marți, 10 iulie 2018

Spectacol de teatru dedicat Centenarului Marii Uniri organizat la Penitenciarul Rahova


“Osânda cărţilor”
 
-          Spectacol de teatru dedicat Centenarului Marii Uniri organizat la
Penitenciarul Rahova din Bucureşti, 11 iulie 2018, ora 10.00  -

 Spectacolul de teatru "Osânda cărţilor" dedicat Centenarului Marii Unirii, după un text scris de părintele Bogdan-Aurel Teleanu şi regizat de actriţa Simona Pandele, s-a desfăşurat în ziua de 11 iulie 2018, pe scena sălii de festivităţi a penitenciarului Rahova .
"Osânda cărţilor" este un spectacol de teatru de o mare sensibilitate, cu valoare literară, educativă şi documentară care recreează personaje din viaţa reală, apreciate de critica de specialitate.
Ideea unui spectacol de teatru pentru deținuții din acest penitenciar a izvorât din faptul că piesa de teatru “Osânda cărţilor” a fost inspirată de unul din preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, părintele Petru Gh. Savin, care a fost cercetat şi închis de Securitatea comunistă la închisoarea Rahova 3 (Ghencea). Scopul acestui spectacol este de a atrage atenţia persoanelor private de libertate asupra însemnătăţii personalităţilor din penitenciarul Rahova care au avut legătură dramele prin care a trecut poporul roman în ultima sută de ani: Primul Război Mondial,  participarea la Marea Unire, închisorile comuniste de după al Doilea Război Mondial şi rezistența prin cult şi cultură împotriva opresiunii comuniste etc.
Spectacol conţine scene puternice, interpretate cu convingere de o trupă de tineri actori coordonaţi de Simona Pandele (manager de proiect, contact 0724 359 299) care transpun ideea creştină potrivit căreia "apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri". Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Simona Pandele, Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, Andrei Butu şi Maria Ene.
"Osânda cărţilor" este un proiect de teatru puternic, greu de uitat şi necesar, inspirat din drama culturii şi a religiei în perioada comunistă, care se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele vremii despre toţi preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, printre care s-a numărat şi părintele Petru Gh. Savin.
Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Echipa “Osânda cărţilor”


======================

Spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri

"Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti." Florin Constantiniu

În data de 11.07.2018, la sediul Penitenciarului Bucureşti Rahova a avut loc spectacolul de teatru "Osânda cărţilor", dedicat Centenarului Marii Uniri. Acesta a fost realizat în colaborare cu Biserica Ortodoxă Română, după un text al părintelui Bogdan-Aurel Teleanu şi regizat de actriţa Simona Pandele.

Reprezentanţii Patriarhiei Române subliniază faptul că textul piesei a fost inspirat de viaţa unuia dintre preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon- Foişorul de Foc, părintele Petru Gheorghe Savin, cercetat şi închis de către securitatea comunistă la închisoarea de atunci, Rahova 3 - Ghencea.

Cele 95 persoane private de libertate care au vizionat spectacolul au primit cu emoţie evenimentul încărcat de spiritualitate, istorie şi cultură în aceeaşi măsură, iar expoziţia cu obiecte decorative create de către deţinuţii de la atelierele de artă tradiţională a completat dimensiunea educativă a manifestării.

Considerăm că prin derularea unor asemenea activităţi, Penitenciarul Bucureşti Rahova concretizează una dintre funcţiile sale instituţionale esenţiale, cea educativă, îndeplinind însă şi o misiune de credinţă a fiecăruia dintre noi, aceea a promovării identităţii şi valorilor naţionale.

Comisar şef de penitenciare Gabriela LIVADARIU

Purtător de cuvânt

Penitenciar Bucureşti Rahova









-
----------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu: