miercuri, 31 iulie 2013

Atelier 6: Comuniunea sfinţilor. Campania parohială "Stop Însingurării!", 31 iulie 2013

Miercuri, 31 iulie 2013, începând cu orele 19.00, plasticiana Viorica Colpacci din New York a ţinut cel de-al şasele curs de pictură pe sticlă la parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în cadrul proiectului intitulat "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva" realizat la orele de cateheză "Hristos împărtăşit copiilor".

Experienţa artistică a doamnei Viorica Colpacci este cu atât mai binevenită cu cât, după cum însăşi mărturiseşte, s-a exercitat în cursurile de pictură pe care le-a ţinut pentru "oamenii străzii" din New York. Sub acest aspect întrevedem o revitalizare a Campaniei "Stop Însingurării!" demarate încă de anul trecut la parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc în sensul contracarării la nivel local a presiuni culturale de "a fi bun față de sine" ("to be good to one's self") din cauza căreia omul contemporana dus la extrem cultul individului, un concept introdus în sociologie la sfârșitul secolului XIX, de către Emile Durkheim. Din acest punct de vedere, oamenii străzii nu sunt altceva decât victime ale campaniei de însingurare dusă în numele conceptului cultural "a fi bun față de sine" ("to be good to one's self") şi a gândirii filozofice care susţine "amurgul datoriei" potrivit căreia pe lume avem doar drepturi, nu şi îndatoriri. Făcând o paranteză, precizăm că pentru a paraliza simţul datoriei, gândirea slabă – în ciuda faptului că nu suportă rigorile constrângerii şi, în special, orice formă de suferinţă - declară paradoxal că nu există păcat transformându-l pur şi simplu într-o obligaţie contemporană. Sentimentul rigorist al datoriei a fost substituit printr-o compromiţătoare căutare a fericirii sterile şi fugă de suferinţă cu dreptul fatalist la plăcere.


Tema celui de-al şaselea cerc de desen "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", care s-a suprapus cu cea a catehezei pentru adulţi, a fost "Rugăciunea pentru cei morţi şi comuniunea sfinţilor"























Niciun comentariu: