duminică, 7 martie 2021

Ateneul Sfântului Pantelimon oferă expoziția de carte „Fondul foștilor preoți parohi de la biserica Sfântul Pantelimon”

Ateneul Sfântului Pantelimon organizează duminică, 7 martie 2021, ora 11.30, vernisajul expoziției de carte și obiecte bisericești „Fondul foștilor preoți parohi de la biserica Sf. Pantelimon”. 

Activitatea face parte din proiectul „Călătorie în copilăria sfinților”, desfășurat în cadrul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, șj își propune îmbogățirea fondului de carte al bibliotecii parohiale. 

Expoziția cuprinde, printre icoane vechi de argint și versiuni mai vechi de tipărire ale Sfintei Scripturi, un caiet pe care se afla transcrisă o variantă a Acatistului Sfântului Pantelimon din anul 1930. Pe acest caiet poate fi citită următoarea notă: "Terminat acest Sf. Acatist în ziua de 25 noembrie 1930 spre lauda şi cinstea Sfântului Mare Mucenic şi tămăduitor Pantelimon, către care îndrept şi eu rugăciunile mele" (Gheorghe Iordănescu, absolvent al Facultăţii de Teologie). 

Un alt element expus - ca parte a proiectului „Călătorie în copilăria sfinților” care a folosit ilustrația sa pentru a-și promova conceptul - este colecția de povești „Mândrul florilor” a folcloristului preot Petru Gh. Savin, achiziționată de pr. Teleanu Bogdan - Aurel și donată, împreună cu varianta Acatistului Sfântului Pantelimon din 1930, dar și alte cărți și obiecte bisericești personale care au aparținut foșilor preoți parohi de la biserica Sfântul Pantelimon din București. 

 












Niciun comentariu: