joi, 21 august 2014

O piesă de teatru dedicată Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, posibilul autor moral al înfiinţării parohiei Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti



Duminică, 24 august 2014, începând cu orele 8.40, Televiziune Română va difuza pe canalul  TVR 1, în cadrul emisiunii Universul credinţei, a doua parte din miniseria de trei episoade a  piesei de teatru religios “Sfântul Vodă Brâncoveanu” în interpretarea trupei de teatru Ateneul Sfântului Pantelimon după un scenariu scris de pr. dr. Bogdan-Aurel Teleanu.  
Ca un fapt inedit, facem precizarea că personajul principal, Sfântul Vodă Brâncoveanu, este interpretat de o fată, actriţa Maria Anghel. 
Potrivit unor date recente, se pare că parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti reprezintă dovada vie a milosteniei ca jertfă de sine practicată de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu. Analistul-istoric Dragoş Ungureanu vorbeşte în felul următor despre milostenia domnitorului care ar putea constitui fondul teoriei privitoare la începuturile parohiei Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti: Dintre domnitorii Ţărilor Române medievale şi premoderne Constantin Brâncoveanu s-a dovedit a fi printre cei mai indulgenţi domni (dacă nu, cel mai indulgent) atunci când a avut de-a face cu comploturi. La o primă vedere s-ar putea spune că avem de-a face cu un personaj al secolului XXI şi nu cu un principe al unor perioade dure din punctul de vedere al justiţiei, inclusiv pentru Europa civilizată, unde, nu de puţine ori, s-a recurs la incendierea satelor şi uciderea sătenilor din zonele controlate de conjuraţi. O astfel de atitudine faţă de conspiratori a dus la încurajarea trădării şi detronarea principelui din primăvara lui 1714”. În acest context, dat fiind faptul că prima biserică din lemn a parohiei Sfântului Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti a fost construită – potrivit mărturiei inginerului Ion Florescu (în revista Magazin, anul XIV, nr. 685, sâmbătă, 21 noiembrie 1970, p. 2) - de un deţinut care a scăpat de osânda, posibil spânzurătoarea, ce-l aştepta în Târgul de Afară sau Moşilor, putem avansa teoriei potrivit căreia naşterea acestei parohii bucureştene ar putea fi rezultatul indulgenţei deosebite manifestată de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.
Piesa de teatru „Sfântul Vodă Brâncoveanu” este dedicată Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română şi constituie parte integrantă a proiectului Ateneu brâncovenesc desfăşurat la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti care a mai cuprins realizarea unei expoziţii de pictură pe sticlă, a unui pelerinaj la mănăstirile oltene brâncoveneşti, precum şi lansarea cărţii cu scenariul piesei de teatru „Sfântul Vodă Brâncoveanu”, a cărţii „Ateneu brâncovenesc. Îndrumător duhovnicesc pentru copii şi părinţii lor” şi a catalogului expoziţiei de pictură pe sticlă intitulat „Milostenia ca jertfă de sine“.
Distribuţia piesei de teatru este următoarea: Sfântul Vodă Brâncoveanu  (Maria Anghel), Mitropolitul Antim (Mihai Tănăselea), stolnicul Constantin Cantacuzino (Alexandru Stanciu), spătarul Mihai Cantacuzino (Andrei Oprea), vizirul Ali Paşa (Andreea Irimia), căpitanul Dorobanţ (Cojanu Adrian), Ştefan Brâncoveanu (Ruxandra Grigoriu), domniţa Stanca (Alina Vlad), Aga Mustafa (Cătălin Ştefan Irimia), ambasador francez (Nicolae Tănase), călăul (Gabriel Sandu), sultanul (Daniel Bouleanu), Mateiaş Brâncoveanu (Theodor-Ioan Teleanu), Stefan Cantacuzino (Andrei Barbu) şi  Smaranda Brâncoveanu (Ana-Maria Teleanu).
La realizarea piesei de teatru “Sfântul Vodă Brâncoveanu” au avut o contributie majoră doamna Cristina Ionescu, părintele diacon Mircea Toma, precum şi actorii George Paul Avram şi Costel Bojoc.
Precizăm că întreg proiectul Ateneu brâncovenesc care a inclus şi piesa de teatru „Sfântul Vodă Brâncoveanu” a beneficiat de sprijinul financiar al firmei FAIR FINANCIAL CONSULTING S.R.L., reprezentată de dl. director general Daniel Niţulescu, al doamnei Virginia Sorescu, o mai veche cunoştinţă a copiilor care în anul 2012 au interpretat o piesă de teatru compusă de tatăl domniei sale, col. magistrat Ioan N. Diniu, al Asociatiei umanitare «Lumina Sfantului Andrei» şi al domnului CHRISTIAN DELVAUX, inginer pensionar cu pregatire in arta plastica din Geneva (Elvetia).
Traseul duhovnicesc al milosteniei ca jertfă de sine, după exemplul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, propus de proiectul intitulat „Ateneu brâncovenesc” poate fi urmărit integral pe pagina de blog http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro .

Niciun comentariu: