marți, 28 octombrie 2008

Obiceiul preotului de “a umbla cu botezul” în ajunul Botezului Domnului (6 ianuarie)

La fel ca şi Crăciunul, sărbătoarea Bobotezei este precedata de datina bisericească a "umblatului preotului cu botezul”, “cu crucea" sau “cu Iordanul” . În zilele premergatoare marelui praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos preoţii merg pe la casele oamenilor pentru a le sfinţi, stropind cu apă sfinţită şi binecuvântând pe toţi cei ai casei, lucrurile pe care aceştia le folosesc şi curţile lor.
La fiecare casă, toţi membrii familiei, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, aşteaptă într-o încăpere special pregătită sosirea preotului. Acesta, trecând pragul casei, fiind aşteptat cu uşa larg deschisă, şi purtând în mâna dreaptă crucea de lemn, cântă: "În Iordan, botezându-te tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat". Cu buchetul de busoic, înmuiat în vasul cu aghiasmă pe care îl poartă cu el, preotul stropeşte binecuvântând. După capul familiei, la rând, toţi ai casei se închină sarutând crucea din mâna preotului, care-i "aghezmuieşte", stropindu-i cu buchetul de busuioc pe creştet. Credincioşii ortodocşi care vor să primească în casele lor preotul cu apa sfinţită şi pe cei care-l însoţesc, îi aşteaptă cu uşa casei deschisă poarta deschisă.
Apoi preotul sfinţeşte încăperile casei cu busuiocul muiat în apa sfinţită, în timp ce rosteşte următoarele cuvinte: „Sfinţesc, Doamne, casa aceasta, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.”. După aceasta, membrii familiei sărută crucea, în timp ce preotul îi stropeşte şi pe ei cu apă sfinţită, dorindu-le apoi gazdelor sănătate şi toate cele bune. Credincioşii pun pe masă banii pregătiţi pentru Biserică şi preot, iar banii pentru băieţi îi aruncă în găleata cu apa sfinţită. Obiceiurile legate de sfinţirea caselor cu apă sfinţită are la bază credinţa în puterea de a curăţa sufletul şi de a tămădui trupul, deci credinţa în puterea divină a apei care s-a sfinţit tocmai de Bobotează.

Niciun comentariu: