vineri, 5 aprilie 2019

Publicația ”Ateneul Sfântului Pantelimon” participă la concursul Naţional Catehetic (ediţia a XI-a), ”Hristos: sufletul satului meu”

Propunerea Departamentului pentru copii și tineret de la parohia Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București la concursul Naţional Catehetic (ediţia a XI-a), ”Hristos: sufletul satului meu”, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019, a fost publicația ”Ateneul Sfântului Pantelimon” a acestui sector de activitate parohială.

Principalul argument care face admisibil acest proiect este acela că periodicul ”Ateneul Sfântului Pantelimon” a fost inițiat în anul 1941 de părintele Petru Gh. Savin ca cărui preocupare de seamă a fost culegerea, studierea şi publicarea producţiilor folcloristice. Prin calităţile sale de povestitor cu har şi reală inspiraţie, a adus o incontestabilă contribuţie la dezvoltarea folcloristicii româneşti, contribuind la întocmirea unora dintre principalele colecţii de basme ce apar în Moldova în primele decenii ale secolului al XX-lea. A fost un colaborator al folcloriştilor Tudor Pamfile şi părintelui Dumitru Furtună, al căror mod de a elabora folclorul l-a urmărit multă vreme. 

Publicația ”Ateneul Sfântului Pantelimon” și-a continuat existența în onoarea acestui mare folclorist şi dramaturg care a slujit ca preot la biserica Sfântul Pantelimon între anii 1941-1949, fapt care în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română capătă o relevanță semnificativă.

Facem precizarea că din cuprinsul noului număr (52) al periodicului  Departamentului pentru copii și tineret de la parohia Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București face parte conferința reputatului folclorist pr. Petru Gh. Savin intitulată ”Satele sub raport cultural. Cum sunt şi cum ar trebui şi fie” (1924, Bârlad).


Niciun comentariu: