miercuri, 26 mai 2010

ATENEU CU EFECT DE "DOMINO"

Chiar dacă pPiesele de teatru desfăşurate au devenit un imbold pentru derularea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“ în parohia bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc, ele au devenit un exemplu şi – după cum titrează cotidianul ZIARUL LUMINA (primul cotidian creştin din România) din data de 27 februarie 2010 – “un bun prilej şi pentru alte parohii de a face misiune în rândul micuţilor credincioşi”.

Astfel, membrii trupei de teatru ATENEU de la biserica Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc din Bucureşti salută faptul că şi în alte biserici din capitală s-a format obiceiul de a se juca teatru religios
şi cu alte ocazii decât cele de Crăciun. Spre exemplu, în ediţia din data de 26 mai 2010 a cotidianului Ziarul Lumina este consemnat faptul că "parohia Olari din Bucureşti în parteneriat cu Centrul social educaţional ADORNO şi cu Grădiniţa nr. 271 a organizat piesa de teatru creştin Sfinţii Constantin şi Elena, scrisă de Eleonora Iordache şi interpretată de copiii din Grupa Fluturaşilor" (pentru detalii a se citi editia din 26 mai 2010 a cotidianului Ziarul Lumina ). Întrucât sunt vecini de parohie cu noi, i-am invitat la FESTIVALUL TEATRULUI RELIGIOS "ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON" din data de 26-27 iulie 2010, cu ocazia hramului bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc din Bucureşti.
Cotidianul Ziua de Vest din data de 24 iunie 2010 a mai surprins un proiect similar, de data aceasta la parohia ortodoxă „Sfânta Treime” din Anina, unde a avut loc prima activitate a cercului misionar pastoral nr. 1 din Protopopiatul Oraviţa, în cadrul proiectului „Sinopticii” din cadrul proiectului patriarhal „Hristos - împărtăşit copiilor”, de la parohiile din Oraviţa şi Anina. Coordonatorul zonal al proiectului, preotul Corneliu Hriţcu, a arătat importanţa schimbului de experienţă între tinerii din diferitele parohii, precum şi rolul acestora în viaţa cultului creştin şi în manifestările social-culturale pe care le desfăşoară biserica. A urmat prezentarea piesei de teatru „Sfinţii – prietenii copiilor”, de către copiii din Parohia „Sfânta Treime” Anina, urmaţi apoi de copii de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh”, Oraviţa, care au prezentat piesa „Mironosiţele Femei”.

Sperăm ca aceste exemple să fie preluate în continuare şi de către alte parohii din Bucureşti şi din ţară, iar membrii trupei de teatru religios ATENEU a bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc să se situeze în avangarda celor care deschid noi şi noi teritorii misionare în domeniul cultural-religios.
Sf. Spiridon Vechi, decembrie 2017


Sf. Spiridon Vechi, decembrie 2017

Niciun comentariu: