duminică, 15 iulie 2018

“Osânda cărţilor” la Penitenciarul Jilava din Bucureşti, 12.07.2018

“Osânda cărţilor”
-          Spectacol de teatru dedicat Centenarului Marii Uniri organizat la
Penitenciarul Jilava din Bucureşti, 12 iulie 2018 -


            Spectacolul de teatru "Osânda cărţilor" dedicat Centenarului Marii Unirii, după un text scris depărintele Bogdan-Aurel Teleanu şi regizat de actriţa Simona Pandele, s-a desfăşurat în ziua de 12 iulie 2018, pe scena sălii de festivităţi a penitenciarului Jilava.

"Osânda cărţilor" este un spectacol de teatru de o mare sensibilitate, cu valoare literară, educativă şi documentară care recreează personaje din viaţa reală, apreciate de critica de specialitate.

Ideea unui spectacol de teatru pentru deținuții din acest penitenciar a izvorât din faptul că piesa de teatru “Osânda cărţilor” a fost inspirată de unul din deţinuţii temutei închisori Jilava, profesorul Ioan Gheorghe Savin care, ca simplu soldat în cadrul regimentului 51 Galați, a luat parte la aprigele lupte de la Mărășești din anul 1917. Ulterior, Ioan Gh. Savin şi-a dat seama de pericolul care ameninţa Marea Unire de la 1918, şi anume cel al falsificării istoriei de către aparatul de propagandă al regimului comunist. Prin cărţile sale a încercat să demaşte această strategie diabolică prin care regimul comunist a încercat să îşi aroge meritele realizării Marii Uniri, dar şi să modifice arhitectura României stabilită după Primul Război Mondial. Consecinţa? Cărţile sale au fost arse de către comunişti, iar teologul Ioan Gh. Savin a fost închis în temniţele comuniste de la Jilava şi Sighet. A reuşit să supravieţuiască regimului de exterminare îndreptat de comunişti împotriva făuritorilor Marii Uniri de la 1918 şi anilor buni de însingurare în izolatorul de la Sighet susţinând prelegeri de "Ascetică şi Mistică" în faţa unui public imaginar.

Scopul acestui spectacol este de a atrage atenţia persoanelor private de libertate asupra însemnătăţii personalităţilor din penitenciarul Jilava care au avut legătură dramele prin care a trecut poporul roman în ultima sută de ani: Primul Război Mondial,  participarea la Marea Unire, închisorile comuniste de după al Doilea Război Mondial şi rezistența prin cult şi cultură împotriva opresiunii comuniste etc.

Spectacolul conţine scene puternice, interpretate cu convingere de o trupă de tineri actori coordonaţi de Simona Pandele (manager de proiect, contact 0724 359 299) care transpun ideea creştină potrivit căreia "apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri". Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Simona PandeleDan ApăvăloaieAdina IftimeAndrei Butu şi Maria Ene.

"Osânda cărţilor" este un proiect de teatru puternic, greu de uitat şi necesar, inspirat din drama culturii şi a religiei în perioada comunistă, care se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele vremii despre preoţii şi credincioşii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, printre care s-a numărat şi profesorul Ioan Gh. Savin.
Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Echipa “Osânda cărţilor”



















































Niciun comentariu: