vineri, 14 septembrie 2018

Sf. Ierarh Nicolae, tema noului Atelier de pictură Ateneul Sfântului Pantelimon - 2018

 În ziua de 16 septembrie 2018, a debutat sesiunea de toamnă a "Ateneului Sfântului Pantelimon" axată pe atelierul de pictură cu tema "Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul familiei creştine". 

Alegerea acestei temei s-a făcut din două considerente: 

1. Cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon a fost pentru mult timp Sfântul Ierarh Nicolae. Reamintim în acest sens faptul că Popa Ioan de la Sivestru, cunoscut zugrav de icoane, a ctitorit biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din 1790 având şi hramul Sfântului Nicolae, după cum reiese după icoanele zugrăvite pe o cutie a milei de la care se mai păstrează doar o mărturie fotografică Acest hram s-a păstrat până aproape în secolul al XX-lea, după cum vedem din nişte documente privitoare la refacerea bisericii, când în circumstanţele determinate de Primul Război Mondial a fost alesc ca al doilea hram Cuvioasa Parascheva. 

 ###
Centenarul Marii Uniri ne-a făcut să ne întrebăm dacă nu cumva cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc - şi anume Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi - nu are legătură cu tragedia din 1916 din Iași la care au luat parte doi dintre foştii parohi ai acestei biserici, părintele Nicolae Marinescu (din 1921) şi părintele Gh. C. Creţu (din 1922). 

În ziua de 11/24 noiembrie 1916 armatele inamice au trecut Dunărea şi erau aproape de Bucureşti, fapt care a determinat ceea ce istoria consemnează drept Refugiul de la Iaşi. Practic, este vorba de cel mai mare exod al populației românești din toate timpurile (noiembrie-decembrie 1916): 1,5 milioane de oameni, civili și soldați români, cărora li s-au adăugat un milion de soldați ruși. Această suprapopulare a oraşului Iaşi a determinat izbucnirea epidemiei de tifos exantematic, care a decimat populația și armata, provocând moartea a 300.000 de oameni, dintre care 80.000 de militari.

Părintele Gheorghe C. Crețu - asemenea multor români - s-a refugiat cu familia la Iaşi în ajunul sărbătorii Crăciunului din 1916. În aceste condiţii dramatice, este firesc ca aici, atât el, cât şi părintele Nicolae Marinescu să-şi fi pus nădejdea în ajutorul Cuvioasei Parascheva de la Iaşi, pe care, ulterior, au ales-o ca al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, unde au slujit după război.  De altfel, părintele Gh. Creţu consemnează că părintele Marinescu Nicolae, colegul său, "era prăpădit, slab şi disperat că nu ştia nimic despre nevasta sa".

Fideli principiului "unitate şi continuitate la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc", icoana Sfintei Cuvioase Parascheva a fost zugrăvită de membrii Departamentului de copii şi tineret în cadrul atelierului de pictură pe lemn "Ateneul Sfântului Pantelimon" în anul 2015 sub îndrumarea artistei Nicoleta Şerban. 

2. Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar, implicit, şi al familiei creştine. Astfel, munca în cadrul atelierului de pictură constituie contribuţia Ateneului Sfântului Pantelimon la promovarea căsătoriei între un bărbat şi o femeie ca temei al familiei naturale, în contextul în care românii au fost chemaţi să zică DA la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 pentru revizuirea Constituţiei României. 
 
Pe parcursul atelierului de pictură desfăşurat în zilele de 16, 23 şi 30 septembrie 2018 am putut constata efervescenţa, dragostea şi efortul depuse de copii şi părinţii lor din parohia Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti care au făcut să se înmulţească în acest semestru numărul icoanelor Sfântului Ierarh Nicolae, mai mult decât au anticipat organizatorii.

Ca un corolar al acestei activităţi, este demn de menţionat propunerea ca din data de 30 septembrie 2018 să înceapă repetiţiile corului Departamentului pentru copii şi tineret de la parohia "Sfântul Pantelimon" din str. Iancu Căpitanu 24.
 
Invităm ca şi alţi copii şi tineri din parohie, şi nu numai, să se alăture acestor iniţiative! 
 
ARHIVA FOTO
 

Niciun comentariu: