"Nu e într-adevăr un popor megieş care să n-aibă români sub jugul său: sârbi, bulgari, greci, turci, unguri, muscali, nemţi, fiecare are, unii milioane, alţii sute de mii de suflete din acest popor osândit de Dumnezeu spre nefericire şi sabie, numai pământul acesta era de sine stătător în urma vitejiei şi prevederii întelepţilor bătrâni şi acesta e acum ameninţat a deveni pradă tuturor adunăturilor fără patrie din câteşi patru colţurile lumii" (Mihai Eminescu în "Romanii din afara graniţelor Ţării şi unitatea spirituală naţională", Ed. Saeculum I.O., Bucuresti, 2000).
Sâmbătă, 1 februarie 2014, începând cu orele 17.00, la biserica Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată "Cu noi este Dumnezeu - Unitatea prin continuitate" dedicată împlinirii a 7 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului pe pomenire Patriarh Teoctist (7 februarie 1915 - 30 iulie 2007) şi a 15 ani de la istorica vizita efectuata in Romania de catre Papa Ioan Paul al II-lea, in perioada 7-9 mai 1999. Cu acest prilej va fi relansat blogul intitulat Bucuria întâlnirii (http://bucuriaintalnirii.blogspot.ro) şi dedicat întâlnirii dintre vrednicul de pomenire patriarhul Teoctis şi Papa Ioan Paul al II-lea.Totodată va fi vizionat ultimul interviu acordat de Parintele patriarh Teoctist in luna februarie 2007, realizat de doamna Cristina Cristescu (alias Teleanu), pentru postul de televiziune Realitatea Tv.
Vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist era, într-adevăr, un bătrân înţelept şi prevăzător, aşa cum îi numea poetul Mihai Eminescu pe vitejii neamului românesc care au păstrat pământul patriei "de sine stătător", lucru care a determinat-o pe doamna Lelia Munteanu să-l numească "Patriarhul Unităţii", într-un interviu realizat în 7 februarie 2005.
Chiar dacă într-un interviu acordat domnului Filaret Acatrinei în data de 28 ianuarie 2005 recunoştea faptul că Patriarhul Miron Cristea este mai apropiat de personalitatea poetului Mihai Eminescu decât a fost el, spunând că "se ştie că lucrarea sa de obţinere a doctoratului la Universitatea din Budapesta a fost consacrată poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, pe care l-a numit, pentru prima dată în literatura română, Luceafărul poeziei româneşti", totuşi, într-un interviu acordat în ziua de 7 februarie 2006 domnului Victor Roncea, care făcea referire la faptul că poetul Mihai Eminescu a stat o perioadă la Neamţ, înfundat în imensa bibliotecă a mănăstirii de aici, Părintele Patriarh Teoctist afirma: "Am mers pe urmele poetului Mihai Eminescu, ascultând multe mărturii despre el. Am învăţat multe acolo despre perioada petrecută de Eminescu în acea mănăstire. Aflasem că îi plăcea să se odihnească după cercetarea bibliotecii, stând ore întregi pe movila înconjurată de brazii din grădina spitalului în care se afla. Din spusele unor monahi, am auzit că, fiind suferind, a mers la un părinte duhovnic să se spovedească. Părintele, îndeplinindu-i dorinţa, a scris pe carte ziua când poetul s-a spovedit. În localul acela funcţiona atunci seminarul la care m-am înscris în ziua de 14 septembrie a anului 1930".
În memoria apropierii Părintelui Patriarh Teoctist de memoria poetului Mihai Eminescu, expoziţia "Cu noi este Dumnezeu" găzduieşte câteva instantanee fotografice cu icoanele pe sticlă pictate în anul 2013 în cadrul proiectului "Ateneul Sf. Cuv.Parascheva" expuse la Institutul Cultural Român (ICR) de la New York cu ocazia Zilei de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu şi Zilei Culturii Naționale.Astfel, expoziţia "Cu noi este Dumnezeu" doreşte să prefaţeze un nou proiect catehetic realizat în cadrul programului Hristos împărtăşit copiilor, intitulat Ateneul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care se va desfăşura în perioada februarie - aprilie 2014. Noul proiect catehetic Ateneul Sfinţilor Martiri Brâncoveni doreşte ca pe parcursul orelor de la Şcoala de duminică să fie realizate ore de pictură pe sticlă şi repetiţii de teatru care vor avea ca temă importanţa martiriului Sfinţilor Brâncoveni pentru credinţa ortodoxă şi neamul românesc.
Scopul acestei expoziţii dedicată Patriarhului Teoctist este acela de a sublinia importanţa principiilor unităţii şi continuităţii în desfăşurarea activităţii bisericeşti, în cazul nostru celei parohiale, aşa cum se subliniază în "Cuvânt pastoral al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române către cler, mânăstiri şi toţi binecredincioşii creştini români" din 4 ianuarie 1990 (în „Altarul Banatului”, an XXXIX, nr. 46, p.11 – 9: "Am socotit că aceasta a fost calea cea mai potrivită de a acţiona! Intenţia noastră constantă a fost aceea de a sluji binele Bisericii, de a-i asigura continuitatea ei istorică, vizibilă!".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu