vineri, 4 ianuarie 2019

Am intrat în cel de-al doilea deceniu de la reînființarea Departamentului pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon


După zece ani de muncă intensă, concentrați în trei cărți (Fântâna Ortodoxiei - 2013, Osânda cărților - 2017 și Jurnal de front - 2018), a venit momentul să tragem o linie și să ne întrebăm cu ce intrăm în cel de-al doilea deceniu de la reînființarea Departamentului pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon de la biserica Sf. Pantelimon - Foișorul de Foc din București. 


Pe parcursul celor zece ani în care am inteprins o cercetare asiduă în ceea ce privește acest așezământ cultural de la biserica bucureșteană situată în frumoasa incintă de pe strada Iancu Căpitanu am întâlnit nume de rezonanță națională și internațională memorabilă precum Iorga, Goga, Mețianu, Mihălcescu și Vasken I, fapt care ne-a determinat ca în anul 2019,  biserica Sf. Pantelimon, omagiem originile Ateneului Sfântului Pantelimon și să comemorăm personalitățile care au contribuit la lucrarea Ateneului Sfântului Pantelimon.  

Demersul nostru se înscrie în agenda Patriarhiei Române care a proclamat anul 2019 drept „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

Prin urmare, activitățile artistice (spectacole de muzică și teatru, precum și expoziții de pictură), științifice (conferințe, colocvii și simpozioane), pastoral-misionare și social-filantropice (de la asistență religioasă la pelerinaje)  vor sta sub semnul omagierii și comemorării celor care și-au adus contribuția la dezvoltarea Ateneului Sfântului Pantelimon încercând să descoperim elemente noi care vor întregi viziunea despre acest așezământ cultural și importanța lui atunci și acum.

Punctul de plecare în acest demers îl constituie părintele Gheorghe Pohrib, numit preot paroh la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București începând cu anul 1898, care și-a publicat în anul 1906 teza de licență intitulată ”Scurtă expunere a învățăturii despre Sfânta Treime în Vechiul Testament”. Așa cum se menționează pe coperta interioară a cărții, teza de licență a fost susținută în fața unei comisii alcătuită din domnul dr. Ioan Mihălcescu, domnul dr. Badea Cireșanu, domnul dr. Drag. Dimitrescu, părintele stavorfor  Constantin Nazarie și domnul dr. G. Boroianu.

Niciun comentariu: