miercuri, 5 aprilie 2017

Oră de religie deschisă: 80 DE ANI DE LA TIPĂRIREA EDIŢIEI PRINCEPS A "ACATISTULUI SF. PANTELIMON" (1937-2017)

ABSTRACT. Anul acesta se împlinesc 80 DE ANI DE LA TIPĂRIREA EDIŢIEI PRINCEPS A "ACATISTULUI SF. PANTELIMON" (1937-2017). În anul 1936, împreună cu părintele Ioan Mihălcescu, fostul său profesor, părintele Gheorghe Popescu Colibaşi alcătuia “Viaţa şi Acatistul Sfântului Pantelimon” (lucrare aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (aprobare nr. 3252/7 decembrie 1937), tipărită într-o ediţie princeps în 1937 şi retipărită în Acatistier cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarhul Justinian Marina, începând cu anul 1972. Un exemplar din prima ediţie a Vieţii şi Acatistului Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon se mai păstrează încă la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc în "Albumul alcătuit de familia Popescu-Colibaşi spre pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi în anul 1975". Dovada acestei frumoase colaborări se află pe coperta 4 a acestei ediţii, unde se spune: "Întocmitu-s-a de iznoavă, după felurite izvoade această minunată „Viaţă şi acatist al sfântului mare mucenic şi tămăduitor Pantelimon” de către smeriţii între preoţi Gheorghe Popescu, slujitor al bisericii Sfântul Pantelimon din Bucureşti şi Ioan Mihălcescu, parohul bisericii Amza şi Decanul facultăţii de Teologie din Bucureşti în anul mântuirii 1936, iulie 3, iar tipărirea s-a făcut în luna mai, anul 1938, când părintele Ioan Mihălcescu este Arhiereul Irineu Târgovişteanu, vicarul sfintei Patriarhii române". 
Joi, 6 aprilie 2017, de la ora 14:30, la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din București,  a avut loc ora de religie deschisă cu tema Preoții de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, mărturisitori în închisorile comuniste – Despre alcătuirea Acatistului Sfântului Pantelimon susţinută de profesorul de religie Julieta Mihăilescu în colaborare cu Departamentul pentru copii şi tineret "Ateneul Sf. Pantelimon"
În cadrul acestei ore de religie a fost prezentat un exemplar al ediţiei princeps din 1937 a Vieţii şi Acatistului Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor  Pantelimon care se mai păstrează încă la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc în "Albumul alcătuit în anul 1975 de familia Popescu-Colibaşi spre pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi".
Alături de cei care au sesizat eficienţa rezistenţei  prin cult în vremuri de restrişte, aşa cum a fost perioada dictaturii comuniste din ţara noastră, se numără şi părintele Gheorghe Popescu-Colibaşi, alcătuirea Vieţii şi Acatistului Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor  Pantelimon fiind o dovadă în acest sens.
În vremurile în care comuniştii au ajuns la putere în ţara noastră, din nefericire, la fel ca şi ceilalţi preoţi de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc, părintele Gheorghe Popescu-Colibaşi a devenit o victimă a fostei Securităţi. După ce confraţii săi, părinţii Petru Gh. Savin şi Gheorghe Sorescu, intraseră în „colimatorul” fostei Securităţi, în noaptea de 18 spre 19 aprilie 1960, i-a venit rândul şi părintelui Gheorghe Popescu-Colibaşi să fie pus sub acuzaţia de „favorizare la uneltire contra ordinii sociale“ (ACSAS, fond Penal, dosar nr. 59925/2, f. 5). De fapt, era vorba de o „bâlbâială” a fostei Securităţi care l-a costat pe părintele Popescu-Colibaşi libertatea şi sănătatea (Idem, fond Penal, dosar nr. 59925/3, f. 10). 
Cu acest prilej, a avut loc vernisarea expoziţiei „Rugul Aprins” pentru elevii Şcolii Gimnaziale Maica Domnului din București din care fac parte icoanele cu care copiii din parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti au participat la concursul naţional  „Icoana şi Şcoala mărturisirii“ închinat iconarilor şi apărătorilor Ortodoxiei
Expoziţia a fost dublată de proiecţia piesei de teatru „Hristos a Înviat!”, creaţie artistică a Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”. Ora de religie deschisă a fost realizată în cadrul protocolului încheiat în anul 2017 de Şcoala Gimnazială Maica Domnului şi Parohia Sf. Pantelimon din Bucureşti şi este dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al icoanarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română 


  (Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon)Niciun comentariu: