sâmbătă, 18 aprilie 2015

pelerinajul parohial ”Pe urmele tămăduitorilor Ciumei Roșii. Cazul părintelui Petru Gh. Savin, 18.04.2015

Sâmbătă, 18 aprilie 2014,  Departamentul pentru copii și tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON a implementat programul pentru copii și tineret programul eclezial al Sectorului Învățământ și activități al Arhiepiscopiei Bucureștilor intitulat  ”Pelerinajul - Cale spre cunoaștere și întărire în credință”  în contextul "Anului omagial 2015 al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii" la nivelul Patriarhiei Române  după un model inaugurat încă din primăvara anului trecut cand a fost efectuat un pelerinaj la mănăstirile brâncovenești din Oltenia într-un context tematic similar.

Urmând aceste coordonate și în virtutea principiului eclesiologic al ”unității și continuității” învățat de la vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, pelerinajul parohial ”Pe urmele tămăduitorilor Ciumei Roșii. Cazul părintelui Petru Gh. Savin de la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București” a fost organizat la Fortul 13 Jilava  - Memorialul rezistenţei anticomuniste - Biserica Drăgănescu (pictată de Pr. Arsenie Boca) – Mănăstirea Comana – Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Giurgiu (reşedinţa episcopală de vară) – Catedrala Episcopală din Giurgiu – Mănăstirea „Sfântul Nicolae” (fosta geamie).

În acest sens, cei 50 de membri ai Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon, care au vizitat Fortul 13 Jilava  locul în care a fost întemniţat părintele Petru Gh. Savin, iniţiatorul acestui Departament al parohiei Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, au asistat la o lecție de istorie din care au putut înțelege legăturile existente între acest preot slujitor de la biserica lor de parohie atât cu Mișcarea ”Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim din București, cât și cu părintele Arsenie Boca. 

Atunci când părintele Petru Gh. Savin a înfiinţat "Ateneul Sfântului Pantelimon" (1941), în România existau puternice mişcări duhovniceşti în jurul unor mari duhovnici precum părintele Arsenie  Boca, părintele Cleopa Ilie şi părintele Arsenie Papacioc, dar şi al unor mănăstiri, precum a fost cazul mişcării spirituale "Rugul Aprins" iniţiată de scriitorul Sandu Tudor la mănăstirea Antim. Astfel, putem concluziona ca o noutate faptul că "Ateneele parohiale", aşa cum a fost şi cel de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc au fost nişte mişcări spirituală specifice epocii de mare efervescenţă duhovnicească al căror principal scop era de a-i ajuta pe tineri să traverseze cu ajutorul unei mistici care punea accentul pe învierea Mântuitorului nostru Hristos o perioadă de mari temeri, şi îndoieli induse de regimul comunist ateist care era pe cale să se înstăpânească.

În centrul pelerinajului a stat lansarea broşurii cu sceneta de teatru "Şcoala călugăriei" despre viața Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureștilor, inspirată de copilăria vrednicului patriarh Teoctist, dedicată Anului omagial parohial 2015 al Aşezământului cultural-duhovnicesc “Ateneul Sfântului Pantelimon” şi Anul comemorativ 2015  al Părintelui Petru Gh. Savin si publicata cu sprijinul Asociatiei "Lumina Sfantului Andrei". 


IMPRESII DE PELERINAJ:
1.     Şerban Nicoleta (47 ani, profesoara atelierului de pictură pe lemn): A fost o zi foarte frumoasă şi mai ales plină de folos duhovnciesc. Chiar şi la biserica unde a pictat părintele Arsenie Boca, cu toate că am mai ajuns de câteva ori, acum m-am folosit cel mai mult datorită prezentării picturii de către ghidul bisericii (Este mare lucru să vizitezi în grup organizat). Şi la mănăstire la Comana a fost frumos (acolo e prima dată când am fost eu în pelerinaj) şi am rămas cu o amintire foarte plăcută. Vă mulţumesc din suflet pentru atâtea bucurii şi pentru aşa o zi deosebită. Dumnezeu să ne ajute să păstrăm cât mai mult în suflet tot ce am acumulat astăzi! .
2.     Ana Theodosia Olinici (5 ani): La Penitenciarul Jilava – Fort 13 ne-a impresionat locul care nu permitea celor încarceraţi să poată fi oameni. Îngrozitor! Am fost impresionată de viziunile prezentate pe pereţii bisericii din Drăgănescu. La mănăstirea Comana a fost o atmosferă de pace şi tihnă, deşi poartă în spate atâtea bătălii ”.
3.     Adrian COJANU (6 ani): „La Jilava m-am cam speriat la început pentru că am crezut că mai sunt oameni închişi acolo, dar mi-a plăcut când am cântat HRISTOS A ÎNVIAT! Mă bucur că în biserica din Drăgănescu am fost lăsaţi de părinte să facem câteva poze”.
4.     Oprea-Vintilă IRINA (10 ani): „La Jilava am văzut închisoarea unde a fost închis părintele Arsenie Boca. Mi-a plăcut, chiar dacă m-am mirat de modul în care arătau celulele care, după inundaţiile din 2003 şi 2004 erau încă pline de apă. Pictura bisericii din Drăgănescu realizată de părintele Arsenie Boca mi s-a părut foarte frumoasă, chiar dacă este foarte diferită de pictura celorlalte biserici. La mănăstirea Comana m-am închinat la moaştele Sf. Ecaterina şi Sf. Ierarh Nectarie”.
5.     Grigoriu Ruxandra Georgeta (11 ani):Pelerinajul alături de părintele Bogdan este o bucurie; istoric, legende, povestioare, pilde – toate pline de lâlc. Mi-au plăcut informaţiile transmise şi toate obiectivele vizitate. Când am fost la Penitenciarul Jilava am învăţa că acei oameni au fost închişi pe nedrept. Acum nu se mai întâmplă acest lucru. Ar trebui să mulţumim lui Dumnezeu că ne păzeşte de chinuri. La biserica din Drăgănescu, mi-au plăcut foarte mult două lucruri: picture şi corul care a cântat foarte frumos, iar Catedrala a fost nemaipomenită. La mănăstirea Sfântul Gheorghe din Giurgiu mi-au plăcut animalele, grădina şi biserica în stil maramureşan. Cred că acest ultimo obiectiv al pelerinajului mi-a plăcut foarte mult şi pentru că poartă numele meu”.
6.     Mitran Raluca Elena (17 ani): Vizitând locul unde au fost închşi şi chinuiţi deţinuţii din închisoarea Jilava – Fort 13 pe vremea comunismului, am aflat că aceştia nu aveau, de fapt, nicio vină, iar mulţi preoţi au suferit din cauza regimului communist, având credinţa în Dumnezeu. Astfel, am avut şi eu şansa să aflu o mică parte din ceea ce au pătimit atât părintele Arsenie Boca, cât şi alţi părinţi închişi pentru faptul că propovăduiau credinţa în Dumnezeu. La biserica din Drăgănescu, am descoperit frumoasa şi inedita pictură a părintelui Arsenie prin care ne arată legătura dintre lumea de astăzi, acaparată de tehnologie şi ştiinţă, şi credinţa în Dumnezeu”.
7.     Ţurlea Gabriel (22 ani): “Pelerinajul organizat de parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc a fost o călătorie spirituală pe urmele martirilor moderni ai secolului XX, mărturisitori ai dreptei credinţe. Astfel, vizita la Fortul 13 Jilava, în zorii zilei, a fost o trezire a conştiinţei respectului pentru cei ce au suferit, uneori şi câţiva ani, pentru refuzul de a se lepăda de credinţă sau pentru că au luptat pentru libertate. Viaţa deţinuţilor politic de la Jilava din perioada comunistă nu i-a fost străină nici părintelui Arsenie Boca, printre altele şi pictorul bisericii Drăgănescu, cel de-a doilea obiectiv al pelerinajului nostru. Pictura părintelui se remarcă, pe lângă frumuseţe, culoare şi luminozitate, prin caracterul ei revelator şi prophetic, o adevărată “Biblie în imagini” a omului modern. Următorul obiectiv a fost mănăstirea Comana, ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş, un domn valah pe cât de crud, pe atât de drept. Mănăstirea se remarcă prin aerul încărcat de istorie, dar şi prin locaţia frumoasă, fiind situată pe malul Neajlovului. Pelerinajul a continuat cu o vizită la Catedrala din Giurgiu şi cu o plimbare pe faleză, care a fost un prilej pentru a admira Dunărea şi pentru discuţii istorice. Ultimul obiectiv, mănăstirea Sf. Gheorghe din Giurgiu, a fost un loc unde ne-am tras puţin sufletul şi am savurat liniştea locului, pregătindu-ne pentru întoarcerea în agitatul Bucureşti”.
8.     Elena Drenea (21 ani): Penitenciarul Jilava – Fort 13 este uimitor prin felul în care au răbdat cei care au fost închişi aici. Vor fi o pildă pentru noi care ne confruntăm cu ispite şi necazuri. La biserica din Drăgănescu mi-a plăcut bunătatea părintelui care a predicat. Chipurile din biserică era vii şi atât de prezente printre noi. La Comana am remarcat liniştea mănăstirii şi ospitalitatea şi simplitatea părintelui stareţ”.
9.     Alecu Denisa-Roxana (20 ani): “După vizitarea fortului 13 Jilava am rămas impresionată de condiţiile în care au vieţuit deţinuţii politici în perioada comunistă, de celulele reci şi umede şi de modul în care am aflat, de la ghidul închisorii, că au fost trataţi. Biserica din Drăgănescu mi-a plăcut foarte mult. Scenele pictate de părintele Arsenie Boca pe pereţii bisericii m-au făcut să conştientizez scopul vieţii creştine şi să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele despre părintele Arsenie şi istoricul acestei biserici. De asemenea, mi-a rămas întipărită în minte şi în suflet picture vie realizată de părintele. La mănăstirea Comana am rămas plăcut impresionată de bunătatea şi ospitalitatea călugărilor. Dela Neajlovului şi împrejurimile m-au făcut să mă simt ca într-un colţ de rai pentru câteva clipe. Mulţumesc din suflet părintelui Bogdan şi celor care au contribuit şi ajutat la ducerea la bun sfârşit a acestui pelerinaj”.
10.  Alecu Marina-Ramona (21 ani): “Mulţumesc părintelui Bogdan că mi-a oferit ocazia de a participa şi de a mă bucura de acest minunat pelerinaj în urma căruia mi-am îmbogăţit sufletul prin dobândirea de cunoştinţe duhovniceşti şi istorice, în special bisericeşti Cel mai mult mi-a plăcut biserica Drăgănescu, pictată de părintele Arsenie Boca, în care erau reprezentate scene din viaţa Mântuitorului nostrum Hristos, precum şi alte scene, de o semnificaţie deosebită. De asemenea, am fost impresionată când am vizitat Penitenciarul Jilava, Fortul 13, observând în ce condiţii au vieţuit deţinuţii politic. M-am bucurat mult pentru că am avut ocazia de a vizita şi mănăstirea Sf. Gheorghe, un loc minunat unde simţi că îţi găseşti liniştea şi pacea sufletească”.
11.  Neagu Mihaela (20 ani): “Hristos a înviat! În opinia mea, prin acest pelerinaj am avut ocazia de a vizita şi împărtăşi cu alţii bucuria vederii unor locuri minunate pe care nu le-am mai văzut până acum niciodată. În primul rând îi mulţumim părintelui Bogdan pentru acest dar pe care ni l-a făcut cu ocazia pictării icoanei Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon şi, în al doilea rând, celorlalţi organizatpri. În concluzie, a fost un pelerinaj minunat, încântător şi foarte surprinzător”.
12.  Papuc Adela Valentina (19 ani): “Vizita la Penitenciarul Jilava a fost o experienţă extraordinară în primul rând pentru că am avut ocazia să vedem locul în care au fost ţinuţi închişi “sfinţii închisorilor” în vremea comunismului. Biserica de la Drăgănescu reprezintă o adevărată comoară pe care părintele Arsenie Boca, care nu picta nimic la întâmplare,  a lăsat-o ascunsă în pictura plină de semnificaţii până şi în cele mai mici detalii ale ei.  La mănăstirea Comana am fost primiţi cu multă bucurie şi dragoste. Sincer? Nu aş mai fi plecat de acolo! Pictura bisericii este minunată, peisajul este splendid, iar istoricul mănăstirii, legat de domnitorul Vlad Ţepeş, este unul deosebit de frumos. Mănăstirea Sf. Gheorghe din Giurgiu este încărcată de linişte, iar noi am putut să ne recăptăm pacea sufletească. Catedrala din Giurgiu este foart emare, are o pictură frumoasă, în concluzie un loc duhovnicesc minunat. Prin urmare, acest pelerinaj a fost o experienţă minunată şi mă bucur enorm de mult că am participat la el”.
13.  Paşan Edra-Mihaela (16 ani): “Am rămas plăcut impresionată de lucrurile pe care le-am văzut. La Jilaba nu am mai fost niciodată. Am fost suprinsă de modul în care erau ţinuţi deţinuţii. La biserica pictată de părintele Arsenie Boca mi-a plăcut foarte mult felul în care este pictată şi am descoperit şi noi lucruri pe care nu le-am mai văzut. La mănăstire mi-a plăcut peisajul încântător al celei de a doua Delte a României!!! Mulţumesc părintelui Bogdan pentru acest pelerinaj care a fost o experienţă minunată.
14.  Paşan Sorina – Elena (15 ani): Penitenciarul Jilava, fort 13, mi s-a părut un loc special de care sunt legate foarte multe amintiri şi istorioare interesante, în timp ce la Comana este o mănăstire foarte frumoasă care m-a surprins prin locul în care este amplasată. La fel de impresionată am mai rămas de priveliştea foarte frumoasă a Dunării”.
15.  Neacşu Irina Petruţa (46 ani, mama lui Neacşu Mihai): “La Jilava – Fort 13 am fost înspăimântată şi am lăcrimat, punându-mă o clipă în locul celor închişi în temniţele comuniste, dar mă şi bucur pentru că am aprins o lumânare pentru sufletele lor şi am cântat HRISTOS A ÎNVIAT! În schimb, biserica din Drăgănescu are o pictură caldă prin care părintele Arsenie Boca, foarte pătruns de credinţa în înviere, dorea să reînvie în noi credinţa în Dumnezeu. Mulţumesc în numele tuturor lui Dumnezeu şi tuturor celor care au organizat acest minunat pelerinaj”.
16.  Bogdan Oprea (47 ani): Am pornit în pelerinaj rugându-mă la Sf. M.M. Pantelimon, iar astăzi de dimineaţă (18 aprilie 2015 – n.n.), la fel ca la început, l-am rugat să-mi fie călăuzitor în pelerinaj. Astfel, rugăciunile Sfântului pentru micul grup de creştini au făcut ca vremea însorită să le umple inimile de bucurie. Primul popas a fost în casa “celui rău”, Jilava, Fort 13, unde oameni nevinovaţi au îndurat zile crunte de detenţie doar pentru simplul fapt că-L iubeau pe Dumnezeu. Încă se mai auzeau rugăciunile fierbinţi ale deţinuţilor către Domnul nostru Iisus Hristos. Am continuat apoi cu popasuri în locuri în care oamenii înzestraţi cu har au reuşit să înfrumuseţeze Casa Domnului într-un fel ce nu poate fi exprimat în cuvinte. Pe parcursul vizitelor, bucuria din sufletele noastre a fost completată cu binevenite lecţii de istorie. Mulţumim Sf. M.M.Pantelimon!”.
17.  Mitran Luminiţa (46 ani): “Mulţumim din toată inima pentru faptul că am fost binecuvântate, atât eu, cât şi fiica mea, sub ocrotirea Sf. Pantelimon şi cu sprijinul părintelui Bogdan, să participăm la acest pelerinaj de excepţie, care ne-a mângâiat sufletele şi în care l-am întâlnit pe părintele Ghelasie Anania de la mănăstirea Comana care ne-a umplut sufletele de bucurie şi linişte sufletească şi ne-a dăruit multă lumină în sufletele noastre. Am rămas profund impresionată şi ne-am încărcat duhovniceşte prin vizitarea mănsătirii Sf. Nicolae din Drăgănescu unde ni s-a prezentat detaliat toate semnificaţiile picturilor realizate cu sfinţenie de părintele Arsenie Boca, care rămâne în sufletele noastre. Cuvinte ar fi multe, ar fi multe de spus… a fost o zi minunată, plină de bucurie spiritual şi pace sufletească. PS Toate obiectivele pelerinajului au fost impresionante”.
18.  Oprea-Vintilă Magdalena (46 ani): “Jilava: “Dacă vreţi să trăiţi să vă băgaţi paie sub haine!”, era scrisul de pe peretele de la intrarea în Fort 13 pe culoarul către celulele reci; Drăgănescu – o pictură deosebită, cu plide minunate, explicate în detaliu de d-na ghid; Comana – un loc cu încărcătură istorică, într-o zonă liniştită înconjurată de ape şi de minunata Deltă a Neajlovului; Giurgiu – o catedrală mare, cu multe icoane frumoase. Dunărea grăbită….”.
19.  Irimia Maria (41 ani): “Foarte emoţionantă vizita la peniteniciarul Jilava. M-a sensibilizat faptul că am mers toţi cu lumânări aprinse prin Fortul 13 cântând HRISTOS A ÎNVIAT! Pictura de la Drăgănescu mi-a dat o sfială şi unele îndoieli pe care le aveam s-au transformat în trăiri puternice datorită prezentării frumoase făcute de către ghidul bisericii. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru pelerinaj şi ne rugăm pentru sănătatea părintelui Bogdan şi Dumnezeu să-l răsplătească pentru efort!”.

REVISTA PRESEI:
Sâmbătă, 18 aprilie 2014, Departamentul pentru copii și tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON a implementat programul pentru copii și tineret programul eclezial al Sectorului Învățământ și activități al Arhiepiscopiei Bucureștilor intitulat ”Pelerinajul - Cale spre cunoaștere și întărire în credință” în contextul "Anului omagial 2015 al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii" la nivelul Patriarhiei Române după un model inaugurat încă din primăvara anului trecut cand a fost efectuat un pelerinaj la mănăstirile brâncovenești din Oltenia într-un context tematic similar, după cum informează ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro

Urmând aceste coordonate și în virtutea principiului eclesiologic al ”unității și continuității” învățat de la vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, pelerinajul parohial ”Pe urmele tămăduitorilor Ciumei Roșii. Cazul părintelui Petru Gh. Savin de la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București” a fost organizat la Fortul 13 Jilava - Memorialul rezistenţei anticomuniste - Biserica Drăgănescu (pictată de Pr. Arsenie Boca) – Mănăstirea Comana – Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Giurgiu (reşedinţa episcopală de vară) – Catedrala Episcopală din Giurgiu – Mănăstirea „Sfântul Nicolae” (fosta geamie).

În acest sens, cei 50 de membri ai Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon, care au vizitat Fortul 13 Jilava locul în care a fost întemniţat părintele Petru Gh. Savin, iniţiatorul acestui Departament al parohiei Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, au asistat la o lecție de istorie din care au putut înțelege legăturile existente între acest preot slujitor de la biserica lor de parohie atât cu Mișcarea ”Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim din București, cât și cu părintele Arsenie Boca.

Atunci când părintele Petru Gh. Savin a înfiinţat "Ateneul Sfântului Pantelimon" (1941), în România existau puternice mişcări duhovniceşti în jurul unor mari duhovnici precum părintele Arsenie Boca, părintele Cleopa Ilie şi părintele Arsenie Papacioc, dar şi al unor mănăstiri, precum a fost cazul mişcării spirituale "Rugul Aprins" iniţiată de scriitorul Sandu Tudor la mănăstirea Antim. Astfel, putem concluziona ca o noutate faptul că "Ateneele parohiale", aşa cum a fost şi cel de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc au fost nişte mişcări spirituală specifice epocii de mare efervescenţă duhovnicească al căror principal scop era de a-i ajuta pe tineri să traverseze cu ajutorul unei mistici care punea accentul pe învierea Mântuitorului nostru Hristos o perioadă de mari temeri, şi îndoieli induse de regimul comunist ateist care era pe cale să se înstăpânească.

În centrul pelerinajului a stat lansarea broşurii cu sceneta de teatru "Şcoala călugăriei" despre viața Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureștilor, inspirată de copilăria vrednicului patriarh Teoctist, dedicată Anului omagial parohial 2015 al Aşezământului cultural-duhovnicesc “Ateneul Sfântului Pantelimon” şi Anul comemorativ 2015 al Părintelui Petru Gh. Savin si publicata cu sprijinul Asociatiei "Lumina Sfantului Andrei".
Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon“ al Parohiei „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti a implementat sâmbătă, 18 aprilie, Programul eclesial pentru copii şi tineret al Sectorului învăţământ şi activităţi al Arhiepiscopiei Bucureştilor, intitulat „Pelerinajul - cale spre cunoaştere şi întărire în credinţă“. Pelerinajul parohial s-a intitulat „Pe urmele tămăduitorilor Ciumei Roşii. Cazul părintelui Petru Gh. Savin de la Biserica «Sfântul Pantelimon» - Foişorul de Foc din Bucureşti“ şi a cuprins următoarele obiective: Fortul 13 Jilava - Memorialul rezistenţei anticomuniste - Biserica Drăgănescu (pictată de Pr. Arsenie Boca) - Mănăstirea Comana - Mănăstirea „Sfântul Gheorghe“ din Giurgiu - Catedrala Episcopală din Giurgiu - Mănăstirea „Sfântul Nicolae“. Potrivit părintelui Bogdan Teleanu, la Fortul 13 Jilava, cei 50 de copii şi tineri au vizitat locul în care a fost întemniţat părintele Petru Gh. Savin, iniţiatorul Departamentului de tineret al parohiei, şi au asistat la o lecţie de istorie din care au putut înţelege legăturile acestui preot slujitor de la biserica lor atât cu mişcarea „Rugul Aprins“ de la Mănăstirea Antim din Bucureşti, cât şi cu Părintele Arsenie Boca. În centrul pelerinajului a stat lansarea broşurii cu sceneta de teatru „Şcoala călugăriei“ despre viaţa Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureştilor, inspirată de copilăria vrednicului Patriarh Teoctist, publicată cu sprijinul Asociaţiei „Lumina Sfântului Andrei“.

Niciun comentariu: