miercuri, 20 noiembrie 2013

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE: BUCURIA ÎNTÂLNIRII CREŞTINE, 27-30 noiembrie 2013

În perioada 27 - 30 noiembrie 2013, la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti se desfăşoară expoziţia de fotografie BUCURIA ÎNTÂLNIRII CREŞTINE.
Expoziția "Bucuria întâlnirii creştine" reuneşte o selecție de lucrări, realizate în cadrul pelerinajului "Apa cea vie, foc răcoritor" întreprins la mănăstirile Pissiota, Ghighiu şi Sfânta Cruce Caraiman din Buşteni în data de 16 noiembrie 2013. Pelerinajul a fost realizat în colaborare cu Agenţia de pelerinaj a Patriarhiei Române BASILICA TRAVEL şi firma de construcţii care s-a implicat în refacerea bisericii noastre, condusă de domnul Ştefan Cliseru.

Pelerinajul "Apa cea vie, foc răcoritor"a fost deosebit pentru că a demonstrat cât de importantă este credinţa în Dumnezeu... În acest pelerinaj m-am simţit minunat, iar Dumnezeu, cred, a văzut asta şi sper că se bucură, afirma unul din micii pelerini.

Ce anume a fost minunat în acest pelerinaj? Potrivit unui din organizatori, preotul Bogdan Teleanu, ar exista "o fotografie care reuneşte în sine toate concluziile pelerinajului. A fost făcută de Daniela Dumitru din autocar pe drumul de întoarcere. Chipul unei mici pelerine, pe nume Ana, reflectat în geamul autocarului şi surprins pe ecranul telefonului a dat mari emoţii întregului grup. Proiectat undeva pe norii cerului, chipul acestei fetiţe te trimite imediat cu gândul la Maica Domnului care ne-a ocrotit în acest pelerinaj. Aşa că este de înţeles emoţia celor care privind ecranul telefonului au avut impresia că o zăresc aievea, veghind din Ceruri, pe Însăşi Născătoarea de Dumnezeu". 

Tocmai această fotografie ne-a şi determinat să realizăm această expoziţie de fotografie care propune celor care nu au putut participa la pelerinaj o experienţă desăvarşită, bazată pe trăirile autentice surprinse în cuvânt şi imagine de care se pot împărtăşi toţi cei care vor veni la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc în perioada 27 - 30 noiembrie 2013.

Vernisajul expoziţiei de fotografie BUCURIA ÎNTÂLNIRII CREŞTINE a avut loc miercuri, 27 noiembrie, ora 17.00, prilej cu care a fost lansat şi imnul pelerinilor care fac parte din proiectul Ateneu parohial de la biserica Sf. Pantelimon - Foişoru de Foc. Versurile imnului SPRE TINE, DOAMNE! au fost compuse special în acest scop de doamna Virginia Sorescu şi sunt interpretate de domnul Marian Vasluianu pe o melodie de pr. prof. Nicu Moldoveanu.

Numele seriei de fotografii este împrumutat de la scopul declarat al proiectului ATENEU PAROHIAL, derulat în cadrul programului catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", şi anume "atingerea maturităţii întru credinţă nu prin constrângere, ci prin împărtăşirea bucuriei întâlnirii creştine în spaţii publice deschise". Expoziția reprezintă o nouă etapă în cadrul activităţilor cu copiii desfăşurate la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti şi anume aceea a catehizării prin imagine.

"Chiar dacă fericirea, iar nu disperarea, ar trebui să constituie nota profundă şi dominantă a omului, de cele mai multe ori interesul pentru dobândirea securităţii financiare inversează grav acest raport. Aşa se explică nota dominantă de disperare care domină societatea contemporană. Soluţia? Împărtăşirea bucuriei creştine prin toate formele pe care le poate îmbrăca. Simplul fapt că, în seara dinspre Naşterea lui Hristos, preoţii vizitează casele oamenilor urându-le bucurie este o dovadă de lucrare în favoarea împărtăşirii bucuriei creştine. Din aceast exemplu rezultă că bucuria întâlnirii creştine poate îmbrăca diverse aspecte pornind de la momentul în care preotul calcă pragul creştinilor cu prilejul sărbătorilor Naşterii şi Botezului Domnului şi terminând cu organizarea unor pelerinaje pe la diferite mănăstiri, aşa cum au constatat copiii care au luat parte la pelerinajul care face tema expoziţiei ce poartă numele Bucuria întâlnirii creştine", a afirmat părintele Bogdan-Aurel Teleanu cu ocazia vernisajului acestui eveniment.  

Niciun comentariu: