joi, 22 septembrie 2016

Festivalul de teatru religios “Sf. Ierarh. Antim, prietenul Şcolii mele” contribuie la deminarea zonei Iordanului



În cadrul Orei de Religie desfăşurate în ziua de 22 septembrie 2016 la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti de copiii clasei a V-a C, doamna directoare Julieta Mihăilescu le-a predat copiilor o lecţie despre pace. Pentru ca lecţia să fie cât mai atractivă au fost invitaţi să particile Pr. Prof. Dr. Gheorghe Dogaru, inspector de Religie în cadrul I.S.M.B., Pr. Dr. Bogdan Teleanu, coordonatorul Departamentului pentru copii şi tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” şi actorul Costel Bojoc.

Lecţia despre pace a debutat cu vizionarea expoziţiei de icoane pe lemn cu chipul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi proiecţia piesei de teatru Lumina Sfântului Andrei, transpusă în viziune cinematografică de doamna Cristina Ionescu în interpretarea elevilor clasei a IV-a A din cadrul Şcolii Gimnaziale Maica Domnului, sub coordonarea doamnei învăţător Ignat Daniela.

Aceste două momente artistice fac parte din programul festivalului de teatru religios “Sf. Ierarh. Antim, prietenul Şcolii mele”, organizat în comun cu ocazia începerii noului an şcolar de Parohia Sfântul Pantelimon şi Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti în perioada 19-23 septembrie 2016. 

Iniţiatorii proiectului “Sf. Ierarh. Antim, prietenul Şcolii mele” au dorit ca, prin organizarea acestui festival de teatru, să se alăture campaniei Patriarhiei Române de înlăturare a minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor (Iordan) şi de refacere a schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan, unde a slujit şi sfântul cuvios de origine română Ioan Iacob de la Neamţ (cinstit de Biserica Ortodoxă în data de 5 august).

În acest scop, actorul Costel Bojoc, unul din iniţiatorii acestui proiect, a fost desemnat “ambasadorul păcii” de către elevii Şcolii Gimnaziale Maica Domnului - care sunt şi membrii ai Departamentului pentru copii şi tineret “Ateneul Sf. Pantelimon”. În această calitate, tânărul actor i-a ajutat pe copii să-şi valorifice activitatea de voluntariat desfăşurată în cadrul Departamentul pentru copii şi tineret în sprijinul proiectului de deminare a zonei în care se află schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan.

Ca răspuns la acest sprijin voluntar oferit de copiii prin intermediul domnului Costel Bojoc, Pr. Prof. Dr. Gheorghe Dogaru le-a transmis elevilor din partea părintelui arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, următorul mesajul de mulţumire:

Iubiți elevi ai Școlii Gimnaziale Maica Domnului din București
Vă transmitem cu bucurie gânduri bune și salutări de pace din Țara Sfântă, din locul unde a răsărit Lumina Sfintei Învieri și s-a răspândit apoi în toată lumea spre mântuirea neamului omenesc.

Aici în pământul binecuvântat de Dumnezeu prin trimiterea Fiului Său, Mântuitorul Nostru Iisus Hristos, arde neîncetat de aproape un veac și candela de rugăciune românească, aprinsă la începutul secolului al XX-lea de evlavioșii pelerinii români, care au dorit să ridice Așezăminte de rugăciune pe Pământul Sfânt: la Ierusalim și Iordan, iar ultimele două decenii și în orașul biblic Ierihon.

Din păcate, așa după cum se cunoaște, în anii 1967-1970 unul dintre Așezămintele noastre românești, cel de pe malul râului Iordan închinat Sf. Ioan Botezătorul, a suferit grav în urma războiului israeliano-arab fiind bombardat, minat și mai apoi închis.

Timp de 46 de ani aici nu s-a mai bătut toaca, nu s-au auzit clopotele și candele au rămas stinse. În spatele gardurilor de sârmă ghimpată unde răsuna odinioară chemarea la pocăință a Proorocului Ioan și slavosloviile neadormite ale pusnicilor, astăzi numai vântul deșertului mai duce nisipul fierbinte peste ruinele încremenite sub soarele arzător din Valea mănăstirilor de la Iordan.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și prin mijlocirea Sf. Cuv. Ioan Iacob Românul anul acesta am primit însă vești bune despre Schitul Românesc de la Iordan, căci a fost de curând aprobat un proiect de deminare a zonei și de reparare a bisericii și clădirilor.

Pentru realizarea proiectului de deminare estimat a se desfășura pe durata a doi ani de zile: 2017-2019, și foarte costisitor în valoare de aprox. 4 milioane de dolari, s-au angajat toate Bisericile creștine din Țara Sfântă, iar Patriarhia Română a deschis o colectă publică la care au fost invitați să participe credincioșii și pelerinii evlavioși.

Cu emoție am aflat că tinerii elevi ai Școlii Gimnaziale Maica Domnului din București, sprijiniți de conducerea școlii și sub îndrumarea Pc. Pr Bogdan Teleanul, au realizat o activitate cultural-duhovnicească și caritabilă menită să susțină operațiunile de deminare a Schitului Românesc de la Iordan.

Vă mulțumim pe această cale în mod deosebit și vă transmitem binecuvântarea Sfintelor Locuri, împreună cu încredințarea că veți fi pomeniți aici alături de binefăcătorii și ctitorii Așezămintelor Românești.

Gestul dumneavoastră ne încurajează și ține aprinsă speranța că în curând vor răsuna iarăși rugăciuni și cântări sfinte în graiul românesc la Schitul de la Iordan, unde s-a ostenit și s-a rugat Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul.

În viitorul apropiat nădăjduim să trăim împreună astfel de bucurii ale comuniunii în rugăciune aici în țara lui Iisus.

Cu doriri de bine și rugăciuni de pace înălțate la Sfântul și de Viață purtătorul Mormânt al Mântuitorului Iisus Hristos, vă îmbrățișăm călduros și vă salutăm pascal: HRISTOS A INVIAT!

Sprijinul concret al acestei initiative întreprinse prin intermediul festivalului de teatru religios “Sf. Ierarh. Antim, prietenul Şcolii mele”, care constă în deminarea a trei totalul minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor (Iordan), urmează să fie oferit Părintelui Arhim. Teofil Anăstăsoaie de către Pr. Prof. Dr. Gheorghe Dogaru în cadrul unui pelerinaj la Locurile Sfinte efectuat la începutul lunii octombrie 2016.


Biroul de presă
al Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon




Niciun comentariu: