miercuri, 29 octombrie 2014

IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc


Duminică, 2 noiembrie 2014, orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" cu  tema IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc".  


Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon".  Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte. Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme".


Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură.

Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul  "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti".

În continuarea lecţiei de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" vor avea loc atelierul de pictură pe lemn şi sticlă "Părintele Ivan de la Silvestru" şi atelierul de muzică bizantină "Gh.Popescu-Brăneşti". 

ARHIVA FOTO:
 ARHIVA MEDIA: 
 1. Comunicat de presă - IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea- Agerpres, 30 octombrie 2014
IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foișorul de Foc

Duminică, 2 noiembrie 2014, orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, Departamentul pentru tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' organizează atelierul de istorie parohială 'Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București în analele istoriei' cu tema IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 — 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foișorul de Foc'.

Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulație expresia 'misiune culturală a Bisericii', punând bazele a ceea ce am putea numi 'apostolat cultural' pe care preoții bisericii Sfântul Pantelimon — Foișorul de Foc din București l-au îmbrățișat fără ezitare dând naștere unui departament și unei foi parohiale intitulate 'Ateneul Sfântului Pantelimon'.

Conceptul de 'ateneu parohial' îmbrățișat și de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăților de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte.

Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de 'atenee parohiale' este explicabilă întrucât, încă din Seminarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de președinte al Societății de lectură 'Andrei Șaguna', funcție pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor.

În cadrul acestei Societăți de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Șaguna, simbol al deșteptării naționale a românilor transilvăneni, căruia și-a dorit 'să-i calce pe urme'.
Conceptul de 'misiune culturală a Bisericii' al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăților de lectură și o intensificare a activității publicistice bisericești care a condus în cele din urmă la constituirea sub președinția Prof. D.G. Boroianu a 'Asociației generale a presei bisericești' (cf. Clement C. Pavel, 'Presa bisericească', în Duh și adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)'.

Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuși patriarhul Miron Cristea a îmbrățișat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a inițiat apariția revistei 'Apostolul', organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1924), precum și o serie de publicații parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, așa cum se doreau a fi și societățile de lectură.

Convins de faptul că Biserica creștină trebuie să desfășoare aceste apostolate cultural, în 'Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914' patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei 'dări culturale pentru eparhii și instituțiunile lor centrale' din partea intelectualilor, în care folosea ca argument 'necesitatea vitală a desfășurării misiunii culturale a Bisericii' (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale și cuvântări ale unui episcop român în țară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).

Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' va relansa primul număr al unei astfel de societăți de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, editat în anul 1941, sub titlul 'Foaea parohială. Organ cultural al parohiei și Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București'.

În continuarea lecției de istorie parohială 'Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București în analele istoriei' vor avea loc atelierul de pictură pe lemn și sticlă 'Părintele Ivan de la Silvestru' și atelierul de muzică bizantină 'Gh.Popescu-Brănești'.

2. IN MEMORIAM : PATRIARHUL MIRON CRISTEA , IMPULS BINECUVANTAT PENTRU MISIONARISMUL BISERICII SF. PANTELIMON FOISORUL DE FOC - Jurnalul Bucurestiului, 31 octombrie 2014
Duminică, 2 noiembrie la orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” organizează atelierul de istorie parohială “Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei. Tema manifestării este IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 – 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc”.


Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate “Ateneul Sfântului Pantelimon”.

Conceptul de “ateneu parohial” îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte. Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de “atenee parohiale” este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură “Andrei Şaguna”, funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit “să-i calce pe urme”. Conceptul de “misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a “Asociaţiei generale a presei bisericeşti” (cf. Clement C. Pavel, “Presa bisericească”, în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)”.

Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură. Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).

Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul “Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti”.

3. Culte, Biserică - RADOR (Radio Romania. Agentia de Presa), 2 noiembrie 2014 
Departamentul pentru tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” organizează atelierul de istorie parohială „Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei” cu tema „In Memoriam: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 – 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul Bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc” – ora 12:00, la Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc.

După lecţia de istorie parohială „Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei” vor avea loc atelierul de pictură pe lemn şi sticlă „Părintele Ivan de la Silvestru” şi atelierul de muzică bizantină „Gh.Popescu-Brăneşti”

4. IN MEMORIAM : PATRIARHUL MIRON CRISTEA , IMPULS BINECUVANTAT PENTRU MISIONARISMUL BISERICII SF. PANTELIMON FOISORUL DE FOC - Amos News, 3 noiembrie 2014
Duminică, 2 noiembrie la  orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei.
Tema manifestării este  IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc".
Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon".
    Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte.
   Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme".
     Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să
 fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură.
   Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).
     Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul  "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucuresti.
- See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
Duminică, 2 noiembrie la  orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei.
Tema manifestării este  IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc".
Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon".
    Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte.
   Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme".
     Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să
 fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură.
   Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).
     Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul  "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucuresti.
- See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf

IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii - See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii - See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii - See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
Duminică, 2 noiembrie la orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei. Tema manifestării este IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc". Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon". Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte. Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme". Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură. Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289). Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucuresti

Niciun comentariu: