luni, 19 octombrie 2015

Biserica şi Şcoala sunt una!

Mândrul florilor - vernisaj de icoane pe lemn, expoziţie de documente şi premieră teatrală religioasă: Marţi, 20 octombrie 2015, ora 17.00, ŞCOALA GIMNAZIALĂ „Maica Domnului” (cu sediul în strada I. Maiorescu nr. 32) din Sectorul II Bucureşti. 

Participanţii la lucrările Congresului internaţional de teologie "Relaţia dintre parohie şi şcoală în viaţa şi misiunea Bisericii din contextul actual" (19-20 octombrie 2015) organizat de Patriarhia Română au fost invitaţi la vernisarea expoziţiei de icoane pe lemn a Departamentului pentru copii şi tineret al bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, din seria "Prietenii Ateneului Sfântului Pantelimon", la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din București. 

În cadrul acestui eveniment a avut loc premiera piesei de teatru LUMINA SFÂNTULUI ANDREI jucată de elevii clasei a III-a A sub coordonarea doamnei învăţător Ignat Daniela, după un text alcătuit de pr. Bogdan-Aurel Teleanu. 

Piesa de teatru Lumina Sfântului Andrei este un tribut adus părintelui Petru Gh. Savin, iniţiatorul Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”, din a cărui dramaturgie, mai ales în ceea ce priveşte dialogurile realizate în stilul în care se vorbea odinioară la sat, autorul acestei noi piese de teatru s-a inspirat foarte mult.

Întrucât anul 2015 reprezintă "Anul omagial parohial al Aşezământului cultural-duhovnicesc Ateneul Sfântului Pantelimon” şi "Anul comemorativ al Părintelui Petru Gh. Savin", Departamentul pentru copii şi tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON a mai pregătit cu această ocazie şi expoziţia intitulată Slujire și misiune la biserica Sf. Pantelimon - Foișorul de Foc în epoca Ciumei Roșii (Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele C.N.S.A.S.):
Preoţii Petru Gh. Savin şi Gheorghe Popescu Colibaşi cu scopul de a aşeza chipul celor doi preoţi la loc de cinste, alături de ceilalţi preoţi ai bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti care au avut de suferit de pe urma instaurării în România a regimului comunist, cumplitul flagel ateist al omenirii supranumit "Ciuma Roşie". 

Prin organizarea celor două expoziţii şi punerea în scenă a unei piese de teatru religios sub titlul “Mândrul florilor”, atât şcoala gimnazială Maica Domnului, cât şi biserica Sfântul Pantelimon doresc să pună în valoare parteneriatul intitulat Biserica, prietena școlii mele

“Mândrul florilor” este titlul unei poveşti culese din popor şi publicată în volumul cu acelaşi nume de către acest “Creangă de după Ion Creangă”, după cum poate fi supranumit fără teama de a greşi părintele Petru Gh. Savin. 

Printre cei invitaţi la evenimentul organizat de şcoala gimnazială Maica Domnului în parteneriat cu biserica Sfântul Pantelimon, care au participat şi la lucrările Congresului internaţional de teologie "Relaţia dintre parohie şi şcoală în viaţa şi misiunea Bisericii din contextul actual", s-au numărat conf. dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. prof. Dragmir Sando, de la Facultatea de Teologie din Belgrad (Serbia) şi dr. Valentin Kozhuharov, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Plovdiv (Bulgaria). 

Mesajul spectacolului "Mândrul florilor" transmis tuturor celor prezenţi a fost unul extrem de simplu: Biserica şi Şcoala sunt una, ambele făcând parte din aceiaşi frumoasă poveste în care oamenii pot asista la un triumf al valorilor, chiar dacă "piaza cea rea" mai pune din când în când la încercare pe aceşti Făt-Frumos şi Ileana Cosânzeana ai lumii contemporane care nu sunt alţii decât Biserica şi Şcoala.  

Facem precizarea că încă de la reînfinţarea sa (2008), din Departamentul pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon au făcut parte numeroşi elevi ai Şcolii Gimnaziale Maica Domnului din București. Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon

ARHIVA FOTO

ARHIVA MEDIA
 1. TRINITAS TV, 20 octombrie 2015, ora 22.00 - Eveniment cultural la Scoala Maica Domnului din Bucuresti


 Participanţii la Congresul internaţional de teologie „Relaţia dintre parohie şi şcoală în viaţa şi misiunea Bisericii din contextul actual” au asistat marţi, 20 octombrie, la un eveniment cultural-artistic organizat de copii şi tineri de la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti. Gazda evenimentului a fost Şcoala Gimnazială „Maica Domnului” din Bucureşti, iar scopul a fost acela de a ilustra participanţilor la congres un parteneriat-model între parohie şi şcoală.


Evenimentul, intitulat „Mândrul florilor”, a cuprins vernisajul unei expoziţii de icoane pe lemn realizate de copii şi tineri, premiera unei piese de teatru religios, dar şi o expoziţie de documente din arhiva CNSAS cu privire la slujirea şi misiunea parohiei. „Prin organizarea celor două expoziţii şi punerea în scenă a unei piese de teatru religios sub titlul «Mândrul florilor», atât Şcoala «Maica Domnului», cât şi Biserica «Sfântul Pantelimon» au dorit să pună în valoare parteneriatul intitulat «Biserica, prietena școlii mele». «Mândrul florilor» este titlul unei poveşti culese din popor şi publicată în volumul cu acelaşi nume de către părintele Petru Gh. Savin, care, alături de preotul Gheorghe Popescu Colibaşi şi ceilalţi preoţi ai Bisericii «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc din Bucureşti, a avut de suferit de pe urma instaurării în România a regimului comunist, cumplitul flagel ateist al omenirii supranumit «Ciuma Roşie». Premiera piesei de teatru «Lumina Sfântului Andrei» este un tribut adus părintelui Petru Gh. Savin, iniţiatorul Departamentului pentru copii şi tineret «Ateneul Sfântului Pantelimon», din a cărui dramaturgie, mai ales în ceea ce priveşte dialogurile realizate în stilul în care se vorbea odinioară la sat, autorul acestei noi piese de teatru s-a inspirat foarte mult. Facem precizarea că încă de la reînfiinţarea sa în anul 2008, din Departamentul pentru copii şi tineret Ateneul «Sfântului Pantelimon» au făcut parte numeroşi elevi ai Şcolii Gimnaziale «Maica Domnului» din București”, a precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la biserica Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti. 


Textul piesei de teatru „Lumina Sfântului Andrei”, interpretată în premieră de elevii clasei a III-a A, a fost alcătuit de pr. Bogdan-Aurel Teleanu, iar coordonator a fost învăţătoarea Daniela Ignat, de la Şcoala Gimnazială „Maica Domnului” din Bucureşti.

3. TVR

Niciun comentariu: