vineri, 27 aprilie 2018

“Osânda cărţilor”

“Osânda cărţilor”

-          Spectacolul de teatru dedicat Centenarului Marii Uniri organizat la Casa de Cultură din Zărneşti (Braşov), 6 mai 2018  -



Spectacolul de teatru "Osânda cărţilor" dedicat Centenarului Marii Unirii, creat de actriţa Simona Pandele și părintele Bogdan-Aurel Teleanu, s-a desfăşurat sub egida Primăriei Oraşului Zărneşti şi parohiei ortodoxe Zărneşti III în ziua de 6 mai 2018 la Casa de Cultură din Zărneşti, judeţul Braşov (Strada Mitropolit Ion Meţianu nr. 9). 

După spectacolul “Brâncoveanu și Ivireanul, iubire de Biserică și neam, părintele Bogdan-Aurel Teleanu a revenit în primăvara aceasta cu un nou spectacol de teatru cu valoare literară, educativă şi documentară. Este vorba despre "Osânda cărţilor", un spectacol de o mare sensibilitate care recreează un personaj care a locuit în oraşul Zărneşti, judeţul Braşov. Indiferent dacă a existat sau nu în realitate, acest personaj este în primul rând un personaj de roman, apreciat de criticul Alex Ştefănescu (mai multe aprecieri ale acestui critic literar pot fi ascultate duminică, 29.04.2018, ora 23.00-23.30, în cadrul emisiunii "Credinţă şi cunoaştere" difuzată de Radio România Cultural). "Un ţăran care nu are mare pregătire intelectuală, dar are un bun simţ, o intuiţie a vieţii; este refractar faţă de ideea de a-şi înstrăina pământul pentru constituirea gospodăriei agricole colective şi iubeşte cărţile. Poate că unui intelectual nu i-ar fi trecut prin cap că un ţăran fără şcoală poate iubi cărţile, dar acesta dovedeşte într-adevăr că în oamenii simpli există o „nostalgie a culturii”, pe care o doreşte să o lase moştenire celor nouă copii ai săi", îl caracterizează Alex Ştefănescu, referindu-se în special la personajul literar din romanul omonim.

"Osânda cărţilor" este un proiect de teatru dedicat Centenarului Marii Uniri şi se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele CNSAS. În condiţiile în care mulţi oameni refuză să gândească la trecut, preferând să trăiască suspendaţi în prezent, spectacolul exercită în mod curajos o pedagogie subtilă asupra spectatorului: îl face să se gândească la ce s-a întâmplat înaintea lui! Spectacolul "OSÂNDĂ CĂRŢILOR", produs de o trupă de tineri actori coordonaţi de Simona Pandele (manager de proiect, contact 0724 359 299), transpune ideea creştină potrivit căreia "apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri". 

 

NOTA - FRECVENTELE RADIO ROMANIA CULTURAL: BUCUREȘTI 101.3, BRAȘOV 105 etc....  https://radioromaniacultural.ro/despre-radio/frecvente/




ARHIVA FOTO











1.

2.


 3. Spectacolul „Osânda cărţilor” la Zărneşti - Ziarul LUMINA, 8.05.2018

Spectacolul de teatru „Osânda cărţilor” în regia Simonei Pandele a avut loc în ziua de 6 mai 2018 la Casa de Cultură din Zărneşti, judeţul Braşov.

Organizatorul spectacolului, părintele Marcel Nicolae Mărginean, de la Parohia ortodoxă română Zărnești III, a menţionat că „prin punerea în scenă a acestui spectacol la Zărneşti, cu sprijinul primăriei oraşului, am reuşit să-i facem pe oamenii din această zonă să simtă respect și recunoștință pentru eroi și martiri, să simtă dragoste pentru țară și pentru glia udată cu sudoare și sânge, să simtă apartenența la un popor cu credință bimilenară care și în vremuri grele regăsește sprijin în Dumnezeu!” 

Potrivit părintelui din Zărneşti, „spectacolul de teatru «Osânda cărţilor» a reuşit să trezească în spectatori emoția trecutului tumultuos și de cele mai multe ori dureros îndurat de poporul nostru; să-i provoace pe toţi cei prezenţi să-și amintească de străbunii care au pătimit până la jertfa supremă în războaie și sub cenzura unui regim totalitar, punându-le în față exemplul martirilor știuți și neștiuți ai unui popor binecuvântat de Dumnezeu, care prin credința străbună a reușit să rămână trezviu și unit în fața tuturor încercărilor din istorie...”

Prezent la acest eveniment cultural, părintele Gheorghe Colţea, protopop de Bran-Zărneşti, a precizat că „orice lucru, inclusiv spectacolul «Osânda cărţilor» organizat la Zărneşti, se face cu un rost şi speră că poporul român în frunte cu intelectualii săi a înţeles într-adevăr că sensul tuturor încercărilor prin care a trecut – aşa cum a constituit rătăcirea prin pustiul celor două războaie mondiale şi a regimului comunist de tristă amintiri – l-a reprezentat de fapt făurirea în cuget şi simţire a Marii Uniri, care este în primul rând o lucrare tainică sub mantia lui Dumnezeu”. http://ziarullumina.ro/spectacolul-osanda-cartilor-la-zarnesti-133260.html

Niciun comentariu: