luni, 29 aprilie 2013

Concursul "Bucuria de a fi creştin" în Parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti.

  Cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti a organizat în ziua de Florii, 28 aprilie 2013,  concursul-spectacol "Bucuria de a fi creştin". Concursul s-a desfăşurat în curtea bisericii Sf. Pantelimon, înainte de sfinţirea noii clopotniţe, şi a reunit tineri care participă la Şcoala de duminică, implicaţi în programul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", fiind o mărturie publică a copiilor a transmiterii bucuriei vieţii în Hristos prin tradiţie, port popular şi apartenenţă la Trupul Bisericii bimilenare, a cărei istorie se contopeşte, în ţara noastră, cu cea naţională. 
 La concurs s-au înscris copii din grupa de cateheză a parohiei Sf. Pantelimon, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani. Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: 
- interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular; 
- recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic/religios; 
- interpretarea unui text literar în proză. 

Concursul a fost precedat de lansarea cărţii "De la Cantemir şi Enescu până la Lipatti şi Ursuleasa. Copiii-minune ai muzicii româneşti (1673-2013)" (Editra Speteanu, 2013) a muzicologului Viorel Cosma,  care a transmis tuturor celor prezenţi speranţa ca în fiecare copil să fie identificat talantul specific pe care familia şi comunitatea au datoria sp-l descopere şi să-l valorifice, arătând astfel că Biserica Ortodoxă Română a cultivat întotdeauna dragostea faţă de valorile tradiţionale româneşti, mai ales cele muzicale.

La sfârşitul festivităţii, domnul Viorel Cosma a mulţumit preoţilor şi părinţilor, dar şi domnului Ştefan Cliseru, care au manifestat un viu interes faţă de cartea domniei sale. 

Copiii care au ocupat locurile I-III vor reprezenta Parohia Sf. Pantelimon la faza pe Protopopiat a aceluiaşi concurs. 

Câştigătorii etapei parohiale au fost: 
I. Secţiunea interpretare cântec (la mandolină şi flaut): 
1. Andreea Irimia
2. Maria Oprea 
II. Secţiunea proză şi poezie: 
1.Grigoriu Ruxandra
Niciun comentariu: