miercuri, 7 martie 2012

AGENTIA BASILICA, 6 martie 2012: Lansarea CD-ului audio DE DEMULT la Ateneul Sfântului Pantelimon-Foişorul de Foc

La biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc, Duminică, 11 martie 2012, orele 12.30, va fi lansat CD-ul audio intitulat DE DEMULT cu piesa de teatru scrisă în anul 1914 de col. magistrat DINIU N. IOAN despre activitatea misionar-religioasă de încreştinare din anii 300-304 din Iudeea, în interpretarea trupei de teatru ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON.

Coperţile CD-ului au fost realizate de membrii acestei trupe de teatru, în urma unui concurs de desen fiind selectate lucrările domnişoarelor ELENA SANDU, ANTONIA CHIROIU-BOTEANU şi CRISTINA CHIROIU-BOTEANU.

Evenimentul se doreşte a fi “o lansare fără de vânzare pentru o viaţă fără de singurătate” cu scopul de a prevesti “Masa Bunei Vestiri”, un miniproiect de educaţie social-filantropică înscris atât în campania parohială “Stop însingurării!” destinat ajutorării bătrânilor singuri şi bolnavilor din comunitate, cât şi la Concursul naţional de miniproiecte de educaţie social-filantropică “Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, organizat de Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 februarie - 21 mai 2012.

După cum se menţionează într-un comunicat emis de Biroul de presă al Centrului socio-cultural parohial ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON, ideea acestui miniproiect s-a născut din dorinţa unei femei în vârstă, Virginia Sorescu, care s-a adresat preoţilor de la Biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc, pentru a pune în scenă, cu ajutorul copiilor din grupa parohială de cateheză, a unei piese de teatru scrisă de tatăl ei, Diniu N. Ioan (1893-1985).

Conform declaraţiei doamnei Virginia Sorescu, 'aceasta este singura piesă de teatru scrisă de col. magistrat DINIU N. IOAN pe când avea 21 de ani. Diniu N. Ioan a fost un om bun şi înţelegător care a iubit adevărul, dreptatea, cinstea, corectitudinea şi disciplina, fiind un exemplu în acest sens prin meseria sa de judecător în instanţe (Preşedinte al Tribunalului Militar din Craiova, Prim- preşedinte al Curţii Marţiale a Capitalei, unul din Primii Consilieri ai Înaltei Curţi de Justiţie, Inspector al Închisorilor etc). Avea o figură patriarhală, multă pace în suflet şi o prestanţă publică deosebită. După cum se ştie, având asemenea funcţie importantă până în 1946 (colonel magistrat militar – n.n.), vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat în vremea regimului comunist dacă se afla că ar fi scris o piesă religioasă? Cu toate acestea, în ciuda restricţiilor regimului comunist, această piesă de teatru a fost păstrată ca o comoară nepreţuită în arhiva sa personală, iar eu, regăsindu-o după atâta amar de vreme, am pus-o în valoare cu ajutorul copiilor trupei de teatru ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON de la Foişorul de Foc din Bucureşti '.

Niciun comentariu: