luni, 26 martie 2018

Documentar Power Point despre părintele Gheorghe Creţu proiectat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul”

Bucureşti, 
26.03.2018 

Prezentare document a Ateneului Sfântului Pantelimon 
“Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României”, 
proiectat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” 

Documentarul Ateneului Sfântului Pantelimon “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României” a fost prezentat (în Power Point) luni, 26 martie 2018 la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din Bucureşti. 

Titularul cursului de Misiologie ortodoxă al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul”, părintele conf. dr. Radu Petre Mureşan, a declarat după eveniment: “Ceea ce am făcut noi în dimineaţa aceasta în cadrul cursului reprezintă un moment memorabil. Prezentarea “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României”, pe de o parte, captează atenţia pentru că aduce un suflu nou care, prin evocarea portretului preotului militar ce s-a jerfit pentru întregirea ţării, înviorează şi angajează tinerii în sensul că se poate şi altfel, adică să ieşim dintr-o letargie care conduce la mentalitatea tinerilor potrivit căreia «nu mai este decât de plecat din această ţară»! Pe de altă parte, pentru că ne aflăm în Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, această prezentare defineşte o perioadă şi ajută la înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat acum o sută de ani, mai precis în data de 27 martie 1918, când a avut loc „marele act istoric” al Unirii Basarabiei cu România la care a contribuit din plin şi părintele Gheorghe Creţu, ilustrând relaţia dintre dintre trecut şi prezent, istorie şi actualitate”


Prezent la acest eveniment, părintele lect. univ. dr. Sorin Pitic, de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, a apreciat că „prezentarea “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României” constituie un moment important prin care se pune în valoare lucrarea, misiunea şi slujirea unor preoţi militari deosebiţi, aşa cum a fost părintele Gheorghe Creţu. Personal, mi s-a părut extraordinar faptul că au fost prezentate rapoartele părintelui Gheorghe Creţu către Serviciul de Asistenţă Religioasă din cadrul Marelui Cartier General al Armatei Române. Aceste documente rămân adevărate izvoare de inspiraţie şi revelaţie atât pentru Biserică, cât şi pentru istoria militară”.


Prezentarea “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României”a fost însufleţită de proiecţia fotografiilor din arhiva personala a strănepoatelor părintelui Gheorghe C. Crețu, doamnele Ileana Guran şi Ana-Maria Schwab. Doamna Ileana Guran, martoră la acest eveniment, a ţinut să precizeze următoarele: „Dreptatea, curajul, patriotismul, solidaritatea, implicarea sunt valori transmise familiei părintelui Creţu din străbuni, valori pe care sperăm să le insuflăm şi mai departe tuturor românilor! Apreciez profesionalismul şi implicarea organizatorilor acestei prezentări care îl comemorează pe străbunicul meu, părintele Gheorghe C. Creţu”. 


De asemenea, prezentarea a fost completată de interpretarea unui scurt fragment din piesa de teatru "Osânda cărţilor - Apărători ai Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România, făuritori ai Marii Uniri" de către actriţa Simona Pandele care a ilustrat atmosfera Primului Război Mondial la care a luat parte preotul căpitan în rezervă Gheor­ghe C. Creţu. Doamna Simona Pandele a declarat că „eroii noştri în reverendă, în costum militar sau popular sunt de fapt mărturii de viaţă care vin din trecut pentru noi, oamenii din prezent. Credinţa, sacrificiul sau iubirea de neam sunt parte din noi şi ne sunt transmise din generaţie în generaţie. Un fapt în prezent despre o realitate din trecut pentru o lecţie către viitor!".  


Părintele dr. Teleanu Bogdan-Aurel consideră că „prezentarea “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României” ne ajută să reevaluăm momentul Unirii Basarabiei cu patria mamă şi să reconsiderăm contribuţia unora din făuritorii Marii Uniri la Întregirea României, îndreptând cercetările istorice în direcţia cea bună. E vorba de o evoluţia a cercetărilor întreprinse în cadrul aşezământului cultural Ateneului Sfântului Pantelimon - la înfiinţarea căruia sunt convins că şi-a adus contribuţia acum şaptezeci şi şapte de ani însuşi părintele Gheorghe Creţu - şi pe care încerc să o implementez în tot ceea ce am făcut în ultimii ani la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti”. 


Totodată, vorbind despre munca de cercetare din cadrul Ateneului Sfântului Pantelimon care a făcut posibil acest demers, părintele Teleanu a adăugat: "Proiectul acesta realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 reprezintă încununarea unei munci care a inclus piesa de teatru “Osânda cărţilor” şi romanul omonim. Munca noastră nu punctează doar profilul preoţilor care au iniţiat Ateneul Sfântului Pantelimon, ci scoate la lumină un context istoric pe care comuniştii l-au dorit şters de pe faţa pământului odată cu cărţile de istorie şi georgrafie care au fost date la topit: România Întregită. Unele imagini şi texte provin din arhive istorice, altele din arhive personale, prea puţine din arhiva parohie punând bazele unei veritabile colecţii de documente şi fotografii istorice”.   


La finalul prezentării, studentul Andrei Butu a vorbit despre acest proiect afirmând că este impresionat de modul în care „preoţii militari şi-au îndeplinit sarcina de a ţine aprinsă credinţa în sufletele soldaţilor atât prin cuvânt, cât şi prin faptele de sacrificiu personal pentru binele ţării!”. Prezentarea a făcut evident faptul că „visul României Mari a devenit realitate şi datorită acestora, prin neobosita activitate pastorală care s-a întrepătruns cu jertfa soldaţilor români pe câmpurile de luptă. Documentarul face posibil ca activitatea dinamică şi acţiunile pastoral-misionare ale părintelui Gheorghe Creţu să devină modele pentru studenţii teologi din zilele noastre””. 


Toţi studenţii prezenţi la acest curs inedit de Misiologie ortodoxă au primit în dar din partea organizatorilor volumul „Osânda cărţilor”.


Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret
Ateneul Sfântului Pantelimon


Post scriptum:
¤ ¤ ¤

„În ceea ce privește “marele act istoric” al Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918, trebuie precizat în primul rând faptul că părintele Gheorghe C. Creţu  a făcut parte din soborul de preoţi condus de arhimandritul Gurie Grosu care a oficiat în Catedrala Naşterii Domnului din Chişinău slujba de Te Deum care a consfinţit Actul Unirii, votat în această zi istorică de Sfatul Ţării.
Facem precizarea că arhimandritul Gurie Grosu - luptător ardent pentru autonomia naţională care avea să devină primul mitropolit al Basarabiei de origine românească (1928 - 1936) - mai oficiase un Te Deum înainte şi deschiderea "Sfatului Ţării" la 21 noiembrie 1917. El a fost persecutat de episcopul rusificator Serafim Ciciagov care a ars în curtea Palatului episcopal cărţile scoase cu atâta trudă de arhimandritul Gurie Grosu (Bucovina moldovenească, Cartea de învăţătura despre legea lui Dumnezeu, Carte de citire cu ştiinţe din gramatica moldovenească, Abecedarul moldovenesc - primul abecedar din Basarabia cu grafie latină).
Referindu-se la istorica zi a Unirii Basarabiei cu România, părintele Gheorghe C. Creţu avea să-l informeze la 4 aprilie 1918 pe părintele Vasile Pocitan, şeful Serviciului religios de pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române (1916-1922), că a fost organizatorul Te Deum-ului de la Chişinău din 27 martie 1918:
Cele ce am onoarea a vă raporta mai jos, nu vi le-aş comunica, dar, întrucât evenimentul la care am avut fericirea să iau parte va intra în domeniul istoriei neamului, de aceea îmi permit să vi-l comunic:
Pe ziua de 27 martie a.c. mă dusesem la Chişinău ca să cumpăr abecedare pentru şcoala de adulţi.
Pe la orele 4 p.m. se observa pe stradă o mare fierbere. Trupele erau consemnate în curtea Comandamentului Corpului 6 Armată. Toţi vorbeau de o şedinţă importantă care are loc la Sfatul Ţării şi din care putea ieşi Unirea (…).
Pe la orele 5 încep trupele să sosească în curtea marii biserici a soborului. Pe la orele 6 încep să vireze aeroplanele româneşti pe deasupra Chişinăului. La ora 6.30 soseşte dl. col. I. Mihăilescu, comandantul Brigăzii I Vânători, care, văzând cum stă lucrul, mă autoriză să organizez Tedeum-ul, fiind singurul preot din Regat prezent aici. Trimit după o carte de Tedeum la preoţii de la regimentele române, dar nu suseşte.
În vremea aceasta soseşte un protoiereu, care fusese de rând, şi câţiva preoţi veniţi de curiozitate şi cu toţii recunosc că nu avem nici o carte moldovenească în biserică, fiind azvârlite cine ştie în ce dulap pe la Arhiepiscopie.
La orele 7 fără un sfert soseşte dl. Comandant al Pieţei şi din nou mă autoriză şi roagă să organizez Tedeum-ul pe româneşte. Atunci iau pe părintele arhidiacon al soborului şi-i dictez cele 3 ectenii din polihroniu şi cele 3 de la sfârşitul Tedeum-ului. Mai soseşte în fine şi o carte pe moldoveneşte, cum zic pe aici, şi din ea luăm rugăciunea de mulţumire.
În ultimul moment, când eram toţi îmbrăcaţi şi gata de ieşire în mijlocul bisericii, căci sosiseră toate autorităţile, vine şi părintele arhimandrit Gurie, care numai se îmbracă şi a ieşit la Tedeum, citind rugăciunea de mulţumire şi rostind o scurtă cuvântare patriotică.
Astfel am avut fericirea de a fi singurul preot din Regat care am oficiat la acest mare act istoric, dictând pe româneşte ecteniile ce trebuiau zise cu această ocazie.
Mai mult, cu de la mine putere, am pus să se pomenească I.P.S. Mitropolit Pimen şi apoi Arhiepiscopul locului. Preoţii de aici susţineau să se pomenească Sindoul şi Patriarhul Rusiei, dar la obiecţia mea, că într-o zi aşa de mare şi de istorică trebuie să lepădăm tot ce e străin, toţi au primit să se facă pomenirea aşa, deşi ştiau bine că, (!) canonic trebuia numai episcopul locului.
Numele I.P.S. Mitropolit Pimen, pomenit alături de al iubitului nostrum rege, a făcut o frumoasă impresie în public, lucru pe care şi ziarele l-au relevat” (fragment din prezentarea Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României”, cursul de Misiologie ortodoxă al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul”, 26.03.2018)

ARHIVA FOTO:












ARHIVA MEDIA


Elevi din clasa I a Școlii Gimnaziale „Maica Domnului”, însoțiți de dascăli și părinți, au vizitat ieri redacția „Ziarului Lumina” al Patriarhiei Române, în cadrul Programului național „Școala altfel”. Copiii au aflat cu acest prilej care sunt pașii apariției unui ziar, de la redactare, corectare, machetare, prelucrare fotografii și trimitere cu „bun de tipar” către tipografie. „Suntem emoționați, pentru că este prima noastră vizită într-o redacție. Suntem tare curioși să aflăm cum se redactează și cum se editează o știre de ziar. Dorim să mulțumim celor care ne-au invitat, pentru că ne oferă posibilitatea de a afla lucruri noi. Așteptăm să vedem toate etapele apariției unei ediții de ziar și să vizităm toate departamentele unei redacții, unde oamenii lucrează foarte mult pentru ca știrile să fie exacte, corecte și să ne informeze cu detalii pe care nu le putem afla din alte părți”, ne-a declarat Mădălina Ruxanda, profesor învățământ primar la clasa I B a Școlii Gimnaziale „Maica Domnului”.

Părintele Bogdan-Aurel Teleanu, ghidul școlarilor în ziua petrecută la Patriarhia Română, ne-a vorbit despre inițiativa de a vizita cotidianul „Ziarul Lumina”, Palatul Patriarhiei și Tipografia Cărților Bisericești: „Ne-am gândit să facem o întoarcere în istorie, la momentul de acum 100 de ani, când pe 27 martie 1918 Basarabia se unea cu patria-mamă. Această unire nu s-a putut face altfel decât cu ajutorul cuvântului, al presei scrise, și am început vizita noastră la Patriarhia Română cu un popas la cotidianul «Ziarul Lumina». A doua etapă va fi vizitarea Palatului Patriarhiei și a expoziției organizate cu prilejul Centenarului Unirii Basarabiei cu patria-mamă, urmând ca apoi să ne oprim la Tipografia Cărților Bisericești, pentru a vedea cum cuvântul vede lumina tiparului”. 
 
 
 
 
 
 
 
 

 2. Prezentare document a Ateneului Sfântului Pantelimon despre "Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României" la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Iustinian Patriarhul" - Agerpres, 26.03.2018

Documentarul Ateneului Sfântului Pantelimon "Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României" a fost prezentat luni, 26 martie 2018 la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Iustinian Patriarhul" din Bucureşti.

Titularul cursului de Misiologie ortodoxă al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Iustinian Patriarhul", părintele conf. dr. Radu Petre Mureşan, a declarat după eveniment: "Ceea ce am făcut noi în dimineaţa aceasta în cadrul cursului reprezintă un moment memorabil. Prezentarea "Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României", pe de o parte, captează atenţia pentru că aduce un suflu nou care, prin evocarea portretului preotului militar ce s-a jerfit pentru întregirea ţării, înviorează şi angajează tinerii în sensul că se poate şi altfel, adică să ieşim dintr-o letargie care conduce la mentalitatea tinerilor potrivit căreia "nu mai este decât de plecat din această ţară"! Pe de altă parte, pentru că ne aflăm în Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, această prezentare defineşte o perioadă şi ajută la înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat acum o sută de ani, mai precis în data de 27 martie 1918, când a avut loc "marele act istoric" al Unirii Basarabiei cu România la care a contribuit din plin şi părintele Gheorghe Creţu, ilustrând relaţia dintre dintre trecut şi prezent, istorie şi actualitate".

Prezent la acest eveniment, părintele lect. univ. dr. Sorin Pitic, de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, a apreciat că "prezentarea "Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României" constituie un moment important prin care se pune în valoare lucrarea, misiunea şi slujirea unor preoţi militari deosebiţi, aşa cum a fost părintele Gheorghe Creţu. Personal, mi s-a părut extraordinar faptul că au fost prezentate rapoartele părintelui Gheorghe Creţu către Serviciul de Asistenţă Religioasă din cadrul Marelui Cartier General al Armatei Române. Aceste documente rămân adevărate izvoare de inspiraţie şi revelaţie atât pentru Biserică, cât şi pentru istoria militară".

Prezentarea "Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României"a fost însufleţită de proiecţia fotografiilor din arhiva personala a strănepoatelor părintelui Gheorghe C. Creţu, doamnele Ileana Guran şi Ana-Maria Schwab. Doamna Ileana Guran, martoră la acest eveniment, a ţinut să precizeze următoarele: "Dreptatea, curajul, patriotismul, solidaritatea, implicarea sunt valori transmise familiei părintelui Creţu din străbuni, valori pe care sperăm să le insuflăm şi mai departe tuturor românilor! Apreciez profesionalismul şi implicarea organizatorilor acestei prezentări care îl comemorează pe străbunicul meu, părintele Gheorghe C. Creţu".

De asemenea, prezentarea a fost completată de interpretarea unui scurt fragment din piesa de teatru "Osânda cărţilor - Apărători ai Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România, făuritori ai Marii Uniri" de către actriţa Simona Pandele care a ilustrat atmosfera Primului Război Mondial la care a luat parte preotul căpitan în rezervă Gheorghe C. Creţu. Doamna Simona Pandele a declarat că "eroii noştri în reverendă, în costum militar sau popular sunt de fapt mărturii de viaţă care vin din trecut pentru noi, oamenii din prezent. Credinţa, sacrificiul sau iubirea de neam sunt parte din noi şi ne sunt transmise din generaţie în generaţie. Un fapt în prezent despre o realitate din trecut pentru o lecţie către viitor!".

Părintele dr. Teleanu Bogdan-Aurel consideră că "prezentarea "Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României" ne ajută să reevaluăm momentul Unirii Basarabiei cu patria mamă şi să reconsiderăm contribuţia unora din făuritorii Marii Uniri la Întregirea României, îndreptând cercetările istorice în direcţia cea bună. E vorba de o evoluţia a cercetărilor întreprinse în cadrul aşezământului cultural Ateneului Sfântului Pantelimon - la înfiinţarea căruia sunt convins că şi-a adus contribuţia acum şaptezeci şi şapte de ani însuşi părintele Gheorghe Creţu - şi pe care încerc să o implementez în tot ceea ce am făcut în ultimii ani la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti".

Totodată, vorbind despre munca de cercetare din cadrul Ateneului Sfântului Pantelimon care a făcut posibil acest demers, părintele Teleanu a adăugat: "Proiectul acesta realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 reprezintă încununarea unei munci care a inclus piesa de teatru "Osânda cărţilor" şi romanul omonim. Munca noastră nu punctează doar profilul preoţilor care au iniţiat Ateneul Sfântului Pantelimon, ci scoate la lumină un context istoric pe care comuniştii l-au dorit şters de pe faţa pământului odată cu cărţile de istorie şi georgrafie care au fost date la topit: România Întregită. Unele imagini şi texte provin din arhive istorice, altele din arhive personale, prea puţine din arhiva parohie punând bazele unei veritabile colecţii de documente şi fotografii istorice".

La finalul prezentării, studentul Andrei Butu a vorbit despre acest proiect afirmând că este impresionat de modul în care "preoţii militari şi-au îndeplinit sarcina de a ţine aprinsă credinţa în sufletele soldaţilor atât prin cuvânt, cât şi prin faptele de sacrificiu personal pentru binele ţării!". Prezentarea a făcut evident faptul că "visul României Mari a devenit realitate şi datorită acestora, prin neobosita activitate pastorală care s-a întrepătruns cu jertfa soldaţilor români pe câmpurile de luptă. Documentarul face posibil ca activitatea dinamică şi acţiunile pastoral-misionare ale părintelui Gheorghe Creţu să devină modele pentru studenţii teologi din zilele noastre".

Toţi studenţii prezenţi la acest curs inedit de Misiologie ortodoxă au primit în dar din partea organizatorilor volumul "Osânda cărţilor".

Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret
Ateneul Sfântului Pantelimon


 3. Parohia Sf. Pantelimon – Documentar despre părintele Gheorghe Creţu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul”...











SURSE
1. https://orthopraxia.wordpress.com/2011/06/26/arhiepiscopia-chisinaului-in-perioada-interbelica-1918-1940/ 
2. https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/02/06/despre-mitropolia-ortodoxa-romana-a-basarabiei-%E2%80%93-trecut-prezent-si-perspective-consideratii-istorice/  




Niciun comentariu: