luni, 25 septembrie 2017

Sfaturi pentru copii la început de an şcolar!


3. Cei mari să nu-i dispreţuiască pe cei mici!

Protocolul dintre Biserica Sfântul Pantelimon şi Şcoala Gimnazială Maica Domnului este intitulat în mod special „Biserica, prietena şcolii mele”, dorindu-se astfel să explice care este raportul dintre cele două instituţii celor care consideră prin semnarea unui astfel de document fie că „Biserica a îngenuncheat în faţa Şcolii!”, fie că „Şcoala a îngenuncheat în faţa Bisericii!”.
Prin urmare, nu este vorba de cine este mai mare şi cine este mai mic în această relaţie, ci de respectul bazat pe un sentiment de apreciere pe care îl manifestă reciproc ambele instituţii, dorindu-se pe de o parte de a da un exemplu întregii comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea aceste două instituţii, iar pe de altă parte să-şi optimizeze programele pe care le desfăşoară în baza acestui parteneriat.  
După aproape zece ani de parteneriat Şcoală-Biserică, formal şi informal, principala provocare continuă să o reprezinte în comunitatea noastră dispreţul celor mari faţă de cei mici, o atitudine nocivă  preluată din ideologia resentimentară comunistă. Datorită acestei grele moşteniri, orice intenţie de a dezvolta programe „pe sufletul celor mici” lipsită de orice conținut real, iar rezultatul este unul vid și fad.
Eliminând această contradicţie din morala comunitară cred că Biserica şi Şcoala vor reuşi performanța anihilării unui fenomen care face ravagii în sufletul copiilor noştri: bullingul.
(Mesaj în cadrul programului catehetic
 "Hristos împărtăşit copiilor&tinerilor"
din data de 24 septembrie  2017)

Niciun comentariu: