marți, 2 mai 2017

Pelerinaj dobrogean inedit cu binecuvântare tomitană pe urmele apărătorilor ortodoxiei de la o biserică bucureşteană

Departamentul pentru copii si tineret "Ateneul Sf. Pantelimon" a organizat - cu sprijinul Agenţiei de pelerinaj a Patriarhiei Române BASILICA TRAVEL şi al Arhiepiscopiei Tomisului - în data de 1 mai 2017 un pelerinaj în Dobrogea, pe urmele preoților de la biserica "Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc" din Bucureşti care au pătimit în timpul regimului comunist.

Pelerinajul a fost intitulat "Ateneul Rugului Aprins", după numele expoziției de icoane realizate în cadrul atelierului parohial de pictură. Copiile icoanelor pictate de micii pelerini i-au însoțit în acest pelerinaj cu scopul de a fi donate persoanelor cu care s-au întâlnit în acest context. În felul acesta, ei au exersat virtutea milosteniei, o calitate absolut necesară unui adevărat misionar creştin, aşa cum şi-a propus să devină fiecare copil în acest pelerinaj.

Pelerinajul a fost o veritabilă expediție (mai ales pentru că, poate incredibil pentru unii, o parte dintre pelerini aveau să vadă pentru prima dată marea!!!), harta acestei aventuri a credinţei în care au pornit copiii  regăsindu-o în paginile cotidianului "Ziarul Lumina" din data de 29 aprilie 2017. Este vorba de articolul referitor la părintele Gh. Sorescu, fost preot la biserica "Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc" din Bucureşti. Această ediţie a cotidianului a fost oferită fiecărui pelerin ca un indiciu principal al acestei expediții. (http://ziarullumina.ro/cum-a-fost-salvat-parintele-gheorghe…).

Trebuie să recunoaştem că la reuşita expediţiei au contribuit persoane deosebite care ne-au ieşit în cale cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Aşa se face că la Tropaeum Traiani, monumentul triumfal roman din Adamclisi, ne-am întâlnit cu domnul Ionut Druche, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului, care s-a oferit să ne fie ghid în  expediția noastră.

De aici, ne-am îndreptat spre Arhiepiscopia Tomisului unde, tot cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Teodosie, am fost întâmpinați cu o masă oferită în dar copiilor pelerini, pentru care ţinem să-i mulţumim chiar şi pe această cale. Masa binecuvântată de ierarhul tomitan le-a dat putere copiilor pentru întâlnirea cu marea, moment petrecut pe faleza Cazinoului din Constanta. Ne-am luat rămas bun de la momentele petrecute la malul Mării din Catedrala Arhiepiscopală, acolo unde am aflat dspree minunea prin care icoana Maicii Domnului a scăpat neatinsă dintr-un bombardament sovietic si repusă la locul ei dupa ce Patriarhul Iustinian Marina a refăcut catedrala în anul 1951.

Am pornit apoi spre Galeşu, poposind la mănăstirea "Sfinților români" unde ne-a întâmpinat cu multă dragoste maica stareță Eleodara. Dar, nu numai dragostea i-a fost peste măsura, ci şi milostenia, căci ne-am trezit - bineînţeles tot cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Teodosie - puşi la o masă călugărească cu peşte, ciorbiţă de dovleac, sărmăluţ, chec şi ... îngheţată, ce mai... o masă atât de gustoasă încât copiii  nu cred că o să o mai uite niciodată. Mai ales, că pe faleza mării aveau o poftă de îngheţată, refuzată însă din cauza faptului că eram în întârziere faţă de programul propus la plecare în pelerinaj. Pentru copiii, rămâne o mare enigmă cum de unde maica Eleodora a ştiut că ei îşi doreau atât de mult să mănănce îngheţată!

La plecare, pelerinii şi-au propus ca faptă bună să construiască la mănăstirea "Sfinților Români" din Galeşu o troiţă în memoria părintelui Ioan Pâslaru de la biserica "Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc"din Bucureşti care a pătimit alături de mari duhovnici ai neamului nostru, aici, la Canal.








































ARHIVA MEDIA 
 1.TVR1: Generaţia tânără între modele şi idoli. Duminică, 7 mai, de la ora 8:10, la „Universul credinţei”, printre subiectele rubricii lui Andrei Victor Dochia, jurnalista Paula Tăbârcă a prezentat un reportaj despre pelerinajul copiilor de la Biserica Sfântul Pantelimion din Dobrogea.De 1 mai, Departamentul pentru Copii şi Tineret, Ateneul Sfântului Pantelimon, a organizat un pelerinaj în Dobrogea pe urmele preoţilor de la Biserica Sfântului Pantelimon-Foişorul de Foc, care au pătimit în timpul regimului comunist. Acţiunea face parte din seria de evenimente pe care Părintele Bogdan Teleanu le organizează de câţiva ani în cadrul programului catehetic dedicat celor mai mici membrii din parohie.
 2. TRINITAS TV, marti, 2 mai 2017, ora 19.00, reportaj realizat de Andreea Sava.
3. Tineri pe urmele preoţilor mărturisitori (Ioan Buşagă), cotidianul ZIARUL LUMINA, 3 MAI 2017
Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântul Pantelimon” al Parohiei „Sfântul Pantelimon” - Foişorul de Foc din Bucureşti a organizat luni, 1 mai, un pelerinaj în Dobrogea, pe urmele preoților de la biserica parohiei amintite care au pătimit în timpul regimului comunist. Pelerinajul a fost realizat cu sprijinul Agenţiei de pelerinaj a Patriarhiei Române, BASILICA Travel, şi al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Copii şi tineri, participanţi la activităţile catehetice şi cultural-religioase derulate la Parohia „Sfântul Pantelimon” - Foişorul de Foc din Bucureşti, au mers într-un pelerinaj pe urmele preoților care au slujit în biserica parohiei lor şi care au pătimit în timpul regimului comunist pentru mărturisirea credinţei ortodoxe. „Pelerinajul a fost intitulat «Ateneul Rugului Aprins», după numele expoziției de icoane realizate în cadrul atelierului parohial de pictură. Copiile icoanelor pictate de micii pelerini i-au însoțit în acest pelerinaj cu scopul de a fi donate persoanelor cu care s-au întâlnit în acest context. În felul acesta, ei au exersat virtutea milosteniei, o calitate absolut necesară unui adevărat misionar creştin, aşa cum şi-a propus să devină fiecare copil în acest pelerinaj. Pelerinajul a fost o veritabilă expediție, mai ales pentru că o parte dintre pelerini aveau să vadă pentru prima dată marea, harta acestei aventuri a credinţei în care au pornit copiii regăsind-o în paginile cotidianului «Ziarul Lumina» din data de 29 aprilie 2017. Este vorba de articolul referitor la părintele Gh. Sorescu, fost preot la Biserica «Sfântul Pantelimon» - Foişorul de Foc din Bucureşti. Această ediţie a cotidianului a fost oferită fiecărui pelerin ca un indiciu principal al acestei expediții”, a precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la Biserica „Sfântul Pantelimon” - Foişorul de Foc.

Itinerarul copiilor şi tinerilor a continuat la Tropaeum Traiani, monumentul triumfal roman din Adamclisi, iar apoi aceștia s-au îndreptat spre sediul Arhiepiscopiei Tomisului, unde au participat la o agapă oferită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie. „Masa binecuvântată de ierarhul tomitan le-a dat putere copiilor pentru întâlnirea cu marea, moment petrecut pe faleza Cazinoului din Constanţa. Ne-am luat rămas-bun de la momentele petrecute la malul mării din Catedrala Arhiepiscopală, acolo unde am aflat despre minunea prin care icoana Maicii Domnului a scăpat neatinsă dintr-un bombardament sovietic şi a fost repusă la locul ei după ce Patriarhul Justinian Marina a refăcut catedrala în anul 1951. Am pornit apoi spre Galeşu, poposind la Mănăstirea Sfinților Români, unde ne-a întâmpinat cu multă dragoste maica stareță Eleodora. Dar, nu numai dragostea i-a fost peste măsură, ci şi milostenia, căci am fost puşi la o masă călugărească cu peşte atât de gustoasă de nu o să o uităm niciodată. La plecare, pelerinii şi-au propus ca faptă bună să construiască la Mănăstirea Sfinților Români din Galeşu o troiţă în memoria părintelui Ioan Pâslaru, de la Biserica «Sfântul Pantelimon» - Foişorul de Foc din Bucureşti, care a pătimit alături de mari duhovnici ai neamului nostru, la Canal”, a mai precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu.


Niciun comentariu: