luni, 17 decembrie 2018

Spectacolul de teatru „Osânda Cărţilor” la Galeria 2Art - Primăria Sector 2 BucureştiSpectacolul de teatru „Osânda Cărţilor” la Galeria 2Art - Primăria Sector 2 Bucureşti

Ateneul Sfântului Pantelimon a organizat spectacolul de teatru „Osânda cărţilor” la Galeria 2Art - Primăria Sector 2 Bucureşti, joi, 20 decembrie 2018, ora 16.15, pentru aniversarea Centenarului Marii Unirii şi comemorarea eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989.  
Ateneul Sfântului Pantelimon a aniversat Centenarul Marii Unirii şi comemorează eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 prin omagierea personalităţii preotului militar Creţu C. Gheorghe, iniţiatorul unei mişcări culturale intitulate în anul 1941 „Ateneul Sfântului Pantelimon” care a supravieţuit represiunii comuniste din România prin cult, adică prin valorificarea duhovnicească a „Acatistului Sfântului Pantelimon”. 
Spectacolul „Osânda cărţilor” a fost însoţit de o proiecţie video despre părintele Creţu C. Gheorghe şi o prezentare a „Jurnalului de front” scris pe parcursul Primului Război Mondial.
###
„Ateneul Sfântului Pantelimon” - prin programele pe care le-a dezvoltat în cei 10 ani de activitate constantă de la reînfiinţare - a reuşit să adune la un loc actori profesionişti care sunt pregătiţi să devină vocea care vorbeşte societăţii civile din prezent, dar şi urmaşilor noştri, despre faptele bune şi valorile anonime care se realizează permanent, dar care nu au încă posibilitatea să se facă cunoscute pentru a deveni o forţă în slujba binelui.
Spectacolul constituie punctul de pornire într-o lecţie de istorie despre care se vorbeşte prea puţin, dacă nu chiar deloc în contextul acesta în care anul 2018 este Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 la nivelul Patriarhiei Române: cenzura comunistă a cărţilor şi manualelor de istorie care cuprindeau harta României Întregite sau referiri la acest capitol din trecutul patriei noastre.
 Spectacolul de teatru „Osânda cărţilor” este un puzzle artistic format din actori profesionişti, (Simona Pandele, Răzvan Răduţă, Ana Maria Carablais, Beatrice Rubică/Maria Ene, Axel Moustache şi Andrei Ciopec - voce, precum şi copiii David Tudor - voce şi Dragoş Ene - voce) care prezintă perioade istorice din viaţa poporului român, respectiv Primul Război Mondial, Marea Unire şi Perioada Comunistă, reflectate dramatic în viaţa unei familii tradiţionale româneşti.
 Proiectul se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB .


Echipa “Osânda cărţilor”

Niciun comentariu: