luni, 5 august 2013

Atelier 7: Icoana Maicii Domnului, crinul cel neveştejit, 4 august 2013


Duminică, 4 august 2013, începând cu orele 12.00, artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă Spiritus a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York, s-a întâlnit pentru a şaptea oară cu tinerii creştini din parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în cadrul proiectului "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva" al cărui obiectiv principal îl constituie realizarea unei expoziţii de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin. 

Întâlnirea cu inimoasa plasticiană, care şi-a propus să promoveze şi să popularizeze la New York lucrările de valoare ale tinerilor de la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, a constituit un minunat prilej pentru membrii comunităţii noastre parohiale de a se familiariza cu aspecte ale vieţii românilor din diaspora romano-americană din New York în general.  

Tema celui de-al şaptelea cerc de desen "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", care şi-a propus să exploreze simbolul crinului în iconografia creştină ortodoxă, a fost "Icoana Maicii Domnului, crinul cel neveştejit". Cu această ocazie, copiilor li s-a explicat faptul că imaginea crinului este legată de semnificaţia petalelor sale albe care amintesc de lumina sfinţeniei harului dumnezeiesc, aflat în contrast direct cu întunericul grijilor vieţii cotidiene. Acest lucru reiese din afirmaţia Mântuitorului Iisus Hristos care zice: „Socotiţi crinii câmpului că nu se ostenesc şi nici Solomon nu s-a îmbrăcat ca unul dintr-aceştia” (Mt 6, 28).

Obiectivele principale ale proiectului Ateneul Sf. Cuv Parascheva sunt iniţierea teoretică în arta desenunlui şi a picturii, în special pe sticlă, şi realizarea în comun de către cursanţi a primelor lor icoane bisericeşti pe sticlă.
Reamintim că scopul acestui proiect îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul artei, în cazul de faţă al picturii bisericeşti pe sticlă, sub forma unei tabere de vacanţă. Proiectul, al cărui scop principal îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul picturii bisericeşti, se desfăşoară în cadrul programului parohial "Hristos împărtăşit copiilor" care are loc la biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc sub motto-ul "Faceţi artă religioasă, nu kitsh!".
 Reamintim că, sub numele de "Ateneul Sf. Pantelimon", aproape cinci ani de zile s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuţii creştini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", progamul parohial "Hristos împărtăşit copiilor" începe să-şi diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul.


















Niciun comentariu: