marți, 12 februarie 2019

Expoziția ”Rămășițele harului”, parte din proiectul cultural „Raftul Ateneului Sfântului Pantelimon”, 24.02.2019


Departamentul pentru copii și tineret ”Ateneul Sfântului Pantelimon” organizează un eveniment special de Dragobete în data de 24 februarie 2019, la ora 11:30, la biserica Sfântul Pantelimon de la Foișorul de Foc din București. 

Este vorba de vernisajul expoziţiei document „Rămășițele harului” care face trimitere la tema din acest an, propusă de Patriarhia Română: 2019 - Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti, în Patriarhia Română
Expoziția evidențiază primele numere din periodicul ”Ateneului Sfântului Pantelimon” publicate în perioada 1941 - 1942. Aprobarea de funcționare cu numărul 1700/1941 a revistei ”Ateneul Sfântului Pantelimon” a fost acordată de însuși vrednicul de pomenire patriarh Nicodim Munteanu, după cum reiese dintr-o informație publicată în ediția nu numărul 2/1941 a acestei foi parohiale.

Edițiile expuse spre a fi vizionate de credincioșii de la biserica Sfântul Pantelimon din București au fost puse la dispoziție cu multă generozitate de Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj - Napoca

Expoziția va fi vernisată în prezența domnului dr. Silviu - Constantin Nedelcu, bibliotecar la Serviciul Bibliografie Naţională al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti care a semnalat   Departamentului pentru copii și tineret ”Ateneul Sfântului Pantelimon” existența la Cluj a acestor documente valoroase pentru comunitatea noastră parohială. 

Expoziţia „Rămășițele harului” face parte din proiectul „Raftul Ateneului Sfântului Pantelimon”, inițiat de Departamentul pentru copii și tineret de la biserica Sfântul Pantelimon în contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română. 

Proiectul „Raftul Ateneului Sfântului Pantelimon” urmărește reconstituirea rămășițelor credinței, cunoaşterii şi patriotismului răsădite în sufletele tinerelor generații prin diverse activităţi, inclusiv prin continuarea publicării periodicului parohial care a ajuns la cel de-al 50-lea număr.

Expoziția „Rămășițele harului”, organizată de tinerii ”Ateneului Sfântului Pantelimon”, este propusă vizitatorilor de orice vârstă. 

Cu acest prilej, Departamentul pentru copii și tineret ”Ateneul Sfântului Pantelimon” va distribui noul număr din publicația parohială ”Ateneul Sfântului Pantelimon” care, de la republicare, a ajuns la ediția 50. În acestă perioadă, publicația este editată cu scopul de susține  participarea grupului de cateheză de la parohia Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București la Concursului Naţional Catehetic ediţia a XI-a, ”Hristos: sufletul satului meu”, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019.  

PS. Între timp, în urma unei verificări minuțioase, bibliotecarul Silviu - Constantin Nedelcu ne-a confirmat în ziua de 19 februarie 2019 că toate cele 10 numere ale Ateneului Sfântului Pantelimon se află în arhiva  Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti.”Revista se găsește integral la Biblioteca Academiei Române, la cotele urmatoare: Foaea[!] parohială = P. II 41324  și, respectiv, Ateneul „Sf. Pantelimon” = P. III 18515”, a ținut să precizeze Silviu - Constantin Nedelcu.

Despre cum au fost descoperite aceste documente vezi aici!
https://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.com/2019/02/noi-descoperiri-despre-biserica-sfantul.html 

Niciun comentariu: