duminică, 26 februarie 2012

AGERPRES: 'Masa Bunei Vestiri', miniproiect de educaţie social-filantropică, la Parohia 'Sfântul Pantelimon' - Foişorul de Foc

Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Parohia 'Sfântul Pantelimon' - Foişorul de Foc din Capitală va implementa, în perioada 26 februarie - 25 martie, un miniproiect de educaţie social-filantropică, intitulat 'Masa Bunei Vestiri', la care vor participa copiii din trupa de teatru 'Ateneul Sfântului Pantelimon'.

Potrivit părintelui Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor al Bisericii, coordonatorul proiectului, principalele obiective ale acestuia vizează: sensibilizarea copiilor în privinţa suferinţelor provocate de boală şi singurătate; angrenarea a peste 100 de persoane într-un proiect social-filantropic care vizează dezvoltarea coeziunii la nivelul parohiei între bătrâni, tineri şi persoane suferinde; creşterea motivaţiei pentru proiectele de asistenţă socială din parohie; dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor şi valorificarea potenţialului trupei de teatru 'Ateneul Sfântului Pantelimon' şi creşterea relevanţei sale în peisajul bisericesc parohial.

În centrul activităţilor prevăzute în miniproiect se află punerea în scenă şi difuzarea unei noi scenete de teatru religios cu ajutorul copiilor, care va fi înregistrată pe un CD audio, ce va fi folosit la catehizarea adulţilor din parohie, dar şi pentru colectarea de fonduri, în vederea ajutorării a 10 bătrâni singuri din parohie şi a 74 de persoane cu handicap neuropsihic din internatul aflat pe strada Balotului din zona Fundeni. Acestea vor beneficia atât de produse alimentare pentru masa de Buna Vestire, cât şi de dramoterapie religioasă, prin care copiii vor încerca să le aline suferinţa şi singurătatea.

'Ideea acestui miniproiect s-a născut din dorinţa unei femei în vârstă, Virginia Sorescu, care s-a adresat preoţilor de la Biserica 'Sfântul Pantelimon' - Foişorul de Foc, pentru a pune în scenă, cu ajutorul copiilor din grupa parohială de cateheză, a unei piese de teatru despre activitatea misionar-religioasă de încreştinare din anii 300-304 din Iudeea, scrisă în 1914 de tatăl ei, col. magistrat Diniu N. Ioan (1893-1985)', a spus părintele Teleanu.

El a menţionat că invitaţia acesteia a coincis cu dorinţa copiilor din trupa de teatru 'Ateneul Sfântului Pantelimon' de a participa la Concursul naţional de miniproiecte de educaţie social-filantropică 'Copilul învaţă iubirea lui Hristos', organizat de Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 februarie - 21 mai.

'Proiectul urmăreşte demonstrarea faptului că valorificarea dramaturgiei religioase poate şi trebuie făcută de Biserică nu doar din motive artistice, ci şi misionar-filantropice şi terapeutice, teatrul religios putând fi înscris nu doar între activităţile cultural-artistice, ci şi cele de asistenţă socială desfăşurate în comunităţile parohiale', a explicat Bogdan-Aurel Teleanu.

Sceneta realizată de copii, care va fi înregistrată pe suport audio în studioul Radio Trinitas, va fi utilizată de preoţii Bisericii 'Sfântul Pantelimon' în catehizarea adulţilor, transformându-se, în opinia preotului, 'într-un instrument pe cât de ingenios, pe atât de util, care demonstrează că în comunitatea creştină putem învăţa unii de la alţii, indiferent de vârstă'.

'La finalul catehizării sperăm ca adulţii să înţeleagă mesajul filantropic al iniţiativei şi să ne sprijine iniţiativa de a oferi o masă de Buna Vestire pentru peste 100 de persoane care suferă de singurătate sau boală', a mai declarat părintele Teleanu.

Acţiunea se înscrie în campania 'Stop însingurării!' lansată de parohie pentru ajutorarea bătrânilor singuri din comunitate. AGERPRES/(AS-Daniel Popescu)


Niciun comentariu: