luni, 12 decembrie 2016

Sf. Ap. Andrei - Ocrotitorul României, prietenul membrilor Ateneului Sf. Pantelimon, expozitia


EXPOZITIA DE ICOANE PE LEMN (coordonată de d-l PIOARĂ OPREA): "Sf. Ap. Andrei - Ocrotitorul României, prietenul membrilor Ateneului Sf. Pantelimon"

Icoanele cu chipul Sfântului Ap. Andrei se pregătesc să se întoarcă cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului în braţele copiilor care le-au pictat, după ce au săvârşit pe parcursul ultimelor luni ale anului 2016 mai multe fapte bune, putând considera din acest punct de vedere că sunt cu adevărat „binefăcătoare”. Printre evenimentele create cu ajutorul acestor icoane enumerăm:
1. Viaţa în Hristos, Calea spre fericire. În lunile august şi septembrie 2016,  după Sfânta Liturghie, la biserica Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti s-a desfăşurat tabăra de vară "Prietenii Sf. Ap. Andrei", organizată prin Departamentul pentru copii si tineret "Ateneul Sf. Pantelimon" a cărui principală activitate a constat în participarea la atelierul de pictură pe lemn - clasa pictor Pioara Oprea. În semn de solidaritate cu restul comunităţii parohiale angrenata într-un amplu proiect de reînnoire a picturii bisericii Sf. Pantelimon, participanţii la această tabără au ales să susţină prin resursele obţinute din propriile proiecte pictarea pe fresca din Sfântul Altar a Sfântului Ierarh Spiridon oferind suma de 800 lei.   
2. Dialoguri religios-culturale. În data de 7 august  2016, domnul Tudor-Călin Zarojanu, consilier în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române, a susţinut conferinţa cu titlul “Ce-ar fi fost dacă comunismul nu ar fi existat în România?”. 
3.Concursurile: bucuria credinţei. În ziua de 7 august 2016, s-a desfăşurat concursul de duatlon (bicilism si atletism), organizat de domnul antrenor sportiv Iulian Manta în incinta bisericii Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti. 
4.Concursurile: bucuria credinţei. În ziua de 14 august 2016, cu ocazia zilei porţilor deschise la casa parohială Gh. Popescu Colibași, a fost organizat un miniconcert de muzică clasică avându-i ca principali interpreţi pe Theodor-Ioan Teleanu (pian) și Mihăiță Neacșu (vioară). După miniconcert, copiii  s-au jucat în curtea casei parohiale. 
5. Concursurile: bucuria credinţei. În ziua de 21 august 2016, a fost organizat în biserica Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București o expoziţie de carte. Cunoscând experiența organizării unor biblioteci ambulante asemănătoare, cum a fost cea din grădină sau din autocar, precizăm că această expoziție de carte, intitulată Prietenii Sf. Ap. Andrei s-a transformat de fapt într-o donație de carte pentru toți cei care le-au împrumutat. 
6. Dialoguri religios-culturale. În zilele de 27 şi 28 septembrie 2016, la Teatrul Metropolis din Capitală a avut loc premiera spectacolului „Brâncoveanul și Ivireanul, iubire de biserică și neam”, după un text de pr, Teleanu Bogdan, la care şi-a adus contribuţia şi trupa de teatru parohial "Ateneul Sfântului Pantelimon".
7.Viaţa în Hristos, Calea spre fericire. În data de 25 septembrie 2016,  după Sfânta Liturghie, la biserica Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti s-a desfăşurat programul Veniți copii la deminare, ecoul campaniei Atenului Sf. Pantelimon în Ţara Sfântă, care a cuprins proiecţia piesei de teatru „Lumina Sf. Andrei” (producţie proprie), a unui reportaj fotografic realizat de doamna Daniela Avarvarei, citirea scrisorii de mulţumire a părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie şi a poeziei scrisă de Maica Melania de la Ierihon ca semn al ecoului deosebit avut pe care iniţiativa membrilor Departamentului pentru copii şi tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" a avut-o în Ţara Sfântă. 
8. Reţeaua integrată a Departamentului parohial de tineret. În data de 11 septembrie  2016, am editat şi lansat nr. 26/2016 din periodicul Ateneul Sfântului Pantelimon, publicaţia Departamentului de copii şi tineret. Iniţiativa publicării acestui număr a avut ca scop principal intenţia de a-i ajuta, cu rechizite şcolare şi haine, pe copiii care provin din familii defavorizate şi cu posibilităţi materiale reduse din parohie, la începutul anului şcolar 2016-2017, în baza parteneriatului încheiat între parohia Sfântul Pantelimon şi Şcoala gimnazială Maica Domnului din Bucureşti, intitulat "Biserica, prietena şcolii mele". 
9. Dialoguri religios-culturale. În ziua de 21 octombrie 2016, la biserica SF. Pantelimon-Foișorul de Foc a fost organizată expoziţia  ”Mândrul icoanelor” – vernisaj de icoane pe lemn la împlinirea unui an de la tragedia de la Clubul Colectiv. La vernisajul expozitiei a participat actriţa Ana Calciu, care a susţinut un impresionant moment artistic, doamna Julieta Mihailescu, care a propus ca această expoziţie să continue în Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti, şi pictorul Pioara Oprea, căruia i-a fost înmânată diploma de "Bun creştin şi bun român" pentru contribuţia la desăvărşirea icoanelor pictate de copii în cadrul acestui proiect. Evenimentul a fost transmis în direct de postul de televiziune Realitatea Tv, iar postul public de televiziune TVR a prezentat un scurt reportaj în cadrul principalului program de ştiri. 
10. Concursurile: bucuria credinţei. În ziua de 8 octombrie 2016, la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti a avut loc o oră de religie deschisă “Sf. Ap. Andrei – Ocrotitorul României, prietenul victimelor de la Clubul Colectiv” la care a participat domnul Liviu Popescu, una din victimele tragediei de la Clubul Colectiv. Evenimentul a fost organizat în baza parteneriatului "Biserica-prietena Şcolii mele 2016" încheiat cu parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti care a contribuit la buna desfăşurare a orei de religie cu organizarea unei expoziţii de icoane pe lemn cu chipul Sf. Ap. Andrei - Ocrotitorul. Evenimentul a fost mediatizat de postul de televiziune al Patriarhiei Române Trinitas Tv şi postul privat de televiziune Antena 3. 
11. Reţeaua integrată a Departamentului parohial de tineret. În data de 2 octombrie  2016, am editat şi lansat nr. 27/2016 din periodicul Ateneul Sfântului Pantelimon, publicaţia Departamentului de copii şi tineret. Numărul a fost dedicat  celei de a doua meditaţii despre omul religios în contextul lumii secularizate de astăzi, precum şi unei cronici a evenimentelor derulate pe parcursul lunii septembrie 2016 la care au participat copii şi tinerii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti. 
12. În data de 9 noiembrie 2016, membrii trupei de teatru parohial Ateneul Sf. Pantelimon au contribuit la punerea în scenă a spectacolului „Brâncoveanu si Ivireanul, iubire de Biserică şi Neam” în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional Mihai Viteazul. Cu prilejul acestui spectacol tuturor spectatorilor le-a fost oferită în dar o copie după o icoanele cu chipul Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României realizată de copiii care au interpretat rolul Brâncovenilor, membrii ai trupei de teatru parohial. Spectacolul a fost mediatizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române. 
13. În data de 13 noiembrie 2016, membrii trupei de teatru parohial Ateneul Sf. Pantelimon au contribuit la punerea în scenă a spectacolului cu scop umanitar „Brâncoveanu si Ivireanul, iubire de Biserică şi Neam” la Palatul Patriarhiei, în Aula „Teoctist Patriarhul”. Spectacolul a fost mediatizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române. Cu acest prilej, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a fost dăruită una din icoanele pictate în cadrul Atelierului de pictură Ateneul Sf. Pantelimon.  
14. În data de 27 noiembrie 2016, membrii trupei de teatru parohial Ateneul Sf. Pantelimon au contribuit la punerea în scenă a spectacolului „Brâncoveanu si Ivireanul, iubire de Biserică şi Neam” desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la teatrul George Ciprian din Buzău.
15. Reţeaua integrată a Departamentului parohial de tineret. În data de 26 noiembrie  2016, a fost editat şi lansat nr. 28/2016 din periodicul Ateneul Sfântului Pantelimon, publicaţia Departamentului de copii şi tineret. Numărul a fost dedicat  celei de a treia meditaţii despre omul religios în contextul lumii secularizate de astăzi, precum şi unei cronici a evenimentelor derulate pe parcursul lunii octombrie 2016 la care au participat copii şi tinerii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti.
16. Tinerii-solidari în faţa suferinţei.  În data de  10 decembrie 2016,  programul a constat în  vizitarea prietenilor Departamentului pentru copii si tineret Ateneul Sf. Pantelimon internati la cele doua Centre de Recuperare Neuropsihiatrica din Sectorul 2 Capitala care, cu acest prilej, au fost împărtăşiţi  şi au primit în dar dulciuri. Peste 40 dintre aceştia au fost invitaţi la spectacolul  „Brâncoveanu si Ivireanul, iubire de Biserică şi Neam” organizat în data de 9 noiembrie 2016 în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional Mihai Viteazul. Cu această ocazie, aceştia au primit şi copii ale icoanele pictate de ei cu chipul Sf. Ap. Andrei, expuse in biserica Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti.


Niciun comentariu: