marți, 20 august 2013

Doamna profesoară "Pensulă lângă pensulă" şi expoziţia "Icoană lângă icoană"

Pensulă lângă pensulă! Mai nou, aşa repetă ostentativ cei mai mici dintre copii oridecâteori pictează ceva. Şi, adevărul este că, în această vacanţă, pictura şi desenul au devenit preocuparea lor predilectă şi acasă, nu numai la biserică. Acestea sunt cuvintele cu care doamna Viorica Colpacci, profesoara celor peste 10 ateliere de pictură şi desen desfăşurate în cadrul proiectului parohial "Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva", îi îndruma cum să ţină pensula în mână pentru a picta cât mai corect primele lor icoane pe sticlă.

Cât de importantă a devenit persoana doamnei Viorica Colpacci pentru aceşti copii? Este suficientă, cred, declaraţia de dragoste făcută fără echivoc şi direct de un copil de nici patru anişori doamnei profesoare în cadrul emisiunii "Credinţa transmisă copiilor în culori şi cuvinte" difuzată de postul de televiziune Trinitas Tv al Patriarhiei române în ziua de 19 august 2013. Eu o iubesc pe doamna profesoară! Ce răsplată mai frumoasă o poate primi un părinte, ce să mai vorbim de un profesor, de la un copil aşa de mic care doreşte să-i mulţumească astfel pentru că a fost ajutat să picteze?

Dar, nici răspunsul doamnei lor profesoare Viorica Colpacci nu s-a lăsat mai prejos. În momentul în care s-a ridicat problema sfinţirii rodului muncii acestor copilaşi, deşi preotul s-a arătat circumspect considerând că poate nu toate icoanele vor merita să fie sfinţite, doamna profesoară a simţit nevoia să insiste, spre satisfacţia copiilor, asigurând că la timpul rânduit nu va fi icoană care să nu merite darul sfinţirii sale.

Doamna profesoară - dovedindu-se un artist care reuneşte în fiinţa ei atât de armonios energia fizică şi spirituală, forţa mecanică şi puterea estetică - ne dezvăluie, astfel, din nou acea trăsătură ce o caracterizează din plin: personalitatea capabilă să mute din loc cu o deosebită delicateţe munţi care în alt context decât cel artistic i s-ar fi opus cu o extremă duritate.

Să sperăm că doamna "Pensulă lângă pensulă" aşezând "icoană lângă icoană" va reuşi să alcătuiască în luna octombrie 2013 o expoziţie de pictură pe sticlă reusita. (autor Pr. Bogdan-Aurel Teleanu)


Arhiva foto (instantanee din timpul emisiunii):






 

Niciun comentariu: