marți, 16 octombrie 2018

ZECE ANI ÎNTR-UN CENTENAR ISTORIC (partea a II-a), 14.10.2018, ora 16.30


Cu ocazia celui de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon de la Foisorul de Foc din Bucuresti, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON a organizat duminica, 14 octombrie 2018, de la ora 16.30, serata aniversară ZECE ANI ÎNTR-UN CENTENAR ISTORIC (partea a II-a). 

Numele aceastei serate face trimitere la faptul că anul acesta, dedicat comemorării făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română, se împlinesc zece ani de la reluarea manifestărilor iniţiate de aşezământul cultural-religios "Ateneul Sfântului Pantelimon", ai cărui precursori au participat la conflagraţia Primului Război Mondial (1914-1918). 


În cadrului celei de a IV-a editie a seratelor parohiale ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, eveniment dedicat copiilor si tinerilor talentati cu potential, a fost prezentat „Jurnalul de front” din Primul Război Mondial al preotului militar Gh. C. Creţu.

"Jurnalul de front” al părintelui Gheorghe Creţu este unul extrem de preţios, surprinzând modul în care s-a derulat zi-de-zi cariera militară a unui preot confesor din timpul Primului Război Mondial, dar şi destăinuri interesante, care nu sunt cuprinse în rapoartele adresate Marelui Cartier General al Armatei Române.


Lectia de istorie a fost sustinuta de istoricul George Enache care a vorbit despre solidaritatea nationala in contextul sarbatoririi Centenarului Marii Uniri. 

Doamna Ana Maria Schwab Cretu ne-a spus povestea jurnalului de front din Primul Razboi Mondial al strabunicului ei, preotul capitan Gh. C. Cretu. Cei prezenti au putut rasfoi paginile acestui pretios jurnal.

In acest context, doamna Julieta Mihailescu, director la Scoala din Parohie, Maica Domnului a vorbit despre educatia tinerilor si rolul familiei, bisericii si scolii in formarea caracterului moral al copiilor.

Lectia de pian a apartinut, ca de obicei, doamnei Olga Szel, profesor la Colegiul National George Enescu, care a prezentat 17 elevi pe care ii indruma nu doar cu maiestria cu care a fost inzestrata, ci si cu sufletul... deci inca un formator de generatii ..


Evenimentul a cuprins vernisarea expoziţiei de icoane cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, pregătită pe parcursul celor patru ateliere de pictură pe lemn care s-au derulat în cadrul evenimentelor dedicate "Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română". 

Serata a fost prezentată de Cristina Teleanu.





 

ARHIVA FOTO




 














































































































































 








































































 







































ARHIVA ICOANE



















Niciun comentariu: