joi, 5 octombrie 2017

Press Release #CARTEaREZISTĂ, 4.10.2017


#CARTEaREZISTĂ, manifestare cultural-educativă dedicată ZILEI INTERNAŢIONALE A EDUCAŢIEI

cu scopul creşterii stimei de sine a copiilor de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti

Cazul tulburător de la un liceu din Brăila, unde, în ajunul Zilei Internaţional a Educaţiei (5 octombrie 2017), un elev de clasa a noua a încercat să se sinucidă în clasă, de faţă cu toţi colegii săi din cauza acestui fenomen ne face să medităm pe fiecare dintre noi, inclusiv părinţi şi profesori, în ce măsură am contribuit la propagarea acestui flagel. Conform psihologilor, situaţiile în care elevii sunt marginalizaţi de colegi sunt tot mai dese, iar principala problemă cu care se confruntă victimele bullingul-ui este scăderea stimei de sine. 
Preîntâmpinând această situaţie gravă cu care se confruntă sistemul educaţional din România, în baza parteneriatului încheiat cu Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti, Departamentul pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon a organizat în seara zilei de 4 octombrie 2017 la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti manifestare cultural-educativă dedicată Zilei Internaţionale a Educaţiei intitulată  #CARTEaREZISTĂ.
Organizarea acestei manifestări a plecat de la premisa că „cu cât literaturile sunt tot mai puţine, cu atât situaţiile de bulling sunt tot mai frecvente!”. Simpla lectură de calitate poate salva victimele bullingul-ui, cartea fiind cel mai bun prieten al copiilor noştri. „Sigur muzica ne sensibiliează şi ne îmbogăţeşte foarte, dar fără cărţi nu am putea trăi!”, a concluzionat d-na Olga Szel, profesoara clasei de pian care a oferit un minunat concert în deschiderea manifestării #CARTEaREZISTĂ.
Vernisarea expoziţie de icoane pe lemn “Cu Hristos în suferinţă”, pictate de membrii Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon a reprezentat deopotrivă cu celelalte momente artistine ale serii o formă de cultivare a stimei de sine a copiilor din parohia Sfântului Pantelimon. Inspiraţi de una dintre icoane în care Iisus Hristos Pantocrator este zugrăvit îmbrăcat în zeghe, amintind de faptul că anul 2017 este anul apărătorilor ortodoxiei în vremea regimului comunist, la recomandarea scriitoarei Ileana Toma manifestarea #CARTEaREZISTĂ s-a vrut şi un prilej de recunoaştere a faptului că “Apărătorii Ortodoxiei au fost în egală măsură şi luptători pentru făuritorirea Marii Uniri din 1918!”. Dar, desigur, că pentru aprofundarea unor asemenea adevăruri istorice este nevoie, în egală măsură, de lectură. De aceea, îndemnul scriitoarei Ivona Boitan adresat fiecărui copil „de a regăsi bucuria de a citi!” reprezintă motivaţia necesară Departamentului Ateneul Sfântului Pantelimon pentru pregătirea proiectului „2018 - Anul omagial al unității de credință și de neam și al Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Niciun comentariu: