vineri, 27 mai 2016

Pelerinajul PRIETENII SF. IER. MARTIR ANTIM IVIREANUL, cadou de ZIUA COPILULUI

De pe pereţii albi ai bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc, care se aşteaptă să fie în curând împodobiţi cu o nouă pictură bisericească, icoanele cu chipul Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul zugrăvite de membrii Departamentului pentru copii şi tineret au poposit în casele credincioşilor, preacinstiţi privitori care s-au bucurat de o fărâmă de credinţă, inocenţă şi culoare, născută din sufletul colectiv al tinerilor iconari de la această parohie din Capitală. Astfel, prin grija acestora, membrii Departamentului pentru copii şi tineret care au muncit în cadrul atelierului de pictură pe lemn în prima parte a anului 2016 au fost răsplătiţi drept cadou de ZIUA COPILULUI (1 iunie) cu un pelerinja organizat în ziua de 29 mai 2016 la Mănăstirea Snagov şi Mănăstirea Zamfira care a inclus vizitarea Casei Memoriale Nicolae Iorga din Vălenii de Munte şi Aşezamantul Pro Vita al Părintelui Nicolae Tănase de la Valea Screzii. 

Aici pelerinii și-au dezlănțuit rezervele de libertate necheltuite din cauza nemiloasei rutine în care au fost nevoiți să se complacă din caza ritmului cotidian al vieții de București. A fost o explozie de energie și dragoste, inspirată de frumusețea locului, dar și de chipul îngeresc al copiilor de la Valea Screzii pe care i-au văzut primind împărtășania ca pe o gură de oxigen prin care - ca printr-un miraculos proce de fotosinteză - îi ajută să se purifice pe toți cei care îi privesc. Acest fapt ne-a făcut să ne simțim ca niște hamsteri de București evadați din cușcă și, mai ales, din caruselul nebunesc al rotiței unui timp cheltuit în rutină, asemenea personajelor din cartea "Momo", scrisa de Michael Ende. În cartea recomandată de unul dintre pelerini, se povestește că la marginea unui oras, printre ruinele unui vechi amfiteatru, isi gaseste adapost Momo, o fetita care își învață prietenii să prețuiască timpul petrecut cu cei dragi. Dar intr-o zi, pe nesimtite, o Corporație fantomatica a unor terifianti „domni cenusii“ preia controlul asupra orasului, furandu-le oamenilor timpul. Doar Momo are puterea sa li se opuna, arătându-le că nu-i este frică de ei pentru că are un suflet curat, asemenea copiilor din Valea Screzii.

Şi pentru ca inspiraţia să fie deplină, membrilor Ateneului Sfântului Patentelimon li s-a pus la dispoziţie o bibliotecă organizată ad-hoc în autocar, o continuare a proiectului Biblioteca din Grădină de una au împrumutat în urmă cu o lună cărţi, iar acum au trebui să le returneze pentru a primi în schimb altele noi. Odată ajunşi în Valea Screzii, unde am fost primiţi cu o nespusă căldură de familia domnului Ionuţ Mavrichi, întrega Biblioteca din Autocar care cuprindea 150 de cărţi a fost donată copiilor de aici, împreună cu alte lucruşoare strânse prin grija comunităţilor parohiale de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc şi biserica Mătăsari din Bucureşti. 

Pelerinajul organizat la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti a fost dedicat comemorării în anul 2016 a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul la nivelul Patriarhiei Române şi face parte dintr-o expoziţie aniversară a acestui sfânt care cuprinde 24 de icoane pictate pe lemn de membrii Departamentului pentru copii şi tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" sub coordonarea doamnei Camelia Comşia.

Pentru edificare, am cules următoarele impresii ale pelerinilor:
Manta Geanina (38 ani): Ambianţa din autocar mi-a creat sentimentul apartenenţei la o mare familie. Mi-a părut rău că soţul meu (Iulian Manta, inimosul antrenor cu care Departamentul pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon a desfăşurat în prima parte a anului 2016 un parteneriat în vederea susţinerii copiilor defavorizaţi din parohie care doresc să facă sport  - n.n.) nu ne-a putut însoţi. Pelerinajul a fost una din acele experienţe care marchează existenţa unui om. Sper ca proiectul parohial în care a fost implicat şi soţul meu să dăinuie şi să crească.
Andrei Gavrilă (10 ani): Pelerinajul a fost uimitor! Mi-a plăcut foarte mult! Simt că Sfântul Antim Ivireanul m-a ajutat foarte mult şi că astfel, Dumnezeu, este cu mine.
Oprea Vintilă Bogdan (48 ani): Am participat în acest pelerinaj motivate de informaţia primită de la părintele Bogdan care ne-a încurajat să mergem astfel pe urmele Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, dar şi curiozitatea de a întâlni comunitatea de copii a părintelui Tănase de la Valea Plopului care realmente te apropie de Dumnezeu şi de Biserică. O zi de pelerinaj face mai mult decât o săptămână de şcoală în ceea ce priveşte lucrurile învăţate. Sugerez ca, pe viitor, să se organizeze în prealabil (cu 1-2 săptămâni înainte) o întâlnire în care să se desemneze fiecărui copil un subiect de studiat spre a fi prezentat în timpul pelerinajului.
 Ţurlea Gabriel (24 ani): Comunitatea părintelui Tănase de la Valea Screzii este un exemplu de creştinism aplicat, un loc încărcat de dragoste pentru Dumnezeu şi semeni.
Familia Ţurlea: Slujba Sfintei Liturghii de la biserica din Valea Screzii, precum şi primirea care ne-a fost făcută acolo, m-a impresionat până la lacrimi. Mi+ar fi plăcut să cunosc îndeaproape pe toţi copiii de la Valea Screzii. Un pelerinaj făcut în prezenţa copiilor încununează sublimul. Pelerinajele făcute mai des cu participarea pelerinilor de diferite vârste oferă un cadru familial, o apropiere, un prilej de a ne cunoaşte unii cu alţii, cu bune şi rele.
Grigoriu Ruxandra Georgeta (13 ani): Părintele Bogdan organizează mereu pelerinaje frumoase. A fost minunat şi cu siguranţă voi merge şi în alte pelerinaje. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am asistat la Sfânta Liturghie şi am mâncat împreună cu copiii ajutaţi de părintele Tănase de la Valea Plopului. De asemenea, mi-a mai plăcut mănăstirea Snagov cu picture şi animalele ei frumoase.
Alecu Ramona (23 ani): Am rămas plăcut impresionată de liniştea şi frumuseţea dimprejurul mănăstirii Snagov, dar şi de istoricul plin de elemente cultural al acestei mănăstiri. Mi-a plăcut mult popasul făcut la Valea Screzii, slujba Sfintei Liturghii, dar şi peisajul minunat al acestui loc. Ospitalitatea, solidaritatea şi disciplina copiilor formaţi de părintele Tănase, de asmenea, m-au impresionat foarte mult. La mănăstirea Zamfira am simţit multă căldură şi bucurie sufletească. Pictura acestei mănăstiri mi-a plăcut foarte mult; sfinţii reprezentaţi păreau vii şi simţeam cum ne privesc şi se bucură de prezenţa noastră.  Mi-aş fi dorit să fi petrecut mai mult timp în acele locuri pline de frumuseţe şi linişte. Pentru mine, atelierul de pictură a reprezentat o oportunitate de a-mi pune talentul în slujba lui Dumnezeu şi de a mă bucura de atmosfera din cadrul atelierului de pictură. Astfel, pelerinajul m-a ajutat să fiu recunoscătoare lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am primit de-a lungul acestei vieţi şi, mai ales, pentru faptul că m-a chemat la viaţă. În plus, acest pelerinaj a reprezentat o posibilitate de a înţelege cum Dumnezeu se foloseşte de anumiţi oameni pentru a-I pune în slujba şi folosul semenilor (ex: Sf. Antim Ivireanul, pr. Tănase de la Valea Plopului, Nicolae Iorga etc.)
Lungu Daniela (27 ani): Mi-a plăcut foarte mult icoana Maicii Domnului zâmbind de la mănăstirea Zamfira pentru că insuflă speranţă în sufletul omului împovărat. La fel de mult m-am bucurat de ospitalitatea de la Valea Screzii şi căldura oamenilor de acolo. Momentele petrecute în acest pelerinaj sunt unice, iar motivul pentru care am ales să particip este acela că doresc să mă apropii de activităţile din cadrul Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon. Sunt fericită că am reuşit să particip la acest pelerinaj şi că am cunoscut mai bine oameni pe care îi văd adesea la biserică.
 Oprea Vintilă-Magdalena (47 ani): În acest pelerinaj  m-au impresionat în mod deosebit crucea purtată în bătăliile primului război mondial, pictată de N. Grigorescu, felul în care s-au împărtăşit copiii la Valea Plopului şi muzeul etnografic de la casa memorială Nicolae Iorga. Am dorit să-I însoţesc pe copiii mei în acest pelerinaj, dar şi să fiu alături de această familie mare formată la biserica noastră, mai ales pe parcursul unor astfel de pelerinaje. Sugerez ca, pe viitor, 2-3 copii să pregătească scurte informări despre locurile vizitate. În concluzie, a fost o zi cu adevărat încântătoare, cu mult soare în suflet, aproape de Dumnezeu. Doresc să adaug că mi-a plăcut în mod deosebit şi prezentarea domnului Ţurlea de la mănăstirea Snagov. 
Gavrilă Ana (61 ani): M-a surprins plăcut mulţimea de copii de la Valea Plopului. Din acest pelerinaj am învăţat multe lucruri bune. Cred că atelierul de pictură pentru copii este un lucru minunat. Văzând atâta bunătate la aceşti oameni parcă m-am ruşinat de mine însămi. Am rămas profund impresionată de frumuseţea peisajului şi a mănăstirilor vizitate, precum şi de bunătatea enoriaşilor de la biserica Sfântul Pantelimon care ştiu ce înseamnă să fii bun creştin.

Olinici Theodosia  (6 ani): Mi-a plăcut foarte mult smerenia, cuminţenia şi bucuria cu care copiii de la Valea Plopului primeau Sfânta Împărtăşanie, în ciuda tristeţii care se putea citi pe chipurile lor . A fost ca un duş rece. În astfel de situaţii realizezi cât de multe ai şi cât de puţin trebuie să te plângi. Oricum, cred că atelierul de pictură şi toate celelalte activităţi de la această parohie fac să se lege prietenii pe viaţă.
Neacşu Mihai  (10 ani): Consider că pe parcursul atelierului de pictură chiar am avut ce învăţa. De altfel, acesta este şi unul din motivele care, alături de credinţa în Dumnezeu, m-au determinat să vin în acest pelerinaj în care am înţeles că trebuie să fii bun şi să înceci să nu mai faci păcate. Poate în viitor vom face un pelerinaj patronat de Sf. Mihail. Mulţumim pentru acest pelerinaj minunat tuturor celor care l-au organizat.
Bunea Constantin  (25 ani): Mi-a plăcut atmosfera duhovnicească prezentă oe parcursul pelerinajului care au denotat un interes sincer şi o apreciere, cred eu, a ideii de pelerinaj a părintelui. M-a impresionat pictura bisericii mănăstirii Zamfira, în special cea de pe catapeteasmă. La fel de impresionat am fost de liniştea şi frumuseţea mănăstirii Snagov. Mi-a plăcut implicarea şi prezenţa părintelui pe parcursul întregului pelerinaj. Păcat însă că a durat puţin. Aş mai fi rămas să admir locurile unde am făcut popasurile. Totul s-a derulat foarte repede. Cred că icoanele pictate de copii reflectă faptul că nici o fapt nu e mică atunci când e făcută cu dragoste. Acest pelerinaj m-a ajutat să înţeleg că există multiple căi de a te pune în slujba lui Dumnezeu şi spre folosul semenilor.
Alecu Denisa-Roxana (21 ani): Mi-a plăcut foarte mult peisajul pitoresc de la Valea Plopului. Am rămas uimită de dragostea părintelui Nicolae Tănase pentru copiii abandonaţi şi de faptul că părintele se luptă nu numai să le ofere adăpost şi hrană, ci şi o educaţie frumoasă. La mănăstirea Zamfira am vizitat muzeul mănăstirii unde am văzut o icoană care mi-a plăcut foarte mult în care Maica Domnului îl îmbrăţişa pe Domnul ca o mamă protectoare şi iubitoare. Atelierul de pictură este un prilej de relaxare . Pelerinajul pe calea Sfântului Antim Ivireanul m-a ajutat să mă apropii mai mult de Dumnezeu pentru că am cunoscut oameni mari, dispuşi să se jertfească pentru aproapele şi să renunţe la sine ca să-I fie bine celui care află  în nevoie, oameni care prin iubirea lor au salvat suflete din abisul păcatului. 
Paşan Daniel Cosmin  (21 ani):  Pelerinajul m-a ajutat să mă apropii mai mult de Dumnezeu, mai ales prin pilda de dragoste a părintelui Nicolae Tănase. Mi-a plăcut pelerinajul pentru că părintele şi cei care l-au ajutat s-au implicat ca totul să iasă bine.
Mitran Raluca  (19 ani): Am optat să particip deoarece pelerinajele organizate în urma atelierelor de pictură constituie pentru mine un prijel de bucurie. Consier că atât atelierul de pictură, cât şi biblioteca organizată ad-hoc pe autocar reprezintă unele dintre cele mai bune metode prin care copiii se pot aproia de biserică şi de o viaţă de bun creştin. Nu am să uit niciodată rândul de copilaşi de toate vârstele, de la cei mai mititei până la cei măricei, care aşteptau emoţionaţi să primească Sfânta Împărtăşanie. Puritatea şi inocenţa copiilor, împreună cu vorbele de duh ale preoţilor, m-au apropiat şi mai mult de Dumnezeu în această duminică.
Mitran Luminiţa (47 ani): Atelierul de pictură este binevenit pentru copiii noştri care se simt mult mai aproape de Sfântul pe care îl pictează (se întipăreşte în inimile lor) şi îl cinstesc din suflet; la fel de bună este şi iniţiativa împrumutării cărţilor copiilor spre citirea lor. M-a impresionat foarte mult mănăstirea Snagov cu hramul Sf. Ier. Antim Ivireanul pe care îl comemorăm în acest an şi pe care l-au cinstit copilaşii noştri pictându-I chipul. Pelerinajul ne-a oferit împlinire duhovnicească, fapt la care a contribuit din plin explicaţiile primite pe tot parcursul lui. Acest lucru denotă o bună organizare a sa. Este admirabil efortul depus permanent de părintele Tănase pentru copiii aflaţi în nevoi, fără părinţi, pe care i-a salvat de la păcatul pruncuciderii de către mamele lor prea tinere sau aflate în grele încercări.    
Cojanu Georgiana (29 ani): Am rămas fără cuvinte pentru că în acest pelerinaj am trăit momente unice care mi-au adus multă pace şi întărire sufletească.
Cojanu Adrian (7 ani): Am rămas şocat când am văzut câţi copii se împărtăşesc la Valea Screzii! La mănăstirea Zamfira mi-au plăcut picturile pictate pe sticlă care mi-au amintit de atelierul de pictură. Toate activităţile cu copiii întreprinse la parohia sfântul Pantelimon le iau ca pe o joacă pentru că îmi plac foarte mult.
Drăghici Ionuţ (14 ani): Pelerinajul mi-a deschis calea spre chemarea lui Dumnezeu.
Rusu Elena (29 ani): Pelerinajul m-a ajutat foarte mult să mă încarc spiritual, să cred mai mult în Dumnezeu şi să merg şi mai des la biserică. A fost minunat!
Irimia Maria (42 ani): Să mănănc la aceiaşi masă cu copiii săraci şi părăsiţi a fost o lecţie supremă, mai ales, pentru proprii mei copii. La Valea Plopului, unde am admirat roadele muncii de voluntariat a părintelui Nicolae Tănase, poţi vedea adevăratul sens al vieţii, precum şi puterea, credinţa, dragostea pentru aproapele.
Irimia Cătălin (14 ani): Eu acord nota 4 acestui pelerinaj deoarece vrea ca părintele să dea corijenţa la toamnă cu încă un pelerinaj. 
 


ARHIVA FOTO











































Niciun comentariu: