marți, 5 mai 2020

Maica Tereza a obosit? Celor care îi urează odihnă plăcută le recomand o vacanță filantropică, cel puțin anul acesta!


Într-o panică globală că vacanța s-a terminat înainte de a fi măcar început din cauza unui microzombi care greu se lasă domesticit de știință, mai grav mi se pare că unii cred că, dacă ne invită să facem ceea fac ele, Maicile Tereze ale vremurilor noastre au obosit!

Este prea multă suferință în lume peste care ceilalți pășesc insensibili ca pe un pod al cărui dale sunt sufletele celor care încă le mai pasă de cei sărmani. Nu doare povara grijii față de semeni așa cum dor vârfurile ascuțite ale unor tocuri de dame nervoase că nu-și mai pot satisface plăcerile cotidiene sau plachiurile patronilor unor corporații/firme/instituții/organizații/asociații dornice de profit imediat, veritabile crampoane care se înfig ca niște piroane în sufletul eroilor răstigniți pentru cei mai sărmani dintre noi.

Aceste Tereze poate că au într-adevăr dreptul la odihnă, așa cum noi, cei ce încă visăm la concedii fără Covid 19, avem datoria să le despovărăm. Dacă există un sens în această teribilă nebunie produsă de pandemie cu noul coronavirus acesta este: schimbarea de șatefetă între eroii/sfinții acestei lumi!
Dincolo de propria miopie pricinuită de orbitoarea plăcere de a trăi la fel ca și până acuma, există o lumea nouă a celor care, deși trăiesc într-o îngrozitoare speluncă, au sufletul mai pur decât al multora dintre cei care se desfătă în cele mai luxoase clădiri.

Odată angrenați într-un astfel de safari mistic prin spelunca imoralității lumii globalizate prin păcat și imoralitate, fiecare având corpul avatarelor eroilor sau sfințior cărora le-am luat locul, s-ar putea să avem surpriza plăcută a stratului de ozon sufletesc refăcut în trupurile firave ale unor copii sărmani care caută cu orice preț tovărașiile salvatorilor lor mai mult decât tentațiile lumii decăzute în care supraviețuiesc oricum.

Ce vom câștiga dintr-o astfel de vacanță filantropică? Cel puțin senzațiile unei interactivități pe care orice formă de inteligență artificală niciodată nu le vor mai putea satisface! Dacă ar știi bogații lumii câtă adrenalină se strânge într-o astfel de experiență, aproape mistică, ar plăti la greu pentru ea!
„Cine e nedrept, să nedreptățească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfințească încă” (Apoc. 22, 11). În circumstanțele crizei economico-sanitare care a impus starea de urgență pentru a preveni răspândirea molimei celei noi, observația unui copil sărman mi se parea cea mai elocventă percepție a schimbărilor care puteau surveni, cum ar fi exacerbarea polarizării sociale: „cine a fost bun va deveni mai bun, cine a fost rău va deveni mai rău”!

Cei care au împrumutat experiența avatarurilor binelui nu vor deveni, poate, mai buni decât au fost inițial, dar cu siguranță cei salvați vor deveni la rândul lor salvatori, inspirați de cei care le vor cu adevărat binele până la capăt, adică până când vor fi suficient de puternici ca și binefăcătorii lor.
În loc să se amplifice deliberat frica în rândul populației față de infectările cu noul coronavirus și consecințele socio-economice ale acestuia, mai bine ar crește gradul de preocupare față de vulnerabilitățile și riscurile la care sunt supuși cei mai mici semeni ai noștri, din rândul cărora - cine știe - ar putea răsări chiar salvatorii lumii de mâine! De fapt, așa s-a născut și Maica Tereza!

Vezi ilustrația:
https://www.facebook.com/teleanu.bogdan.5/videos/2864907713565087/
__________________________________________________________
https://www.facebook.com/teleanu.bogdan.5/posts/2861232950599230

Niciun comentariu: