luni, 14 mai 2018

"Osânda cărţilor" la Constanţa, 10.05.2018

1. Proiect teatral dedicat Centenarului. Piesa de teatru religios „Osânda cărţilor” se va juca la Constanţa - Adevărul (Mariana Iancu), 7.05.2018

Joi, 10 mai 2018, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa se va juca piesa de teatru „Osânda cărţilor”. Autorul piesei este părintele Bogdan-Aurel Teleanu, inspector în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române şi preot slujitor la parohia „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” din Bucureşti. 

Spectacolul transpune pe scenă ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri. „Ideea piesei mi-a venit anul trecut, în cadrul simpozionului dedicat rezistenţei Bisericii sub regimul comunist, de la mânăstirea Dervent. A fost o strânsă legătură între parohia „Sf. Pantelimon din Bucureşti” şi Arhiepiscopia Tomisului. Pentru mine este o mare bucurie că pot să întorc constănţenilor un mare dar: părintele Gheorghe Sorescu, fost consilier în cadrul Episcopiei Constanţei, a slujit şi la biserica Sf Pantelimon din Bucureşti. Iar de aici preotul, folcloristul, dramaturgul şi jurnalistul Petru Ghe. Savin a slujit un timp la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Constanţa. Tot la parohia noastră a fost şi preotul Gheorghe Creţu, care a fost singurul preot din Regat care a slujit la Chişinău, în Basarabia, la slujba de Te-Deum oficiată cu ocazia deciziei unirii Basarabiei cu România, pomenind acolo Sinodul de la Bucureşti şi pe Regele Ferdinand I. 

În mintea acestor preoţi, şi a altora, a existat conştiinţa unităţii creştine româneşti care, în definitiv, a condus la înfiinţarea Patriarhiei Române, de care este strâns legată punerea în valoare a peşterii „Sf. Ap. Andrei sau a Acatistului Sf. Pantelimon, pe care cenzura comunistă a încercat să-l topească, dar el a circulat sub formă de samizdat. În condiţiile în care mulţi oameni refuză să gândească la trecut, preferând să trăiască suspendaţi în prezent, spectacolul exercită în mod curajos o pedagogie subtilă asupra spectatorului: îl face să se gândească la ce s-a întâmplat înaintea lui.”, a spus părintele Bogdan-Aurel Teleanu. 

„Osânda cărţilor” este un proiect teatral dedicat Centenarului Marii Uniri şi se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele CNSAS. Face parte din seria de activităţi dedicate Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română şi se înscrie în cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, organizat de Departamentul Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului, Mănăstirea Dervent, Filiala Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” şi Asociaţia „Casa Mării Negre/Black Sea House” Constanţa. Intrarea se face pe bază de invitaţii. Acestea pot fi ridicate gratuit, de la Magazinul de obiecte bisericeşti „Sfântul Nicolae” din incinta Palatului Arhiepiscopal, de pe strada Arhiepiscopiei, nr. 23.
 http://adevarul.ro/locale/constanta/proiect-teatral-dedicat-centenarului-piesa-teatru-religios-osanda-cartilor-juca-constanta-1_5af0331cdf52022f75ae9f56/index.html


Proiect teatral dedicat Centenarului. Piesa de teatru religios „Osânda cărţilor” se va juca la Constanţa

Citeste mai mult: adev.ro/p8cusp
Joi, 10 mai 2018, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa se va juca piesa de teatru „Osânda cărţilor”. Autorul piesei este părintele Bogdan-Aurel Teleanu, inspector în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române şi preot slujitor la parohia „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” din Bucureşti.

Citeste mai mult: adev.ro/p8cusp
Proiect teatral dedicat Centenarului. Piesa de teatru religios „Osânda cărţilor” se va juca la Constanţa

Citeste mai mult: adev.ro/p8cusp
ARHIVA FOTO













 REVISTA PRESEI

  „Osânda cărților” – spectacolul de teatru susținut, astăzi, la Constanța,  transpune pe scenă, ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei, în vremea regimului comunist din România, au fost și făuritorii Marii Uniri. Autorul piesei este părintele Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la parohia „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc” din București .

Timp de patru  ani, părintele Bogdan Aurel Teleanu de la parohia „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc” din București  a căutat prin documentele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității . Era interesat să găsească informații despre preoții care au slujit înaintea sa la această biserică. Ce a găsit  a fost cu adevărat cutremurător. 
"Majoritatea preoților, începând cu părintele Gheorghe Crețu, care a fost preot militar în timpul Primului Război Mondial și toți cei care au urmat și i-au fost ucenici și au întemeiat Ateneul «Sfântului Pantelimon», toți acești preoți au sfârșit în temnițele  comuniste“, relatează preotul Bogdan Aurel Teleanu.
Dar cercetările părintelui Teleanu nu s-au oprit aici. A descoperit că și bunicul său, Ion Teleanu, zis Țică, a trecut prin ororile închisorilor comuniste. Iată de ce în piesa de teatru religios „Osânda cărților“, scrisă de părintele Teleanu, personajul central este Țică, acel  erou care amintește de un român curajos ce s-a opus colectivizării și care a făcut tot posibilul ca după anii grei de detenție să se întoarcă la familia sa, și ea  persecutată de Securitate.
Osânda oamenilor a început întotdeauna cu cărțile, exact ca și Holocaustul, la fel a fost și la noi. Mai întâi au fost arse cărțile și după aceea au urmat oamenii. Acesta este un semnal, acolo unde cultura are de suferit, este supusă cenzurii, cu siguranță urmează și omul“, susține părintele Teleanu.
În „Osânda cărților”, piesă  jucată de o trupă de tineri actori  apare și scena în care soția lui Țică arde cărți de valoare, păstrate înainte de instalarea regimul comunist, cu sfințenie în casă. Arderea cărților, dar nu și a crezului că adevărul va război, i-a salvat. Spectacolul a fost găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța și are ca scop conștientizarea importanței cărților, dar și a ideii de unitate în Anul Centenarului Marii Uniri.
Redactor: Silvia PASCALE

2. Un spectacol remarcabil, cu scenariu convingător, vervă scenică - Facebook (Dorin Popescu), 11.05.2018
Un spectacol remarcabil, cu scenariu convingător, vervă scenică, autenticitate a expresiei artistice, emoție, public tânăr - calități deja suficiente pentru un act artistic de excepție. Felicitări organizatorilor, în special lui Ionut Druche si pr. Teleanu Bogdan, pentru inițiativa si realizare! Revin cu scurte aprecieri separate...
 Spectacolul “Osânda cărților” de ieri, de la Casa de Cultură din Constanța (autor și scenarist preot Bogdan-Aurel Teleanu, inspector în cadrul Biroului de presă al Patriarhiei Române și preot la Biserica “Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc” din București), a reprezentat un eveniment care merită să fie ușor nuanțat, pentru cei care au avut ghinionul de a prefera alte activități decât vizionarea acestui spectacol.
Textul pune în scenă teme tari, legate de dramele unei familii tradiționale românești în ultima sută de ani: moartea capilor de familie, bărbați, în Primul Război Mondial; participarea la un război “străin” a românilor din provinciile ocupate; dramele familiilor de români rămași fără parte bărbătească după Primul Război Mondial; dramele familiilor de preoți în perioada comunistă; închisorile comuniste în primii ani de după al Doilea Război Mondial, rezistența creștină împotriva opresiunii comuniste în perioada 1945-1963 și ulterior; arderea pe rug a cărților, schilodirea credinței, martiriul din închisori etc.
Scenariul valorizează câteva teme incitante pentru publicul tânăr: rezistența prin cultură și credință împotriva vandalizării/barbarizării lumii, rostul cărților într-o lume părăsită de zei, forța credinței în iadurile comuniste, creșterea și rezistența prin rădăcinile credinței, care sunt “în inimile oamenilor”.
M-a bucurat enorm prezența la spectacol a câtorva sute de elevi din Constanța, cărora un astfel de spectacol li se adresează prioritar.
Scenele puternice, textul convingător, punerea în scenă remarcabilă, precum și interpretarea artistică reușită a actorilor vor rămâne, cu siguranță, multă vreme în memoria afectivă a acestor copii. Care vor înțelege mai mult istoria lor și a părinților și bunicilor lor, care vor iubi mai mult această istorie. Care își vor pune mai multe întrebări privind rostul istoriei și virtuțile credinței, în lumi aparent părăsite de zei.
Un spectacol remarcabil, puternic, tare, greu de uitat, ingenios construit, necesar. Părintele Bogdan-Aurel Teleanu promite să recidiveze cu o piesă privind drama lui Brâncoveanu (deja pregătită) și cu o alta, insolită, care vor constitui o “trilogie a suferinței și luptei creștine din România”. Dacă și celelalte două piese din puzzle-ul dramaturgic al preotului Bogdan-Aurel Teleanu vor avea impactul “Osândei cărților”, autorul va fi “condamnat” la un „succes de scenă” care va produce noi spectacole tari la Tomis. Mulțumiri și felicitări părintelui Bogdan-Aurel Teleanu! Așa este – “rădăcinile sunt în inimile oamenilor”! 
7. Trinitas Tv, 10.05. 2018






3.„Osânda cărţilor“: piesa de teatru scrisă de un preot care vorbeşte despre rezistenţa prin cultură în faţa bolşevismului- ADEVARUL (Mariana Iancu), 5.06.2018
 

Preotul Bogdan Teleanu, de la Biserica Sfântul Pantelimon din Bucureşti, derulează mai multe proiecte cultural-educative pentru copii şi adulţi. Ultimul dintre ele este piesa de teatru „Osânda cărţilor“. 
Bogdan Teleanu, de 42 de ani, este preot la Biserica Sfântul Pantelimon de la începutul anului 2008. Pe lângă misiunea iniţială, aceea de a-l aduce pe Dumnezeu aproape de credincioşi, el a derulat mai multe proiecte culturale pentru comunitate. „Mi-am rezervat timp şi pentru copiii din parohie, să mă întâlnesc, să-i învăţ despre credinţa în Dumnezeu cât mai pe înţelesul lor. M-am gândit că cel mai important este să cunoască istoria comunităţii din care fac ei parte şi am început să cercetez istoria parohiei şi aşa am descoperit poveşti frumoase ale preoţilor pe care le-am transpus în piese de teatru. Ulterior, am apelat la actori profesionişti“, mărturiseşte preotul. 
Aşa a apărut şi piesa „Osânda cărţilor“, spectacol de teatru cu care a fost în turneu în mai multe locuri din ţară. „Cercetarea a început în urmă cu câţiva ani, însă textul la scenariu l-am început după ce am fost la Mănăstirea Dervent din Dobrogea, unde s-a vorbit despre preoţii care s-au opus regimului comunist. Regizorul piesei este actriţa Simona Pandele, actor freelancer, care a jucat în filmul lui Nicolae Mărgineanu care s-a numit «Binecuvântată fii închisoare»“
Piesa „Osânda cărţilor“ a fost jucată prima dată la parohia din Bucureşti, apoi la Zărneşti - Braşov, Filipeştii de Târg - Prahova, Constanţa şi, în curând, în faţa elevilor de la două licee din Bucureşti: „Mihai Viteazul“ şi „Gheorghe Lazăr“, pe 12, respectiv 13 iunie. Intrarea este gratuită. 
Costumele şi decorul sunt realizate cu ajutorul comunităţii. Recent, proiectul se bucură de parteneriatul cu ARCUB Bucureşti. Piesa de teatru vorbeşte despre rezistenţa culturală a românilor în timpuri grele. 
Subiectul se învârte în jurul unei familii de români credincioşi, ai cărei membri au cunoscut războiul, s-au bucurat de Marea Unire, dar au suferit şi în închisorile comuniste. Cu toate acestea, nu şi-au pierdut speranţa într-un viitor în care cărţile pot sta la loc de cinste în casa fiecărui român, iar biserica va avea porţile deschise pentru toată lumea. 
Mişcarea de rezistenţă anticomunistă în parohia Sfântul Pantelimon. De altfel, istoria Bisericii Sfântul Pantelimon a fost o oază de libertate şi în perioada regimului comunist. Cercetând în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, preotul Bogdan Teleanu a constatat că nu doar la Mănăstirea Antim au existat mişcări de rezistenţă culturală în perioada comunistă, cum a fost Rugul Aprins, ci şi la alte parohii din Bucureşti. 
La noi a fost «Mişcarea Ateneului Sfântului Pantelimon», care s-a vrut a fi o mişcare de rezistenţă culturală. Proiectul cuprindea piese de teatru, dar şi întâlniri culturale şi duhovniceşti cu tinerii. Mişcarea avea în centru Acatistul Sfântului Pantelimon. A fost ultima formă de rezistenţă în faţa unei dictaturi“.
Legătura între Rugul Aprins şi Acatistul Sfântului Pantelimon a făcut-o, probabil, teologul Ioan Gh. Savin, una dintre cele mai luminoase figuri ale comunităţii, care a luptat pe frontul de la Mărăşeşti. Gh. Savin era profesor de mistică şi, cu siguranţă s-a întâlnit cu părintele Daniil Sandu Tudor la Chişinău şi a asistat la cursurile sale. Cariera sa s-a intersectat cu cea a lui Octavian Goga, Gala Galaction sau Nicolae Iorga. De altfel, el a fost prieten bun şi cu Alexandrina Cantacuzino, care a fost şi iniţiatoarea proiectului ridicării mausoleului de la Mărăşeşti. Într-un document aflat în arhiva CNSAS, spune părintele, „marele apologet Ioan Gh. Savin discuta pe tren cu doamna Alexandria Cantacuzino despre mersul celui de-al Doilea Război Mondial şi pericolul iminent reprezentat de propagarea bolşevismului. Doamna Cantacuzino era de fapt nora lui Gheorghe Cantacuzino zis «Nababul» şi, respectiv, preşedintele Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor din România, care a avut iniţiativa ridicării unui mausoleu la Mărăşeşti, precum şi în strângerea fondurilor şi în realizarea efectivă a acestui proiect dedicat mormintelor marilor conducători de oaste care au dus la victoria finală din 1918“. 

Niciun comentariu: