joi, 15 februarie 2018

Prima expoziţie cu icoanele Dumnezeu s-a milostivit

Cu ocazia celei de a XI-a ediţii a manifestării religios-culturale intitulată ,,ICOANA - FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, luni,  19 februarie 2018, ora 17.00, la Centrul Cultural Mihai Eminescu, instituţie publică de cultură  aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2 (Str. Jean Louis Calderon, nr. 39, Sector 2) a avut loc vernisarea expoziţiei de icoane la care au fost initaţi să participe şi membrii Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneului Sfântului Pantelimon din Bucureşti”.

Icoanele cu care copii şi tinerii parohiei Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc au participat la această expoziţie au fost realizate pe parcursul celor patru ateliere de pictură pe lemn intitulate “Ateneul Dumnezeu s-a milostivit” ce s-a derulat în cadrul evenimentelor dedicate "Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română" . 

Copiii au pictat icoanele lor cu conştiinţa că opera lor va contribui la o cercetare mai atentă a trecutului şi o valorificare a contribuţiei celor care au înfăptuit idealul reîntregirii României. 

Este pentru a doua oară când Departamentul pentru copii si tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” se alătură iniţiativei organizării unei expoziţii de icoane în cadrul manifestării religios-culturale intitulată ,, ICOANA - FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată de Protoieria Sector II Capitală, Primăria Sectorului 2 și Parohia Icoanei. 

Icoanele „Dumnezeu s-a milostivit” de la biserica „Sfântul Pantelimon” – Foişorul de Foc din Bucureşti, realizate sub coordonarea doamnei Georgeta Muller, au fost pictate de către următorii copii:  1. Mincu Ana-Maria, 11 ani, 2. Mincu Ciprian, 13 ani, 3. Teleanu Ana-Maria, 5 ani, 4. Teleanu Theodor-Ioan, 8 ani, 5. Neacsu Mihai, 12 ani, 6. Hurmuzache Maria, 5 ani, 7. Mitran Raluca, 24 ani, 8. Gavrilă Andrei, 12 ani, 9. Răzvan Boc, 26 ani, 10. Ungurianu Elena, 12 ani, 11. Sorescu Vlad, 12. Sorescu Andrei, 6 ani, 13. Voicu Andreea, 14. Maximilian Cotrut, 7 ani, 15. Mincu Ioana, 5 ani.  
1. Vernisajul expoziției „Dumnezeu s-a milostivit” - Ziarul LUMINA (Marius Nedelcu), 21.02.2018

 La Centrul cultural „Mihai Eminescu” al Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2 București a avut loc luni, 19 februarie, vernisajul unei expoziții de icoane pictate de copii în cadrul atelierelor de pictură ale unor parohii din Protoieria Sector 2 Capitală. Expoziția face parte din evenimentul religios-cultural „Icoana - fereastră spre Dumnezeu”, organizat la Biserica Icoanei din București.

Așa cum este tradiția, Biserica Icoanei și Protoieria Sector 2 Capitală acordă în prima săptămână a Postului Mare o atenție deosebită sfintelor icoane și sărbătoririi Duminicii Ortodoxiei. Evenimentele dedicate primei duminici a Postului Mare au început luni prin vernisarea unei expoziții de icoane realizate pe lemn, sticlă, hârtie sau alte materiale de copii în cadrul atelierelor de pictură ale unor parohii bucureștene. Expoziția este găzduită de Centrul cultural „Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2 (str. Jean Louis Calderon nr. 39, Sector 2). „Am început programul evenimentului «Icoana - fereastră spre Dumnezeu» cu tinerii iconari, un moment care ne-a adus multă bucurie, pentru că observăm că pictura reprezintă un mijloc de educație extraordinar. Prin reprezentarea unor sfinți sau momente alese din istoria noastră, pe lângă dezvoltarea talentului artistic, se dezvoltă și dimensiunea spirituală a copilului, sensibilitatea și credința”, a spus pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, pentru TRINITAS TV. La vernisaj au participat și Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, și angajați ai Primăriei Sectorului 2. 

Icoanele expoziției au fost pictate de copii cu vârste între 5 şi 14 ani. „La Parohia Iancu Nou- Bălăneanu funcționează un atelier de creație săptămânal, numit «Lumină și culoare», în care sunt copii care au dorința și voința să lucreze icoane. Am prezentat la această expoziție icoane din diferite etape, adunate din mai multe ședințe de lucru din timpul anului”, a spus pr. paroh Augustin Rusu de la Parohia Iancu Nou-Bălăneanu.

De asemenea, și Parohia „Sfân­tul Pantelimon”-Foișorul de Foc din Capitală a participat la această expoziție cu icoane pictate pe lemn. „Icoanele cu care copiii şi tinerii Parohiei «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc au participat la această expoziţie au fost realizate pe parcursul celor patru ateliere de pictură pe lemn, intitulate «Dumnezeu s-a milostivit», ce s-a derulat în cadrul evenimentelor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română”, a spus pr. Bogdan Teleanu, slujitor la Parohia „Sfântul Pantelimon”- Foișorul de Foc. 

Astăzi, de la ora 18:00, la Biserica Icoanei are loc conferinţa susținută de pr. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești; iar joi, 22 februarie, ora 18:00, va conferenția părintele diac. dr. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

ARHIVA FOTO:

Niciun comentariu: