luni, 11 iunie 2018

“Osânda cărţilor” la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, 13.06.2018


Bucureşti,
13.06.2018

 Spectacolul “Osânda Cărţilor”
la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti

 În acest an al Centenarului Marii Uniri, trupa de tineri actori  coordonaţi de Simona Pandele fac prin intermediul spectacolului de teatru “Osânda cărţilor” o reconstituire echilibrată a concepţiei istorice potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri.
Mergând pe urmele paşilor personajelor piesei de teatru “Osânda cărţilor”, dar şi ale romanului omonim, caravana acestor actori a poposit miercuri, 13 iunie 2018, în Sala de festivităţi a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti. 
Publicul acestui spectacol a fost alcătuit din elevi ai Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr, profesori la disciplina religie din Municipiul Bucureşti şi directori sau reprezentanţi ai şcolilor teologice Liceul Adventist, Liceul Baptist şi Colegiul Romano-Catolic Sfântul Iosif etc.
Prezent la acest eveniment, părintele profesor Gheorghe Dogaru, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoralului Școlar Județean București, a precizat: “Spectacolul Osânda cărţilor organizat la Colegiu national Gheorghe Lazăr în memoria părintelui Gheorghe Creţu, fost cadru didicatic la acest liceu bucureştean, a fost un eveniment cultural emoţionant care a făcut elogiul profesorului de religie. Spectacolul a reliefat contribuţia profesorului de religie, indiferent de confesiunea lui, la actul istoric al Marii Uniri! ”.
Părintele Gheorghe Creţu, preot militar şi profesor de religie care şi-a adus contribuţia din această postură la făurirea Marii Uniri, a generat atât la Colegiile Naţionale Gheorghe Lazăr şi Mihai Viteazul, cât şi la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, un curent socio-cultural care a susţinut conceptul de “bun creştin şi bun român”. Ulterior, toţi cei apropiaţi părintelui care i-au urmat principiile de viaţă au avut de suferit în vremea regimului comunist, iar cărţile scrise sau promovate de ei au fost osândite de cenzura vremii.  
Din distribuţia acestui spectacol au făcut parte actorii Simona Pandele, Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, Andrei Butu şi Maria Ene.
Proiectul s-a desfăşurat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.


Echipa “Osânda cărţilor”
































VIDEO



COMUNICATUL DE PRESA
“Osânda cărţilor” la Colegiul Național Gheorghe Lazărdin Bucureşti
Spectacolul de teatru “Osânda cărţilor” dedicat  Centenarului Marii Unirii va avea loc miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 9.30, la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”din Bucureşti. 
Textul piesei de teatru scris de pr. dr. Bogdan-Aurel Teleanu pune în scenă teme legate de dramele prin care a trecut poporul roman în ultima sută de ani: Primul Război Mondial,  participarea la Marea Unire, închisorile comuniste de după al Doilea Război Mondial şi rezistența prin cult şi cultură împotriva opresiunii comuniste etc.
Spectacol conţine scene puternice, interpretate cu convingere de  actorii Simona Pandele, Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, Andrei Butu şi Maria Ene care transpun ideea creştină potrivit căreia „apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri”.
„Osânda cărţilor” este un proiect de teatru inspirat din drama culturii şi a religiei în perioada comunistă, care se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele vremii despre toţi preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti.
În contextul Centenarului Marii Uniri, spectacolul este dedicat special părintelui Gheorghe C. Creţu, profesor de religie la Colegiile Naționale Gheorghe Lazăr şi “Mihai Viteazul” din Bucureşti, singurul preot din Regat care a făcut parte din soborul de preoţi condus de arhimandritul Gurie Grosu ce a oficiat în Catedrala Naşterii Domnului din Chişinău slujba de Te Deum cu ocazia consfinţirii Actul Unirii Basarabiei cu România.
Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Echipa “Osânda cărţilor

Niciun comentariu: