vineri, 6 decembrie 2013

Spectacolul Poveste de Craciun la parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti

Duminică, 22 decembrie 2013, începând cu orele 11.30, la biserica Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti a avut loc ediţia a V-a a spectacolului cultural-artistic “Poveste de Crăciun” dedicată promovării colaborării dintre Parohie şi Şcoala Gimnazială Maica Domnului din sectorul II Capitală desfăşurată în cadrul programului catehetic “Ateneul Sfântului Pantelimon”.

Spectacolul dedicat sărbătorii Naşterii Domnului a fost structurat pe trei secţiuni, respectiv colinde interpretate de corul Colindiţa al Şcolii Gimnaziale Maica Domnului, piesa tradiţională de teatru „Poveste de Crăciun” şi expoziţie fotografică cu imagini ale participării trupei de teatru „Ateneul Sf. Pantelimon” la spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“, desfăşurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei în data de 5 decembrie 2013 în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Dupa spectacol, membrii trupei Ateneul Sfantului Pantelimon s-au deplasat la centrul de ingrjiri paleative Sf. Nectarie din incinta bisericii Sf. Pantelimon purtand in dar pentru bolnavii internati o icoana din seria celor pictate  in aceasta vara in cadrul taberei de pictura si desen Sf. Cuv. Parascheva, precum si promisiunea ca vor reveni cu daruri in ziua de Craciun.

In ziua Nasterii Domnului, bolnavii internati la asezamantul de ingrijiri paleative Sf. Nectarie au fost colindati din nou de catre binefacatorii programului Ateneul Sfantului Pantelimon, purtand cu ei darurile promise de catre copiii care l-au insotit pe preot in vizita pastorala de Craciun in ziua de 22 decembrie 2013.

Astfel, copiii au putut observa cum Mos Craciun, care este din nefericire un personaj fictiv, a reusit sa faca mai multa misiune crestina in societate decat multi dintre credinciosii zilelor noastre care sunt, totusi, personaje reale.
Trupa de teatru religios parohial intitulată Ateneul Sfântului Pantelimon reprezintă o formă concretă a parteneriatului informal ce există la nivel local între parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc şi elevii şcolilor şi grădiniţelor de stat sau particulare din apropierea acesteia, aşa cum este, spre exemplu, cazul Şcolii Gimnaziale Maica Domnului din sectorul II Capitală în care, din anul 2004, a fost amenajat Paraclisul Maicii Domnului (cabinet de religie).

Acest parteneriat, care a îmbrăcat forma concretă a trupei de teatru religios, a apărut din necesitatea completării şi prelungirii procesului de educaţie în afara orei de religie, în afara clasei şi în afara şcolii, precum şi a catehezelor desfăşurate la parohie în cadrul programului naţional de cateheză al Patriarhiei Romane intitulat „Hristos Împărtăşit Copiilor”. Astfel, convinsă de faptul că, sub presiunea pericolelor sociale, angajamentul misionar al Bisericii de a-i conduce pe copiii spre Mântuitorul nostru Hristos constituie o alternativă salvatoare, doamna profesor Julieta Mihăilescu, directorul Şcolii Gimnaziale „Maica Domnului” Bucureşti, şi-a îndemnat elevii să-şi îndrepte paşii cu încredere către biserica parohiei Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc. În cazul unora dintre aceşti elevi, parteneriatul dintre Şcoala Gimnazială „Maica Domnului” şi biserica Sfântul Pantelimon întemeiat pe încrederea în pedagogia Mântuitorului nostru Hristos constituie unica speranţă care îi mai ajută pe părinţi să-şi înfrângă temerile legate de incertitudinea viitorului propriilor copiii.
 Preluând specificul tradiţional zonei denumită Calea Moşilor unde pe vremuri îşi aveau atelierele şi magazinele renumiţii olari, deosebiţi meşteşugari în stilizarea modelelor tradiţional-româneşti, atât parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc, cât şi Şcoala Gimnazială Maica Domnului au înţeles interesul comun de a transmite generaţiilor de copii care locuiesc în această parte veche a Bucureştiului înţelepciunea şi abilitatea, ingeniozitatea de a lucra manual şi inteligenţa practică a artizanilor. Astfel s-a născut sub forma unui proiect catehetic practic programul Ateneul Sfântului Pantelimon care - după cum sugerează şi numele „ateneu” (gr. tekne - artă, tehnică) însemnând un tip de cunoaştere ce poate fi predată altora – urmăreşte în primul rând să stimuleze capacitatea creatoare a copiilor.

 În urma acestui parteneriat informal, până anul acesta – în care unii dintre copii au împlinit cinci ani de activitate în cadrul trupei de teatru Ateneul Sfântului Pantelimon - au fost puse în scenă peste şapte scenete religioase difuzate inclusiv la posturile de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române, dintre care amintim: Sfântul Pantelimon-Doctorul fără de arginţi, Poveste de Crăciun, Hristos a înviat!, Fântâna Ortodoxiei, Cuvioasa Parascheva - Multmilostiva lui Dumnezeu, nemilostivită de oameni, Dumnezeu s-a milostivit şi Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov - Şcoala călugăriei.

Până în prezent, cea mai importantă realizare a parteneriatului informal dintre parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc şi Şcoala Gimnazială Maica Domnului, care se desfăşoară sub forma concretă a trupei de teatru Ateneul Sfântului Pantelimon, a constituit-o colaborarea memorabilă cu doamna IRINA PETRESCU, actriţă de teatru şi film, dar şi enoriaşă a parohiei bisericii Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, care a trecut de curând la Domnul. În repetate rânduri, această actriţă de excepţie a teatrului românesc a fost prezentă la repetiţiile, filmările şi premierele pieselor de teatru interpretate de copiii parohiei, mulţi dintre aceştia elevi ai Şcolii Gimnaziale Maica Domnului, învăţându-i că „teatrul, mai ales cel religios, nu este umplere a timpului cu momente de divertisment, ci sfinţire a timpului, fiind un adevărat Apostolat educaţional”.

Arhiva video:


Arhiva foto:

În ajunul zilei închinate sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, joi, 5 decembrie, s-a desfăşurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“, ediţia a V-a, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ediţia din acest an a fost destinată promovării colaborării dintre preoţii parohi din Capitală cu una din şcolile de pe teritoriul lor canonic. 

În urma selecţiei de la nivelul protopopiatelor Capitalei, ce a avut loc în perioada 25-29 noiembrie, la spectacolul cultural-artistic de joi seară au participat câte două parohii şi şcoli care au reprezentat fiecare protopopiat: Parohia Parc Ghencea I şi Asociaţia „Sfântul Arhidiacon Ştefan“, Parohia „Sfântul Gheorghe“ - Griviţa şi Şcoala Gimnazială „Eugen Barbu“ (Protoieria I Capitală); Parohia Ion Creangă şi Şcoala Gimnazială nr. 41, Parohia „Sfântul Pantelimon“ şi Şcoala Gimnazială „Maica Domnului“ (Protoieria II Capitală); Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ şi Şcoala Gimnazială „Mihai Botez“, Parohia Şerban Vodă şi Şcoala Gimnazială nr. 103 (Protoieria III Capitală). 

Spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“ a constat în interpretarea unor colinde şi a unor scenete de teatru şi a fost deschis de către pr. David Pestroiu, consilier eparhial al Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Pr. David Pestroiu a arătat că scopul spectacolului este motivat de necesitatea misionară stringentă a vremii noastre, aceea de a creşte noile generaţii în respectul faţă de tradiţiile străbune româneşti, care au împletit dintotdeauna dragostea faţă de patrie cu cea faţă de Biserică. 

La finalul spectacolului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit daruri copiilor şi a citit cuvântul „Sfântul Nicolae - simbol al blândeţii şi bunătăţii“. După spectacol, în Sala „Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei au fost vernisate expoziţia de desene „Sfinţii, prietenii copiilor“ şi expoziţia de machete „Biserica din sufletul familiei“. Evenimentul a fost organizat de către Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, protopopiatele I, II, III Capitală, parohiile „Sfântul Nicolae“ - Dintr-o zi, Apărătorii Patriei şi Flămânda din Bucureşti. (Ioan Buşagă)

2.Concursul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“, în Protoieria II Capitală - Cotidianul ZIARUL LUMINA (Diac. Ştefan Sfarghie), 25 noiembrie 2013
Concursul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“, faza pe protoierie, în cadrul Protoieriei II Capitală, s-a desfăşurat ieri, 28 noiembrie, la Parohia „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc. Concursul a fost structurat pe două secţiuni: „colinde“ şi „piese şi poezii“. La concurs au participat cinci formaţii de elevi. „Au fost reprezentate mai multe parohii din Capitală. Parohia «Ion Creangă» a fost reprezentată de o formaţie de elevi de la Şcoala Generală nr. 41, condusă de prof. Ioana Goruneanu. Aceştia au câştigat premiul I. Din partea Şcolii Generale nr. 23 a participat un grup de colindători, condus de pr. prof. Cătălin Ciocan, reprezentând Parohia «Sfântul Silvestru», care a câştigat premiul al II-lea. Din partea Şcolii gimnaziale pentru deficienţi de vedere din Bucureşti a participat un grup de colindători conduşi de prof. Elisabeta Marcel, reprezentând Parohia Hagiu. Aceştia au câştigat premiul al III-lea. Tot premiul al III-lea au câştigat elevii Şcolii Generale nr. 24, reprezentând Parohia Dichiu. Colindătorii de la această instituţie de învăţământ au fost conduşi de prof. Marieta Fârtat. De asemenea, Parohia «Sfântul Pantelimon» a fost reprezentată de elevi de la mai multe şcoli bucureştene din parohie, care au jucat piesa de teatru intitulată «Poveste de Crăciun». Aceştia au câştigat premiul I la secţiunea artistică piese şi poezii“, ne-a declarat pr. Nicolae Vladu, secretarul Protoieriei II Capitală.

3. Spectacolul Poveste de Crăciun la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti - BASILICA, 19 decembrie 2013
Duminică, 22 decembrie 2013, începând cu orele 11.30, la biserica Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti va avea loc ediţia a V-a a spectacolului cultural-artistic “Poveste de Crăciun” dedicată promovării colaborării dintre Parohie şi Şcoala Gimnazială Maica Domnului din sectorul II Capitală desfăşurată în cadrul programului catehetic “Ateneul Sfântului Pantelimon”, după cum ne-a transmis Pr. Dr. Bogdan-Aurel Teleanu.

Spectacolul dedicat sărbătorii Naşterii Domnului este structurat pe trei secţiuni, respectiv colinde interpretate de corul Colindiţa al Şcolii Gimnaziale Maica Domnului, piesa tradiţională de teatru „Poveste de Crăciun” şi expoziţie fotografică cu imagini ale participării trupei de teatru „Ateneul Sf. Pantelimon” la spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“, desfăşurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei în data de 5 decembrie 2013 în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Niciun comentariu: