vineri, 21 iunie 2019

SATELE SUB RAPORT CULTURAL. CUM SUNT ȘI CUM AR TREBUI SĂ FIE - 1924




Periodicul ”Ateneul Sfântului Pantelimon” de duminică, 23 iunie 2019, încheie publicarea în foileton a materialui documentar cu titlul ”Satele sub raport cultural. Cum sunt şi cum ar trebui şi fie”, alcătuit de părintele Petru Gh. Savin în urmă cu aproape 100 de ani în scopul sensibilizarea opiniei publice în privința consolidării culturii la sat.

Și atunci, ca și acum, criza spirituală și materială amenințau satul românesc, fapt care l-a determinat pe părintele Petru Gh. Savin să solicite în cadrul unei conferințe susținută la Bârlad în anul 1924 o cât mai rapidă implicare din partea primarilor, profesorilor, preoților, în special, și a tuturor sătenilor, în general.

Soluția inedită de implicare aleasă de părintele Petru Gh. Savin este dezvăluită publicului în numărul 55 al periodicului ”Ateneul Sfântului Pantelimon”, lansat la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București.

Periodicul ”Ateneul Sfântului Pantelimon” este ultima publicație care a supraviețuit timpului din toate cele al căror inițiator a fost celebrul foclorist pr. Petru Gh. Savin.


Niciun comentariu: