luni, 10 mai 2010

BISERICA IN SPRIJINUL CULTURII ELITISTE /ARGUMENT ATENEIST

În condiţiile în care, conform statisticilor (cf. Ponderea emisiunilor cultural şi religioase în programele de radio şi televiziune româneşti (studio realizat în perioada 1 februarie – 15 martie 2009), Consiliul Naţional al Audiovizualului, 2010, http://cna.ro/Ponderea-emisiunilor-culturale-si.html), tendinţa participării românilor la spectacole de teatru se află în scădere, parohia bisericii Sf. Pantelimon îşi propune să facă educaţie prin teatru religios. Chiar dacă, în vreme de criză, românii preferă mai mult cluburile sau spectacolele de divertisment, adică cultura de masă, preoţii acestei biserici doresc să resusciteze interesul pentru cultura elitistă prin interemediul unor ore de cateheză susţinute cu ajutorul teatrului religios.

Din păcate, în paralel cu gradul scăzut de interes public manifestat faţă de acest tip de cultură, se observă că nici măcar programele radio/tv nu acordă o prea mare atenţie emisiunilor culturale. Chiar dacă studiul amintit relevă faptul că interesul postului de Radio Trinitas şi a televizunii TRINITAS ale Patriarhiei Române faţă de promovarea reprezentaţiilor teatrale a fost unul minimal până în prezent, ne bucurăm de faptul că trupa de teatru ATENEU a bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc a făcut pionierat în acest domeniu; în premieră pentru postul de radio Trinitas, spectacolele jucate de această trupă de teatru au fost difuzate şi pe undele radio ale Patriarhiei Române, constituind un exemplu şi pentru TRINTAS TV. Astfel, regretând faptul că, până acum, doar Antena Satelor, România de Mâine – Student FM, Vocea Evangheliei şi Vocea Speranţei au acordat spaţii semnificative de emisie teatrului radiofonic, sperăm ca să contribuim şi noi, atât cât ne stă în putinţă, la remedierea acestui decalaj.

Dar, trupa de teatru ATENEU îşi propune să joace nu numai teatru radiofonic ci şi teatru religios de televiziune, fiind convinsă că prezenţa unei asmenea emisiuni în grila de program a postului TRINITAS TV este mai mult decât necesară.

În concluzie, asa cum releva si studiul amintit, considerăm că este nevoie de o implicare mai accentuată a postului de radio Trinitas şi a televiziunii TRINITAS TV ale Patriarhiei Române pentru a fi readus bunul gust în casele românilor. Dat fiind faptul că, din cauza sărăciei, în ţara noastră mai sunt încă regiuni în care nu există teatru, această lipsă poate fi suplinită de Biserica Ortodoxă Română care deţine licenţe audiovizuale in aceste regiuni sarace, mai ales pentru radiodifuziune, constituindu-se, astfel, intr-un canal principal de acces la produsele culturale de calitate.

Niciun comentariu: