marți, 19 februarie 2019

Noi descoperiri despre biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București și ... mulțumiri publice unor demni umași ai lui Indiana Jonse din bibliotecile din România!

În stânga jos, se poate remarca informația că grilajul împrejmuitor de odinioară de la Ateneul Român este cel care se află în prezent la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București

Iubitorii ”Ateneului Sfântului Pantelimon” s-au obișnuit să primească informații despre noile descoperiri referitoare la trecutul parohiei Sfântul Pantelimon: dovezi despre salvarea acestei biserici de la demolarea programată de regimul comunist și suferința îndurată de preoții ei slujitori care au apărat Ortodoxia în vremea dictaturii comuniste, jurnalul de front din primul război al unuia din preoții ei slujitori etc.

Iată că, într-o nesperată zi de 13 februarie 2019, la recomandarea părintelui inspector Dragoș Iordache de la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, bibliotecarul Silviu - Constantin Nedelcu care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Bibliografie Naţională al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti îmi semnalează telefonic, ulterior și pe email, faptul că Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca adăpostește numerele 1, 3-4, 7-8/anul I și 9-10/anul II ale din ”Foaea parohiala - organ cultural al parohiei si ateneului religios”.

Imediat iau legătura telefonic, ulterior și pe email, cu Eszter Kovacs, șeful serviciului Relații cu publicul de la Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca care confirmă existența acestor exemplare din vechiul periodic parohial ”Ateneul Sfântului Pantelimon”, editat la parohia Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București încă din 1941. ”Nu sunt multe pagini, vi le putem trimite scanat, în regim gratuit”, îmi comunică cu generozitate Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" prin intermediul lui Eszter Kovacs.

Datorită celor trei instituții, Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, Biblioteca Academiei Române din Bucureşti și Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, cărora le mulțumim pe această cale, iubitorii ”Ateneului Sfântului Pantelimon” vor putea admira în curând primele 10 numere ale ”Ateneul Sfântului Pantelimon, veritabile ”capsule ale timpului” care transmit cu insistență următorul mesaj peste timp: ”Rugăm pe descendenții și rudele foștilor slujitori ai Bisericii noastre să ne trimită articole asupra vieții acestora. Dorim ca viața lor să fie cunoscută și începutul acesta să fie continuat și de cei ce ne vor urma nou” (cf. nr. 9-10/anul II din 1942).  Dar, acest apel a fost reluat aproape în fiecare număr!

Demn de semnalat este și faptul că numărul 7 - 8/anul I confirmă zvonul că ”grilajul împrejmuitor de la biserica Sfântul Pantelimon a fost cel care inițial s-a aflat la Ateneul Român, inițiativa amplasării sale în curtea parohiei bisericii de la Foișorul de Foc datorându-se consilierului parohial Ioan S. Penescu și părintelui Nicolae Marinescu, fost paroh pentru o scurtă perioadă de timp la această biserică bucureșteană”.

 În contextul în care anul 2019 a fost declarat Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti, în Patriarhia Română, trebuie precizat faptul că numele și aprobarea de funcționare cu numărul 1700/1941 a revistei ”Ateneul Sfântului Pantelimon” au fost acordate de însuși vrednicul de pomenire patriarh Nicodim Munteanu, după cum reiese dintr-o informație publicată în ediția nu numărul 2/1941 a acestei foi parohiale.
Aprobarea de funcționare cu numărul 1700/1941 a revistei ”Ateneul Sfântului Pantelimon”, acordată de însuși vrednicul de pomenire patriarh Nicodim Munteanu, din care reiese că el este cel care i-a schimbat numele inițiat de ”Foaia parohială” în ”Ateneul Sfântului Pantelimon”


PS. Între timp, în urma unei verificări minuțioase, bibliotecarul Silviu - Constantin Nedelcu ne-a confirmat în ziua de 19 februarie 2019 că toate cele 10 numere ale Ateneului Sfântului Pantelimon se află în arhiva  Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti.”Revista se găsește integral la Biblioteca Academiei Române, la cotele urmatoare: Foaea[!] parohială = P. II 41324  și, respectiv, Ateneul „Sf. Pantelimon” = P. III 18515”, a ținut să precizeze Silviu - Constantin Nedelcu.

Niciun comentariu: