sâmbătă, 9 iunie 2018

“Osânda cărţilor” la Colegiul Naţional MIHAI VITEAZUL, 12.06.2018, ora 12.00


“Osânda cărţilor”


-          Spectacol de teatru dedicat Centenarului Marii Uniri organizat la Colegiul Național Mihai Viteazul” din Bucureşti, 12 iunie 2018, ora 12.00  -


Spectacolul de teatru "Osânda cărţilor" dedicat Centenarului Marii Unirii, creat de actriţa Simona Pandele (regie) și părintele Bogdan-Aurel Teleanu (text), s-a desfăşurat în ziua de 12 iunie 2018, ora 12.00, la Colegiul Național Mihai Viteazul” din Bucureşti
După spectacolul “Brâncoveanu și Ivireanul, iubire de Biserică și neam, părintele Bogdan-Aurel Teleanu a revenit  la Colegiul Național Mihai Viteazulcu un nou spectacol de teatru cu valoare literară, educativă şi documentară. Este vorba despre "Osânda cărţilor", un spectacol de o mare sensibilitate care recreează personaje din viaţa reală, apreciate de critica de specialitate.
Textul pune în scenă teme tari, legate de dramele prin care a trecut poporul roman în ultima sută de ani: Primul Război Mondial,  participarea la Marea Unire, închisorile comuniste de după al Doilea Război Mondial şi rezistența prin cult şi cultură împotriva opresiunii comuniste etc.
Spectacol conţine scene puternice, interpretate cu convingere de  o trupă de tineri actori coordonaţi de Simona Pandele (manager de proiect, contact 0724 359 299) care transpun ideea creştină potrivit căreia "apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri". Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Simona Pandele, Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, Andrei Butu şi Maria Ene.
"Osânda cărţilor" este un proiect de teatru puternic, greu de uitat şi necesar, inspirat din drama culturii şi a religiei în perioada comunistă, care se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele vremii despre toţi preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, în frunte cu părintele Gheorghe C. Creţu (1880-1956).
În contextul Centenarului Marii Uniri, spectacolul este dedicat părintelui Gheorghe C. Creţu, profesor de religie la Colegiul Național Mihai Viteazul” din Bucureşti, singurul preot din Regat care a făcut parte din soborul de preoţi condus de arhimandritul Gurie Grosu ce a oficiat în Catedrala Naşterii Domnului din Chişinău slujba de Te Deum cu ocazia consfinţirii Actul Unirii Basarabiei cu România.
Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Echipa “Osânda cărţilor”


























 




Niciun comentariu: