marți, 21 aprilie 2020

Cronica foto a unei nenorociri anunțate: pandemia cu noua maladie produsă de coronavirusul SARS-CoV-2

Mesajul bisericii Sf. Pantelimon, dedicat luptei împotriva pandemiei, surprins de The Guardian „Mulţumim celor care, aflați în linia I, veghind asupra propriei siguranțe, veghează asupra siguranţei tuturor".
În faţa celor câţiva jurnalişti fotografi care au dorit să suprindă momentul împărțirii Sfintei Lumini în parohia noastră, voluntarii Sf. Pantelimon au adresat, involuntar, un "mesaj al ortodoxiei creștine est-europene adresat întregii lumi".  Imaginile suprinse de fotografi demonstrează faptul că credincioșii parohiei, făcând tot ceea ce pot ca să micșoreze riscul de propria îmbolnăvire, depun astfel eforturi intense pentru a se întoarce teferi și nevătămați atât la biserică, cât și în societate  după terminarea pandemiei. „Prioritatea noastră a fost foarte clară: sănătatea voluntarilor şi a enorișilor noștri, cu atât mai mult cu cât Sf. Pantelimon este ocrotitorul medicilor și pacienților, în general!", a declarat pr. Teleanu Bogdan, preot slujitor la biserica Sf. Pantelimon.„Dacă anul trecut se făcea un film la Hollywood cu scenariul Paștilor prezentat precum în pozele de mai sus, probabil că ar fi fost catalogat imediat drept blasfemie, bătaie de joc la adresa ortodoxiei creștine românești, iar dacă era implicat vreun creștin ortodox, în mod cert s-ar fi vorbit de apostazie”, comenta unul dintre cei care au apreciat fotografiile realizate de Vadim Ghica, fotograful companiei americane Associated Press (AP), una din cele mai mari agenții de știri din lume. Dar, cum tonul răbdării voluntarilor bisericii „Sfantul Pantelimon” care au permis accesul la activitățile lor l-a dat Dumnezeu, iar nu vreun om, fotografii au surprins momente de grație cu distribuirea ramurilor de salcie, Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând îndrumările Cancelariei Sfântului Sinod aprobate de Patriarhul României și reglementările prevăzute în ordonanţele militare. Astfel, s-a ajuns în situația ca una dintre aceste fotografii (autor: Daniel Mihăilescu/AFP) să fie considerată de celebrul ziar britanic The Guardian drept „fotografia săptămânii”, confirmând faptul că - după cum observa un alt comentator - „Biserica Ortodoxă Română are acum o imagine binemeritată în presa internațională”.

Pe grupul de whatsapp folosit de voluntarii Sfântului Pantelimon, un alt pasionat de fotografie și susținător al proiectelor de ajutorare materială și financiară din această perioadă, domnul Cristian Perianu, comenta la rândul său cum că „reacția presei din WestEuropa, fața de activitatea pe care o cunoaștem la parohia noastră este justificată. Atunci când există un proiect coerent, nu doar entuziasm dezorganizat; rigoare si disciplină a realizării pașilor propuși, precum și eleganță in idei și apariția publică... ce poa' să mai facă mass-media occidentale: te popularizează, în EU si in Lume !”. 

Atunci când entuziasmat i-am arătat ce se afirmă în presa internațională despre biserica Sf. Pantelimon și preoții ei,  autorul „listei Mihaelei”, un alt binefăcător în acest nefast context creat de pandemia cu noua maladie, a replicat în felul următor: „Pentru mine, aceste două fotografii înseamnă totul! Așa să rămâneți! Un curajos cu inima blândă și ochii spre Cer, iar de restul se ocupă El! Hristos a înviat!”. 
 


Povestea tuturor fotografiilor a surprins-o într-o succintă trecere în revistă Cristina Teleanu, soția mea, cu scopul de a-și arăta gratitudinea față de toți binefăcătorii parohiei Sfântului Pantelimon într-o vreme de încercare pentru toți apropiații săi:

Dragii mei, aș vrea să vă spun povestea acestor zile, povestea în care am trăit cu toții într-o comuniune a sufletului, în care nu am făcut pași fizici către biserică, dar am făcut, cu siguranță, pași spre Înviere...

Povestea a început în urmă cu trei săptămâni, iar prima grijă a noastră a fost să hrănim cele câteva guri din Blocul de bătrâni P 10 de la noi din parohie. Acest lucru s-a materializat prin grija doamnei Ioana Airinei  care, în amintirea soțului ei, s-a oferit să cumpere alimente pentru aceștia și să le ducă.  Aceeași doamnă a oferit un ajutor financiar pentru 30 de copii din familii monoparentale, ori lăsați acasă cu bunicii, copii care locuiesc la noi în parohie. Doamna Airinei a dus mâncare și la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” , din curtea Bisericii noastre,  Sfântul Pantelimon.
În tot acest timp, nevoile din parohie dar și din alte părți s-au înmulțit, iar rând pe rând, ați sărit cu toții în ajutor. 

Astfel,

Mulțumim Mircea Albu pentru faptul că ai cumpărat și ai dus cozonaci și suc Centrului de Persoane Adulte cu Handicap din zona Fundeni! Mulțumim pentru că apoi, deși soția ta era în spital să nască,  ai pus încă pe atât ajutor financiar față de cât am reușit să strângem noi, ai cumpărat hrană pentru Paști și ai dus Centrului Mia’s Children, unde trăiesc 50 de copii, alături de cea care a pus pe picioare proiectul, doamna Mia Scarlat, care rămăseseră fără sprijin în acestă perioadă. Speram că bebe și soția sunt bine!

Mulțumim domnule Călin Georgescu pentru că ați facilitat procurarea hranei pentru sufletele de la Mia’s Children și pentru sufletele din P 10. Știm că v-ați descurcat împreună cu soția pentru toate acestea și că ați contribuit și dvs. financiar.

Mulțumim domnului Dan Bulik, care alături de soția sa și-au donat pensia pentru a plăti facturile pentru utilități ale Centrului Mia’s Children. 

Mulțumim Danei și lui Vlad Ștefănescu pentru că ne-au semnalat problemele cu care se confruntă cei din Centrul Mia’s Children și pentru că v-ați implicat într-o mare măsură financiar pentru a ajuta, nu doar în acest proiect, ci și în următoarele!

Domnule Petre Boagiu, vă mulțumim pentru că nu a fost zi, în toată acestă perioadă, fără să ne fiți alături cu bani, cu produse de protecție pentru medici (combinezoane, măști, viziere, mănuși, dezinfectante, sterilizatoare), dar și pentru voluntarii noștrii,  cu hrană și mai presus de toate cu sufletul! Nu știu de unde atâta energie și atâta dragoste...

Mulțumim doamna Mariana Ivan, sufletul Blocului de bătrâni P10, care a bătut la uși, s-a asigurat că toți încă răspund și s-a asigurat să nu le lipsească nimic. Doamna Ivan, ați donat din timpul dvs., din puterea și răbdarea dvs., pentru a pregăti hrana pentru bătrâni, în Sâmbăta lui Lazăr și pentru Sfintele Paști. Timp și bani au adus aici și familia Georgescu care locuiește în P10 și doamna Irimia.

Când credeam că lucrurile merg lin și bine către sărbătoarea Învierii, ai apărut tu, Mihaela, cu un exemplu de viață impresionant: cu o listă de persoane cu care tu lucrezi de ani buni, pe care i-ai scos din mizerie, din haos, din neajuns... i-ai educat, i-ai dus la școli, la medic, le-ai oferit de mâncare cerând masă cu masă de la restaurantele din jurul zonelor în care se află, le-ai procurat îmbrăcăminte și încălțăminte în pragul atâtor ierni, îi cunoști pe toți, le cunoști durerea și nevoia, înghiți și digeri zilnic atâta amar, atâtea povești triste și nu i-ai expus. Nu știu de unde atâta forță, de unde atâta răbdare, dar îți mulțumim că ne-ai înfipt bine cu picioarele pe pâmânt și ne-ai mobilizat pentru a nu rămâne indiferenți și pentru a da sens sufletelor noastre în această perioadă.
60 de copii cu care lucrezi, din 26 de familii care numără în total 140 de persoane. WOW!!!

Mulțumim Anita Nițulescu pentru că te-ai implicat cu toată echipa ta, că ai împărtășit povestea și că ai lângă tine niște suflete minunate! Ciprian și Cristina Mihalache, știm că ați fost sufletul strângerii acestor fonduri... vă mulțumim din suflet! Roxana Petrache îți mulțumim pentru implicare și îți dorim ca gestul pe care l-ai făcut să se întoarcă însutit în sentimente frumoase în viața ta! Mulțumim Dan Nițulescu pentru că închizi perfect acest cerc și știm că ești un miez important în toate lucrările pe care le facem noi în parohie!

Mulțumim doamnă Julieta Mihăilescu pentru că v-ați implicat direct în realizarea meniurilor și obținerea lor, mulțumim pentru că ați gătit, împachetat și cărat inclusiv hrana celor 26 de familii. Mulțumim pentru că ați spijinit financiar și logistic toată acestă desfășurare de forțe. Sunteți nu doar directorul Școlii din Parohie, ci și un catalizator important în mobilizarea forțelor.

Mulțumim doamnă Irina Tănase pentru cozonacii pe care i-ați adus pentru a fi împărțiți bătrânilor din parohie, odată cu pâinea sfințită, în Vinerea Mare!

Mulțumim Sofia Dobre, ție și familiei care ați vibrat și ne-ați spijinit material și sufletește să realizăm toate acestea!

Mulțumim Iulia și Mircea Vasile pentru că întotdeauna sunteți alături de proiectele noastre cu sufletul dar și material!

Mulțumim Maria Roșca, Anabella Gate, Florina Ion și Cristian Perianu care ați oferit sprijin material!

Mulțumim voluntarilor de la noi din parohie: Andrei și Mircea pentru sprijinul în aducerea Salciei, Paștilor și Sfintei Lumini către credincioșii parohiei noastre!

Sper tare mult că nu am uitat pe nimeni, iar dacă am făcut-o, vă rugăm să ne iertați...
De la începutul declarării Stării de Urgență pentru prevenirea extinderii noii epidemii (Covid - 19) și până în prezent, efortul financiar al tuturor celor care s-au implicat totalizează 45 000 lei. Mulțumim și ne plecăm până la pământ în fața tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat să răsturnăm munți! Ne-am dorit să știți cu toții la ce ați fost părtași în toată această perioadă și sper ca bucuria pe care ați făcut-o atâtor oameni să vi se întoarcă însutit!”
.

ARHIVA FOTO:
Niciun comentariu: