marți, 21 august 2018

Cu BRÂNCOVENII în vacanţă!

I. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la inițiativa parintelui paroh Botescu Gabriel, in ziua de 18 august 2018, de la ora 20,00, în parcul "La ruine" din Filipeştii de Târg a avut loc spectacolul religios 'Brâncovenii', un proiect al Companiei teatrale Zona, realizat în parteneriat cu Protoieria Sector 2 Capitală şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi, Filiala Sector 2. 

Scenariul aparţine pr. Bogdan-Aurel Teleanu de la Parohia Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, regia fiind semnată de Ivona Boitan, iar decorul şi costumele - de Ileana Zirra.

Spectacolul se bucură de participarea actorilor Constantin Codrescu, Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, Alexandru Ionescu, și a membrilor trupei Teatrului Parohial „Ateneul Sfântului Pantelimon” (Teleanu Ana-Maria, Teleanu Theodor Ioan, Vlad Alina, Maria Ene, Bianca Avram, Andreea Irimia si Andrei Gavrilă) care şi-au pus talentul în cultivarea valorilor creştine şi în evocarea unui reper al culturii şi spiritualităţii româneşti.

Postez un link ca sa ne reamintim ca am luat urma pasilor sfintilor Brancoveni la Filipestii de Targ cu numai cateva luni in urma... si iata ce a iesit! http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.com/…/pelerinaj.…

 ARHIVA MEDIA
1. Trinitas TV, 20.08.2018ARHIVA FOTO
II. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 16 august 2018, începând cu orele 19.00, la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu” din Horezu va avea loc spectacolul „Brâncovenii”. Spectacolul se bucură de participarea actorilor Constantin Codrescu, Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, Alexandru Ionescu, și a membrilor trupei Teatrului Parohial „Ateneul Sfântului Pantelimon” (Teleanu Ana-Maria, Teleanu Theodor Ioan, Vlad Alina, Maria Ene, Bianca Avram, Cătălin Irimia, Andreea Irimia, Andrei Gavrilă si Irina Oprea) care şi-au pus talentul în cultivarea valorilor creştine şi în evocarea unui reper al culturii şi spiritualităţii româneşti. 

Noi am pornit la drum si am poposit mai intai la manastirea Horezu, am vizitat olarii din Horezu si am ajuns in cele din urma la spectacol! Multumim celor care au luat parte la acest eveniment!

Postez un link ca sa ne reamintim ca am luat urma pasilor sfintilor din Brancovenii cu mult timp in urma, adica in 2014!
http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.com/…/pelerinaju…

 ARHIVA MEDIA:
1. Lacrimi în sala din Horezu la spectacolul cu piesa Brâncovenii de pr. Bogdan – Aurel Teleanu- Criterii Naţionale (Gheorghe Smeoreanu), 19.08.2018

Nicio operă artistică despre Sfinţii Brâncoveni nu se poate ridica la înălţimea spirituală a martiriului lor. Ar trebui ca artistul să fie însuşi Duhul Sfânt pentru a putea surprinde cea mai tragică jertfă din istoria veacurilor mai apropiate.
 f_350_200_16777215_00_images_brancovenii_2.jpg
  În acest sens, am mers la Horezu pentru a vedea spectacolul cu piesa Brâncovenii scrisă de părintele Bogdan – Aurel Teleanu destul de îndoit şi îndoit am rămas până la final. Nici Shakespeare să fii şi nu ai cum să zugrăveşti în adevăr ceea ce s-a întâmplat la Istambul pe 15 august 1714. Vorbind însă cu spectatori ai piesei, am aflat că le-a plăcut mult, ba chiar unul dintre ei a plâns, ceea ce înseamnă că părintele Teleanu are har şi, cu puteri omeneşti, a reuşit să convingă.

Adevărul este că această piesă aduce mai mult cu teatrul stradal, evenimenţial, unde actorii întruchipează personaje istorice pentru a le ţine vii în memoria cetăţenilor. Dar o tensiune, un fior dramatic subtil face din această piesă mai mult decât un spectacol omagial.

f_350_200_16777215_00_images_brancovenii_3.jpg
Oscilând cam abrupt între un fel de neorealism şi litanie, regizoarea Ivona Boitan s-a întors permanent către o linie hieratică destul de convingătoare, ajutată fiind de o distribuţie excepţională, din care fac parte actorii Constantin Codrescu, Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, Alexandru Ionescu și membrii trupei Teatrului Parohial „Ateneul Sfântului Pantelimon”.

Mie mi s-a părut totuși că Brâncoveanu a fost prezentat cam tânăr și cam haiduc, oarecum precum Corbul din Istoria Ieroglifică, Antim prea convențional, doar domna Marica părându-mi-se la locul ei.

Cel mai bine conturat personaj mi s-a părut a fi (dacă am identificat eu bine) doamna Păuna, soția lui Ștefan Cantacuzino, întruchipată pe scenă de Magda Catone.

Sceptic fiind de la început că subiectul poate fi biruit artistic, m-am bucurat că sala a fost permanent în priză, iar un spectator avea lacrimi în ochi, ceea ce înseamnă cu mult mai mult decât o cronichetă de pe net semnată. http://www.criterii.ro/index.php/en/national/23093-lacrimi-in-sala-din-horezu-la-spectacolul-cu-piesa-brancovenii-de-pr-bogdan-aurel-teleanu ARHIVA FOTO
Niciun comentariu: