vineri, 12 octombrie 2012

MATINEU LA ATENEU, p. a II-a, 14 octombrie 2012

Cu ocazia celui de-al doilea hram, Cuvioasa Parascheva, duminică, 14 octombrie 2012, orele 12.00, Şcoala de duminică Generaţia Hristos Împărtăşit copiilor aşteaptă micul public la Biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucuresti (str. Iancu Căpitanu 24, sect. II) pentru a viziona pe un ecran special amenajat și a discuta cu ajutorul unei fişe auxiliare proiecţia piesei de teatru religios din arhiva personala a parohei cu titlul CUVIOASA PARASCHEVA, MULTIMILOSTIVA LUI DUMNEZEU NEMILOSTIVITĂ DE OAMENI (producţie TRINITAS TV 2010, 15 minute). 
Promovarea pieselor de teatru marca ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON - INSPIRAŢIE ŞI RELIGIE (ASPIR) face parte din campania "Conectează-te la viaţa parohială!" care îşi propune să înregistreze un numar cât mai mare de spectatori din rândul copiilor.
Subiectul piesei de teatru inspirat de viaţa Cuvioasei Parascheva  ne-a condus la realizarea unei metafore cinematografice prin care se urmăreşte repunerea la loc de cinste în societatea noastră a virtuţii milosteniei, care din păcate a fost din ce în ce mai mult înlocuită cu cinismul modern. Titlul filmului reprezintă un joc de cuvinte, pe cât de adevărat, pe atât de profund! Cuvioasa Parascheva este unul din sfinţii Bisericii care ne-a învăţat să fim milostivi, în ciuda faptului că mulţi dintre cei cărora le făcuse bine de-a lungul vieţii sale s-au arătat nemilostivi. Film de extremă actualitate, Cuvioasa Parascheva, multmilostiva lui Dumnezeu nemilostivită de oameni oferă un exemplul despre modul în care virtutea milosteniei trebuie transformată într-un principiu vital de manifestare creştină într-o societate contemporană aflată în curs de secularizare.


Sfânta Scriptură a Noului Testament care ne spune că Mântuitorul nostru Hristos, înainte de a pătimi, a prezis de mai multe ori ca va fi răstignit, dar a treia zi va învia. De teama aceasta iudeii au pus de paza la mormântul Lui soldaţi. Totuşi minunea S-a întâmplat. A treia zi dupa îngropare, îngerul a răsturnat piatra, mormântul a fost aflat gol şi vestea învierii s-a răspândit ca fulgerul, deşi iudeii au platit pe soldaţi să mintă, adică să spună că Iisus Hristos Domnul nostru nu a inviat, ci a fost furat de Apostoli.
Distribuţia filmului - asigurată de trupa de teatru religios ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON care a fost înfiinţată în anul 2009 – este următoarea: Cuvioasa Parascheva (Alina Vlad), cerşetoarea (Teodora Sandu), cerşetorul (Cristian Constantinescu), fiica cerşetorilor (Cristina Chiroiu-Bolteanu), preotul (Daniel Bouleanu), tatăl Cuvioasei (Mihai Tanaselea), mama Cuvioasei (Elena Sandu), fratele Cuvioasei (Andrei Barbu), tânărul peţitor (Alexandru Ştefănescu), sluga preotului (Ana Manicea), sluga familiei (Gabriel Sandu), corul îngerilor (Marina Cristea, Camelia Oprea, Elena Nicolae-Romaniuc, Antonia Chiroiu-Bolteanu), copiii (Florin Strambeanu, Mihaela Gheorghiu, Roxana Dumitru, Daniela Dumitru). Costumele au fost realizate de doamnele Georgeta Vlad si Gabriela Anghel. Grafica: Bogdan Georgescu. Operatori imagine: Nicolae Sevastre, Mihnea Păduraru, Cosmin Paraschiv. Sunet: Mihai Briceag. Editor imagine: Alexandru Pleşa.
După vizionarea filmului, în cadrul Şcolii de duminică Generaţia Hristos Împărtăşit copiilor va avea loc atelierul de artă teatrală ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON în cadrul căruia copiii vor fi invitaţi să dea viaţă cu ajutorul luminii şi umbrelor evangheliei duminicale despre Pilda semănătorului.

Niciun comentariu: