marți, 26 septembrie 2017

Sfaturi pentru copii la început de an şcolar!


Sfatul 1: Comportamentul agresiv cu scopul de a intimida trebuie să înceteze!
Deschiderea anului şcolar 2017-2017 ne face să medităm cu toţii, în primul rând, la principiul responsabilităţii morale faţă de copiii care suferă în tăcere lângă noi din cauza agresiunii altor copii.
Dragi copii, nu trebuie să ne pedepsim reciproc pentru faptul că mulţi dintre noi ne-am născut şi trăim în circumstanţe diferite din cauza necazurilor provocare de sărăcie sau boală! Chiar dacă vă confruntaţi cu un comportament agresiv din partea unora în comunităţile în care nu sunt prezenţi şi adulţi, nu vă lăsaţi intimidaţi! Copiii care aşa au învăţat să se simtă astfel puternici trebuie să înţeleagă că acest tip de comportament negativ nu este o cale prin care devin interesanţi sau pot primi mai multă atenţie faţă de voi!
Împreună, adulţi şi copii,  putem face faţă acestei situaţii pentru a-i face invizibili pe cei care suferă de un asemenea comportament şi, mai ales, pentru oferi suportul de ajutor necesar celor care se simt agresaţi.
Biserica are responsabilitatea de a proteja copiii, în special pe cei care suferă de pe urma stigmatului pus din cauza faptului că sunt credincioşi practicanţi! Vremea în care noi, părinţii voştri, am fost stigmatizaţi pentru că ne practicam propria noastră religie a trecut.
Este drept că astăzi sunt anumite persoane care, din lipsă de înţelegere, consideră că educaţia religioasă trebuie limitată numai acasă sau la Biserică! Acestora le răspundem că prezenţa preoţilor, icoanelor sau a orelor de religie în şcoală nu este rodul ambiţiei de a forma o generaţie pioasă de copii şi tineri! În contextul conştientizării fenomenului bullying, este o formă de ajutor pe care adulţii din comunitatea noastră au ales să îl ofere copiilor care suferă umilinţa, hărțuirea și intimidarea din motive religioase. Este un suport pastoral pe care Biserica se simte chemată să-l ofere tuturor, agresori şi victime, deopotrivă!
 Aşadar, să facem tot ceea ce ne stă în putinţă să acceptăm cu deschidere şi afecţiune aceşti copii ca pe un dar de la Dumnezeu făcut comunităţii şi să ne asumăm responsabilitatea eliminarării stigmatului  din sufletul.  
Să ne rugăm pentru pacea copiilor noştri! 
(Mesaj în cadrul programului catehetic
 "Hristos împărtăşit copiilor&tinerilor"
din data de 23 august 2017)

Departamentul pentru copii şi tineret 
ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON

Niciun comentariu: