joi, 3 decembrie 2020

Ateneul Sfântului Pantelimon de sărbători 2020: Mândrul florilor

Urmând îndemnului Arhiepiscopiei Bucureștilor ca la nivelul fiecărei parohii să se desfășoare programul ,,Sfântul Nicolae la casele copiilor”, parohia Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc din București a organizat duminică, 6 decembrie 2020, ora 11.30, programul cultural-artistic și filantropic ”Ateneul Sfântului Pantelimon de sărbători: Mândrul florilor”. 

Invitatul de onoare al programului parohial organizat de Sfântul Ierarh Nicolae a fost scriitoarea Ioana Revnic, profesoară de limba română la Liceul Teologic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, care a inițiat în 2018 proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, prin care vizita comunități și le citea copiilor povești. Cu acest prilej, scriitoarea Ioana Revnic a oferit fiecărui copil prezent la biserică câte un set de trei cărți formatoare scrise de Veronica Iani: Curajul, Perseverența, Maia și străinul”. 

La rândul ei, parohia Sfântul Pantelimon a pregătit un cadou special care va fi distribuit prin intermediul unui voluntar unui număr de 60 de copii din 12 familii provenite din medii defavorizate cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS - CoV 2. Ajutorul oferit de parohie are în vedere asigurarea unui minim de alimente (cartofi, ulei, ouă, orez, făină, legume și fructe, paste, iaurt, cereale și cașcaval) și produse de igenă minimă (dero, șampon, detergent vase). 

”Anul acesta, Sfântul Nicolae a ajuns în sufletele copiilor din comunitatea noastră parohială sub forma poveștilor oferite în dar cu atâta generozitate de trei pedagogi cu har personficați de Ioana Revnic, Veronica Iani și Mihaela Purcaru. Parafrazând răspunsul la întrebarea adresată copiilor ce i-ar cere Sfântului Nicolae dacă s-ar întâlni față în față cu el, aș spune că întoarcerea la o normalitate în care lumea poveștilor devine accesibilă fără ajutorul tehnologiei, direct de la sursă. Ioana, Veronica și Mihaela ne-au demonstrat fără un efort vizibil că oricine poate deveni un bun povestitor în măsura în care iubește pe cei care îi ascultă poveștile! Și cine nu ar iubi niște copii minunat de curajoși precum cei de la biserica Sfântul Pantelimon?Criza socio-sanitară determinată de pandemie a amplificat setea de povești, iar parohia Sfântul Pantelimon se pare că a identificat acele persoane capabile să ducă povestea acestei parohii mai departe! Cred că părintele Petru Gh. Savin, folcloristul care a ucenicit în prejma lui Nicolae Iorga ajungând preot slujitor și la parohia Sf. Pantelimon din București, ar fi fost tare mândru de noi cei care astăzi am dat poveștilor ceea ce aparține lumii poveștilor: inocența povestitorului!”, a afirmat părintele Teleanu Bogdan-Aurel, coordonatorul programului parohial „Ateneul Sfântului Pantelimon”. 

„Ce daruri ați primit de la Sf. Nicolae? Eu? Unul pe care mi-l doream de tare mult timp, dar nu credeam că am să îl mai primesc în acest an: un atelier Spune-mi o poveste pentru suflet cu copiii de la bisericaSf. Pantelimon  din București. Le-am citit din „Povestea minunată a Sfântului Nicolae” (carte apărută la Editura VIA). A fost o mare bucurie să întâlnesc oameni aparte și niște copii deosebiți. Atenți (deși munciseră de dimineață, cântând la strană, toată Liturghia); dornici să stăm de vorbă și să-mi spună una, alta. Ei au primit în dar, prin mijlocirea părintelui, cărți scrise de Veronica Iani: „Curajul”, „Perseverența”, „Maia și străinul”. Mulțumesc pentru invitație și mulțumesc pentru acest cadou. Unul care - din punctul meu de vedere - nu se compară cu nimic”, a comentat scriitoarea Ioana Revnic pe pagina sa personală de socializare.
 


Niciun comentariu: