vineri, 22 noiembrie 2019

Ceremonialul unirii ”Bun creștin și bun român” la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București

În ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, de la ora 8.00 până la ora 11.30, la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București vor fi pomeniţi eroii neamului românesc care în urmă cu 95 de ani au înfăptuit unitatea naţională a românilor din anul 1918 şi va fi oficiată slujba de Te Deum

În cadrul ceremonialului unirii intitulat ”Bun creștin și bun român” va avea loc proiecția filmului documetar ”Uniți prin centenar. Jurnal de front”, realizat de jurnalistul Teleanu Cristina pentru televiziunea Trinitas Tv a Patriarhiei Române (difuzat în premieră în cadrul emisiunii ”Sevențe Trinitas” din noiembrie 1918). Filmul documentar prezintă "Jurnalul de front" al preotului confesor Gheorghe Creţu, pus la dispoziţie cu generozitate de doamna Anamaria Schwab, strănepoata singurului preot din regat care a participat la Tedeumul care a consfinţit Actul Unirii Basarabiei cu Patria Mamă (27 martie 1918). În acest fim documentar prind viaţă cuvintele impresionante prin care părintele militar Gheorghe Creţu a îmbărbătat ostaşii români pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, apreciate îndeosebi de generalul Gheorghe Garoescu, erou distins în lupta de la Porumbacu.

Ceremonialul unirii va continua, de la ora 11.30, cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori la ansamblul monumental "Bun creştin şi bun român", inaugurat în 2018 - anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

Niciun comentariu: