miercuri, 11 mai 2016

Târgul Iconarilor Ateneului Sfântului Pantelimon


Expoziţia de icoane pe lemn "Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, cârmuitor bisericesc şi propovăduitor al Evangheliei", care în perioada pre şi postpascală a fost luat cu asalt de o mulţime de vizitatori, inclusiv din străinătate, a culminat duminică, 8 mai 2016, cu „Târgul Iconarilor Ateneului Sfântului Pantelimon“. a Pentru a se pune în valoare cât mai bine icoanele din cadrul expoziţiei, târgul tradiţional al Ateneului Sfântului Pantelimon desfăşurat anul acesta a fost organizat în patru paşi, de trei ori în Săptămâna Pătimirilor şi o singură dată în Duminica Tomii. De mai bine de 4 ani, membrii Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon picteaza icoane pe lemn şi sticlă, iar prin organizarea unor astfel de târguri la finalul atelierelor de pictură participanţii s-au putut bucura de câte un pelerinaj gratuit care a adăugat noi pagini la fascinanta poveste a icoanelor pictate prin grija profesorilor de pictură.
De pe pereţii albi ai bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc, care se aşteaptă să fie  în curând împodobiţi cu o nouă pictură bisericească,  icoanele membrilor Departamentului pentru copii şi tineret au poposit în casele credincioşilor, preacinstiţi privitori care s-au bucurat de o fărâmă de credinţă, inocenţă şi culoare, născută din sufletul colectiv al tinerilor iconari de la această parohie din Capitală. Astfel, prin grija acestora, membrii Departamentului pentru copii şi tineret care au muncit în cadrul atelierului de pictură pe lemn în prima parte a anului 2016 vor fi răsplătiţi cu un pelerinja organizat în ziua de 29 mai 2016 la Mănăstirea Ţigăneşti şi Mănăstirea Zamfira care include vizitarea Casei Memoriale Nicolae Iorga din Vălenii de Munte şi Aşezamantul Pro Vita al Părintelui Nicolae Tănase de la Valea Screzii, asociaţie care face parte din Mişcarea Sfântul Brâncovenanu şi are ca scop ocrotirea vietii.
 

Menţionăm că expoziţia, organizată la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, este dedicată comemorării în anul 2016 a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul la nivelul Patriarhiei Române şi cuprinde 24 de icoane pictate pe lemn de membrii Departamentului pentru copii şi tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" sub coordonarea doamnei Camelia Comşia.

Cea mai interesantă experienţă a expoziţiei "Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, cârmuitor bisericesc şi propovăduitor al Evangheliei" a constituit-o momentul în care, cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, 20 de tineri din Spania, Serbia, Belgia, Polonia, Italia şi Germania care efectuează un pelerinaj la Bucureşti prin intermediul comunităţii de la Taizé au participat la slujba scoaterii Sfântului Epitaf în Sfânta şi Marea Vineri, 29 aprilie 2016, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc. După slujbă, Departamentul pentru copii şi tineret i-a invitat pe cei 20 de pelerini să asiste la proiecţia unei piese de teatru în care unul dintre personajele principale este Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul şi să admire expoziţia de icoane pictate de copii din parohie şi dedicată acestui sfânt, atât la biserica Sfântul Pantelimon, cât şi la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din parohie.

În urma acestei experienţe, tinerii comunităţii de la Taizé ne-au împărtăşit următoarele impresii:

Maria (28 ani, Poznan-Polonia): Îmi place şcoala voastră! Să nu schimbaţi nimic!
Leo (22 ani, Milano-Italia): Scenetele de teatru sunt atât de nostime şi, cred, că este un mod interesant de a preda istoria şi religia elevilor, care s-au dovedit, în egală măsură, buni actori. Mulţumim pentru primire şi pentru că ne-aţi împărtăşit proiectele voastre. 
Yin-An Chen (30 ani, Canterbury - U.K.): A fost o adevărată şansă pentru mine să vizitez Biserica şi Şcoala din această parohie. Înregistrarea video a pieselor de teatru a fost foarte drăguţă. Cu toate că rolurile nu au fost jucate de actori renumiţi, interpretarea lor a fost foarte "naturală".
Manuel (34 ani, Vicenza - Italia): Mi-au plăcut icoanele din cadrul expoziţiei. Sunteţi o comunitate de oameni deosebiţi. Copii şi tinerii din parohie sunt foarte drăguţi. Se vede că familiile le-au acordat o bună educaţie.  
Josy - Barbara Joseta (31 ani, Germania): Cred că este foarte frumos faptul că aceşti copii au oportunitatea de a îmbina educaţia oferită de Şcoală cu cea oferită de Biserică (se referea în special  la momentele petrecute de elevi în capela din cadrul Şcolii Gimnaziale Maica Domnului - n.n.).
 Ion Anton (33 ani, România): Felicitări pentru curajul de a organiza tot acest moment; proiecte de acest tip sunt foarte necesare. 
Daria (20 de ani, Poznan - Polonia): Mi-a făcut o foarte mare plăcere să vă vizitez parohia. Totul a fost foarte bine organizat. Chiar îmi place în România.

Niciun comentariu: