași acasă, o minimă alinare a suferințelor prin care trec milioane de români oriunde s-ar afla, abordând preocupările de actualitate ale migrației românești. 

 

Scopul filantropic al galei a fost acela de a transforma conexiunea dintre adulți și copii într-o rețea a omeniei, alcătuită din legături între credință, dragoste și fapte concrete, descrise astfel de Ioana Revnic, pe site-ul ei, într-un articol fanion intitulat „Vor să închirieze o locuință. NIMENI nu-i primește!”:

 ”Sunt șapte frați. Tot ce au încape în zece saci. Saci pe care îi mută din loc în loc, prin casă. Fac asta de două săptămâni. Numai așa pot, acum, să aibă grijă de avutul lor, după ce au fost inundați de vecini. S-a întâmplat imediat după Crăciun.

 De atunci, stau în igrasie. Respiră aer mucegăit. Îndură frig. Apă nu mai au. Nici căldură. Cu mâncarea se descurcă. Oarecum. Mama face tot ce știe, ca să le fie bine. Ar vrea ca ei să nu simtă că le e mult prea greu. Și să-și vadă de școală. Asta îi învață mama și tata: că ÎNVĂȚĂTUTRA contează. Și munca! În timpul săptămânii, mama face curățenie prin casele din București și duminica – la Biserică. Iar tatăl lucrează pe șantier, cu ziua. Așa își câștigă ei un ban cinstit. 

Din cei șapte copii, șase merg la școală. Sunt PRIMII din familie care știu să citească și să scrie. Când școlile erau deschise, făceau zilnic drumul din Colentina, unde (încă) locuiesc, până pe Calea Griviței – la școala lor. Aveau de schimbat două mijloace de transport în comun pentru asta. Un troleibuz și un autobuz. În pandemie, nu au lipsit nicio zi de la orele online. Până a dat peste ei necazul cu inundația. De atunci, nu mai e viață – viața lor în casa cu pereții mucegăiți! Trebuie să se mute. Dar unde?! 

Ca să își găsească o nouă locuință, pentru ei se zbate o tânără. Nici măcar nu le e rudă. E profesoara lor de la școală, Mihaela Purcaru, alumna Teach for Romania. 

De la începutul anului, Mihaela a vizitat zeci de locuințe de închiriat. Le-a și pierdut șirul. Pe șase dintre ele le-a văzut doar în ultima săptămână. Până acum, nu a găsit PE NIMENI care să accepte între patru pereți o familie numeroasă și de etnie. Deși banii pentru chirie și pentru garanție există (strânși datorită doamnei profesoare de religie Julieta Mihăilescu în urma licitării icoanelor cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur, pictate de copiii de la parohia Sf. Pantelimon înaintea stării de urgență declanșată de pandemia din 2020 - n.n.). S-au adunat datorită pr. Bogdan Teleanu de la Biserica „Sf. Pantelimon” din București și datorită credincioșilor din parohie, implicați într-un proiect caritabil. 

 „Pentru această familie, garantez EU!”, le-a spus profesoara Mihaela Purcaru tuturor proprietarilor cu care s-a întâlnit. Dar pentru cei șapte copii și pentru părinții lor, NIMENI nu a acceptat, până acum, niciun fel de garanție. Duminică, Mihaela a mai încercat să închirieze un apartament. A fost refuzată. Din nou. Când a aflat vestea, fata cea mai mare a plâns de deznădejde. Nu dormise deloc, toată noaptea. S-a gândit că – în sfârșit – ea și ai ei se vor muta. Mai ales că au bani chirie, pentru mai multe luni. Oameni buni, oare ce ar trebui – în plus – pentru ca familia aceasta să-și găsească o casă? Cine îi poate ajuta?” 

Dar, gala nu a beneficiat doar de un articol fanion, ci și de un imn „fanion”, compus pe versurile poeziei „Îndemn frățesc” a sfântului Ioan Iacob Hozevitul de Georgiana Nistor, studentă la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, cu care am defilat din Danemarca până în Spania, fapt menționat de agenția de presă „Basilica” a Patriarhiei Române în articolul intitulat „Imnul galei „Călătorie în copilăria sfinților” este compus de o studentă pe versurile Sf. Ioan Iacob Hozevitul”.

Astfel, în ziua de 28 februarie 2021, după alte patru seminarii pregătitoare cu copiii coordonați de doamna Florica Nichifor de la parohia „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din TORREJON DE ARDOZ (Madrid) cărora le-au fost prezentate spectacolele de teatru de pe pagina „Ateneul Sfântului Pantelimon”, a urmat pe ZOOM o a doua ediție a galei „Călătorie în copilăria sfinților”, transmis de data aceasta numai online pe pagina omonimă de Facebook. De un deosebit impact s-a bucurat mesajul transmis cu acest prilej de părintele din Torrejon de Ardoz, pr. Mihai Cătălin Savu.  Întrucât o parte din bănuții strânși pentru aflare unui spațiu de închiriat pentru cei șapte frați de etnie romă au fost cheltuiți pentru a le oferi un loc provizoriu decent de locuit, înainte de gală, la biserica Sfântul Pantelimon a fost organizată sub genericul ANALFABETISMUL FUNCȚIONAL, ÎNCHISOAREA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE o expoziție de obiecte bisericești în cadrul căreia au fost donați bani pentru cauza lor, precum și lansarea în premieră a celei mai noi cărți a scriitoarei Veronica Iani, intitulată „Iertarea”.  Detaliile organizării celei de-a doua ediții a acestei gale au fost povestite în data de 7 martie 2021 pentru ascultătorii radio Antena Satelor de către Florica Nichifor în cadrul emisiunii „Departe de casă” realizată de Simona Popescu.

 

Firesc ar fi fost ca, în ziua de 8 martie 2021, Ziua Internațioanală a Femeii, să putem organiza cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Centrul Cultural Mihai Eminescu spectaco serata aniversar-tradițională „Bun creștin și bun român”. Din păcate, în ajunul evenimentului am fost anunțat că acest spectacol „nu mai poate avea loc” întrucât Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, constatând că la nivelul Municipiului București rata de incidență cumulată calculată la 14 zile a fost de 3,05/1000 locuitori, a hotârât „interzicerea organizării și desfășurării activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in, precum și organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale. Cu toate acestea, noi am organizat acest moment online prin redifuzarea treptată până la ora de întâlnire cu publicul programată a primului spectacol realizat la biserica Sfântul Pantelimon, mai precis din data de  25 mai 2017. (vezi partea 1, partea a II-a și partea a III-a). Ulterior, spectacolul „Bun creștin și bun român” - desfășurat numai online deoarece Bucureștiul confruntându-se cu al treilea val al pandemiei a intrat în scenariul roșu - s-a bucurat de o audiență mult peste așteptări (844 impact de persoane la data de 9 martie 2021). În plus, clubul fanilor proiectului „Călătorie în copilăria sfinților”, aflați sub „bagheta magică” Zoom a Ioanei Revnic, s-au reunit după concertul de pian „Bun creștin și bun român” dedicat Zilei Internaționale a Femeii pentru a urmări împreună cele mai frumoase momente ale acestui eveniment. 

  

 
 


Niciun comentariu: